Linkuri accesibilitate

Stări de spirit ocazionale sau chiar încep cetăţenii să se încreadă în viitor?


Interviu cu Ion Tăbârţă (Centrul de analiză şi consultanţă politică Politicon) despre un sondaj de opinie optimist

Un sondaj de opinie care a surprins starea de spirit şi opţiunile electorale exact în ajunul semnării Acordului de asociere cu UE a furnizat cele mai optimiste date despre cetăţenii moldoveni din ultimii ani. Ca niciodată, cetăţenii ar fi mulţumiţi de dezvoltarea democraţiei în ţara lor, ca niciodată a scăzut numărul celor ce cred greşită direcţia în care se îndreaptă statul şi ca niciodată este mic numărul celor nehotărâţi in privinţa votului. Stări de spirit ocazionale sau chiar încep cetăţenii să se încreadă în viitor? Liliana Barbăroșie în dialog cu Ion Tăbârţă, expertul de Centrul de analiză şi consultanţă politică Politicon.

Europa Liberă: În Moldova neîncrederea în sondaje cedează, ca intensitate, poate doar celei în promisiunile politicienilor. Totuşi, un sondaj marca Gallup, este după dvs. de încredere? Deşi înţeleg că sunt doua reţele Gallup, aceasta fiind Gallup Baltic Survey.

Ion Tăbârţă: „La noi tot timpul sondajele au provocat şi trezit anumite suspiciuni. Avem câteva explicaţii. Fie că nu tot timpul a fost bine stabilit eşantionul. Fie că anumite case de sondaje sociologice s-au implicat în anumite jocuri politice. putem discuta despre cifrele, dar oricum aceste cifre niciodată nu sunt bătute în cuie, sunt doar unele estimative. Principalul ce atestă sondajele este o anumită tendinţă sau un anumit trend de evoluţie. Dacă e să ne uităm la ultimul sondaj, efectuat de această casă de sondaje sociologice, cred că nu poate fi cumva apreciat că ar fi făcut jocuri politice sau că nu ar fi unul profesionist. Cu toate că anumite cifre dau de bănuit sau provoacă mai multe discuţii. Principalul ce atestă aceste sondaj este un trend pozitiv pentru actuala guvernare, dar şi pentru cetăţenii Republicii Moldova, în general.”

Europa Liberă: 45 la sută mulţumiţi de dezvoltarea democratică, cea mai înaltă cifră din ultimii 10 ani, cu ceva timp în urmă un alt sondaj arăta o cifră aproape de două ori mai mică; cu 23 procente mai puţini oameni cred că ţara se îndreaptă în direcţie greşită, era o cifră enormă până acum, peste 70 la sută. Chiar dacă sondajul s-a realizat în perioada 7-27 iunie, iar 27 fiind chiar ziua când premierul Leancă a semnat la Bruxelles în numele Moldovei Acordul de Asociere. Nu e prea optimist?

Ion Tăbârţă: „Mie mi se pare unul foarte optimist. Dar încă o dată facem referinţă la cine a efectuat sau la casele de sondaje, sau de la casă la casă. Ceea ce contează evoluţia sau trendul înspre care ne mişcăm.”

Europa Liberă: Haideţi să vorbim despre trenduri. Ce concluzii aţi tras Dvs. după ce aţi văzut rezultatele sondajului?

Ion Tăbârţă: „Concluzia principală este că Republica Moldova se mişcă într-o direcţie corectă. Probabil că acest lucru şi cetăţenii l-au atestat. Să ne aducem aminte în ce perioadă e făcut sondajul. Atunci foarte mult se discuta despre direcţia europeană a Republicii Moldova, despre realizările Republicii Moldova şi până la urmă 27 iunie semnarea Acordului de asociere. Putem spune că a marcat o perioadă sau chiar un ciclu. De fapt, actualele partide de la guvernare şi-au asumat anume aceste angajamente - apropierea Republicii Moldova de UE. Putem spune că în actualul ciclu electoral, în linii mari, cu toate păcatele şi metehnele sale, coaliţia de guvernare şi-a realizat acest obiectiv. Cred că anume acest lucru a fost consemnat de către cetăţenii Republicii Moldova. Privitor la cifre, desigur, se poate discuta. Unele ar putea fi mai mici, altele mai mari privind optimismul. Însă cetăţenii Republicii Moldova au realizat că, de fapt, suntem într-o direcţie corectă.”

Europa Liberă: Aţi putea formula o previziune referitoare la alegerile din noiembrie uitându-vă la acest sondaj şi luând în calcul efectele embargourilor, altor posibile sancţiuni ruse care nu au avut cum sa fie reflectate de sondaj?

Ion Tăbârţă: „Dacă ne uităm la actualul sondaj şi îl dublăm cu ultimul BOP, atunci observăm o restabilire a Alianţei pentru Integrare Europeană 2 (AIE2). Aceleaşi partide practic se menţin la guvernarea Republicii Moldova. Acestea sunt cifrele, dacă luăm în calcul că actualele partide vor merge în actuala formulă de guvernare şi unul din ele nu va dori să coalizeze cu comuniştii. În ceea ce priveşte relaţia cu Federaţia Rusă la sigur că va produce anumite efecte. Nu ştim însă în ce direcţie vor fi aceste efecte. Fie că vor fi unele mai bune pentru actualele partide de la guvernare şi vor produce un efect al bumerangului pentru partidele pro-ruse. Sau va fi dimpotrivă, va creşte trendul partidelor pro-ruse, PCRM poate şi PSRM. Aşteptăm următoarele măsurări sociologice pentru a avea un tablou mai clar. Dacă ne uităm la actualele cifre pentru partidele politice observăm că cifrele sunt optimiste.”

Europa Liberă: Guvernul a păstrat tăcerea mai multe zile, dar ieri, în sfârşit a spus totuşi că nu va aplica măsuri reciproce urmare a intenţiei Rusiei de a introduce taxe vamale. Va negocia cu Rusia ca poate să nu introducă aceste taxe. La fel, că nu a contestat nici la OMC aceasta decizie. Nu pot sa nu vă întreb: de ce? daca părerea generalizată ar fi că ar fi deja timpul să se răspundă? Care e strategia Guvernului?

Ion Tăbârţă: „Cred că strategia Guvernului, în fruntea căruia este un diplomat, este încercarea de a găsi un mijloc sau o cale diplomatică de a aborda această relaţie foarte complicată şi controversată cu Federaţia Rusă. desigur că noi la cald, la fierbinte am fi vrut să venim cu anumit reacţii similare. Totodată, trebuie să luăm în calcul că relaţia noastră cu Federaţia Rusă este una disproporţională. Rusia este un gigant al relaţiilor internaţionale. Iar pentru aşa state mici ca Republica Moldova, care trebuie să fie foarte abil din punct de vedere diplomatic, nu îi este indicat să se ia la harţă sau la trântă directă cu aşa gigant ca Federaţia Rusă. pur şi simplu te striveşte.”

Europa Liberă: Toată această poveste credeţi că va turna apă rece peste optimismul surprins de sondajul din ajunul semnării Acordului sau dimpotrivă?

Ion Tăbârţă: „Trebuie să venim cu argumente concrete, trebuie să fim corecţi. Trebuie să aducem cetăţenilor mesajul că ceea ce se întâmplă acum nu este din vina Republicii Moldova. Ce urmăreşte până la urmă Federaţia Rusă? Urmăreşte să destabilizeze situaţia. Federaţia Rusă vrea să lovească foarte dureros în societatea Republicii Moldova. În perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă doreşte să creeze o stare de revoltă, de nemulţumire în interior, pentru ca populaţia Republicii Moldova să voteze protestatar, să voteze împotriva actualilor forţe aflate la guvernare şi să voteze forţele pro-ruse. Or noi nu trebuie să dăm apă la moara acestor politici ale Federaţiei Ruse. Dacă noi vom merge cu măsuri similare împotriva Federaţiei Ruse, atunci manipulările din mass-media vor fi unele enorme. Ele şi acum sunt semnificative. Însă, dacă noi vom da pretext, atunci aceste manipulări se vor amplifica. Pur şi simplu vom da apă la moara acestei politici de manipulare promovată acum de către Federaţia Rusă în Moldova. Consider că Guvernul procedează corect, nu se lasă pradă acestor provocări. De fapt, asta şi urmăreşte Federaţia Rusă ca noi să cădem pradă acestor provocări ca până la urmă ei să-şi facă acele politici. Nu ştiu care ar fi efectul acestor măsuri similare, cât de mult va fi afectată Federaţia Rusă de aceste din partea Republicii Moldova. or ştim că relaţia noastră cu Rusia, chiar din punct de vedere economic, este disproporţională. Dacă ne uităm la ponderea relaţiilor comerciale bilaterale. Poate că mulţi ar spune că capul plecat sabia nu-l taie, nici soarele nu-l vede, dar în actualul context regional geopolitic foarte complicat trebuie să acţionăm cu demnitate, dar nu înseamnă că trebuie să sărim la bătaie cu Rusia pentru că oricum nu vom avea de câştigat.”

XS
SM
MD
LG