Linkuri accesibilitate

NATO: masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina creează o situație „periculoasă”


Separatist pro-rus lângă un tanc ucrainean distrus, la nord de Doneţk
Separatist pro-rus lângă un tanc ucrainean distrus, la nord de Doneţk

Moscova neaga acuzațiile şi spune că exercițiile militare vor dura întreaga săptămână.

Alianța Nord-Atlantică a spus astăzi că masarea de forțe militare rusești la granița cu Ucraina creează o situație „periculoasă” și a avertizat că Moscova ar putea folosi pretextul unei crize umanitare sau al unei misiuni de menținere a păcii pentru a invada regiunile ucrainene din est.

Este vorba de 20 de mii de forte de combat gata de actiune si Alianţa Nord Atlantica avertizeaza ca situatia poate escalada, Rusia putind să foloseasca pretextul unei interventii umanitare sau de mentinere a pacii pentru o invazie in Ucraina.

„Nu vom ghici ceea ce are Rusia de gind, dar putem vedea ce se intimpla pe teren şi asta ne ingrijoareaza foarte mult”, a declarat, citata de agentia Reuters, purtatoarea de cuvant a Aliantei, Oana Lungescu.

Oana Lungescu
Oana Lungescu

Moscova neaga acuzatiile că ii inarmaeaza şi le furnizeaza arme separatistilor pro-ruşi din estul Ucrainei si spune că exercitiile militare de la granita cu Ucraina vor dura intreaga saptamina şi la ele participa si bombardiere.

Ingrijorarile Aliantei vin dupa ce ministrul polonez de externe Radoslav Sikorski declara ieri, la Varsovia că desi nu poate sa ghiceasca intentiile Moscovei, intarirea prezentei militare cu trupe de combat nu poate insemna decit sau ca Moscova încearca sa işi intareasca presiunile asupra Ucrainei si guvernului de la Kiev sau se pregateste de o invazie.

La Washington, purtatoarea de cuvint a departamentului de stat Jen Psaki a exprimat si ea ingrijorarile americane:

„Trupe suplimentare continua sa soseasca de –a lungul granitei cu Ucraina şi Rusia continua sa isi repoziţioneze forţele in regiune. Nu avem date exacte pe care sa le anuntam si este dificil de a calcula numarul exact al trupelor. Nu voiface nici un fel de previziune, dar faptul că trupe continua sa soseasca este ceea ce urmarim cu atentie si raminem ingrijoraţi.”

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a fost mai categoric in aceasta dimineata:

Donald Tusk la baza militară aeriană din Lask
Donald Tusk la baza militară aeriană din Lask

„Avem motive sa banuim – si am obţinut informaţii in ultimele ore – ca riscul unei interventii directe militare a rusiei in Ucraina este cu siguranta mai mare decit a fost in urma cu citeva zile.”

NATO a estimiat anterior ca initial Rusia a desfasurat 40 de mii de militari la granita cu Ucraina. Apoi, in iunie a retras o mie, dar ca acum îşi reia operaţiunea de consolidare a prezenţei in zona. Un ofiter NATO, a declarat agentiei Reuters, sub condiţia anonimatului ca de la inceputul acesti luni, Rusia şi-a mărit numarul militarilor desfasurati la granita si au fost aduse tancuri, infanterie, artilerie, sisteme de aparare antiaeriana, forţe speciale si diferite avioane de lupta.

Analisti militari si politici reamintesc ca in trecut organizarea unor exercitii militare in apropierea unor zone de conflict a fost folosita de Rusia pentru a pregati o invazie. Asa s-a intimplat, bunaoara in luna august acum 6 ani in Georgia.

XS
SM
MD
LG