Linkuri accesibilitate

Alegeri 2014: cât de reprezentativi sunt reprezentanţii poporului?


Panou electoral la alegerile parlamentare din iulie 2009
Panou electoral la alegerile parlamentare din iulie 2009

În dialog cu Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT.

In alegerile generale din noiembrie, anul acesta, cu siguranta ca in discursurile electorale subiectul luptei cu corupţia va fi din nou unul important. Dar cit de transparente sunt partidele politice din Moldova atunci cind isi intocmesc listele de candidati? Se ştie bunoara ca in majoritatea cazurilor, sunt puşi pe pozitii eligibile si oamenii care finanţeaza partidele si care nu sunt neaparat si cei care ar reprezenta cel mai bine interesele alegatorilor sau ideologia unui partid…. Vasile Botnaru a stat de vorba pe acest subiect cu analistul politic de la Chisinau Igor Boţan.

Europa Liberă: Inovaţia de la Partidul Democrat a scos în faţă întrebarea tradiţională: cât de reprezentativi sunt candidaţii pentru funcţia de membri ai Parlamentului şi este oare doar la discreţia partidului să-şi aleagă viitorii deputaţi sau trebuie să participe cumva şi alegătorii?

Igor Boţan: „Odată cu apropierea alegerilor parlamentare fixate pentru 30 noiembrie anul curent, partidele politice încearcă să demonstreze că se deosebesc de celelalte. În acest sens s-a remarcat Partidul Democrat, anunţând că va organiza alegeri interne pentru desemnarea candidaţilor. Această declaraţie este oarecum curioasă, fiindcă mecanismul de desemnare a candidaţilor nu este elucidat. Pretenţiile că este vorba despre un lucru absolut inovator în Republica Moldova sunt doar pe jumătate adevărate, fiindcă alte partide au organizat alegeri interne pentru desemnarea liderului partidului.”

Europa Liberă: Cutumele politice spun că, de regulă, finanţatorii partidelor sunt pe locurile cele mai onorabile. Acuma trebuie să deducem că Partidul Democrat renunţă la „sacii cu bani”, să-i promoveze în Parlament?

Igor Boţan: „Nu este adevărat. „Sacii cu bani” organizează aceste aşa-zise primaries pentru a sublinia că se deosebesc de ceilalţi „saci cu bani”. De obicei, se organizează conferinţe partinice, congrese la care, chipurile, se stabilesc criteriile de desemnare a candidaţilor.”

Europa Liberă: Deşi toată lumea ştie că de la centru se face o listă...

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Deşi toată lumea ştie că „sacii cu bani” hotărăsc cine şi ce loc va ocupa în lista de candidaţi. Este blestemul sistemului electoral proporţional absolut, liste închise de partid, finanţatorii care, de fapt, sunt şi liderii partidelor, sunt cei care înscriu în această listă de candidaţi oameni în care au încredere şi oamenii care, eventual, contribuie cumva la finanţarea partidului.”

Europa Liberă: Volens-nolens, Partidul Democrat a pus degetul pe rană, scoţând în discuţia publică un subiect cvasi-important. În ce măsură candidaţii aleşi de la vârf sau prin primary, sau în şedinţele celulelor de partid reprezintă interesele electorilor, care îşi vor da voturile pentru aceşti candidaţi? Şi, mai ales, cum poate fi combinat interesul naţional cu programele strictamente locale, pentru care, de fapt, organizaţiile locale, celulele de partid optează?

Igor Boţan: „Nu există niciun fel de criterii sau nu s-au făcut publice, dar ştim cu certitudine că Partidul Democrat are o mare problemă de imagine.”

Europa Liberă: Deci, ar fi o mişcare tactică numai?

Igor Boţan: „Eu cred că este o mişcare tactică, dar nu putem spune din start că această mişcare tactică nu ar putea eventual fi un bun început.”

Europa Liberă: Dar totuşi să vă întreb, pornind de la experienţa partidelor din Republica Moldova, în ce măsură partidul măcar încearcă să se apropie de acest subiect? În afară de potenţialul lor de finanţare a partidului, ce calităţi trebuie să mai întrunească viitorii deputaţi?

Igor Boţan: „Dacă este vorba despre relaţia dintre alegător şi partid, atunci în cadrul alegerilor partidul prezintă un program electoral care este, de fapt, susţinut sau respins de către alegători.”

Europa Liberă: Şi eu, uitându-mă în acest program, mă întreb de ce anume pe aceşti oameni îi propuneţi în Parlament, ca să pună în aplicare acest program?

Igor Boţan: „În program dumneavoastră vedeţi care este obiectivul acestui partid, ce propune în mandatul de patru ani să obţină acest partid. În privinţa listelor de candidaţi aceasta este o mare problemă şi este o problemă internă a partidului.”

Europa Liberă: Dar are legătură cu programul sau nu?

Igor Boţan: „Noi votăm, de fapt, partidul. Iar partidul îşi înregistrează la Comisia Electorală Centrală lista de candidaţi.”

Europa Liberă: Dar eu, ca alegător, este logic să mă întreb: când propuneţi un program electoral, cu cine vă avântaţi în luptă? Cine va fi cel care îl va pune în aplicare?

Igor Boţan: „Eu înţeleg întrebarea dumneavoastră, pentru ce pledaţi dumneavoastră.”

Europa Liberă: Eu nu pledez. Eu mă întreb dacă există conexiune.

Igor Boţan: „Este logic. Şi astfel de sisteme electorale există. Sunt sisteme electorale cu listă deschisă de partid, ca atunci când veniţi în secţia de votare, votaţi atât programul partidului, cât şi ordinea candidaţilor în listă. Astfel de sisteme există, de exemplu, în Bavaria se votează în acest mod. În Republica Moldova se consideră că cetăţenii încă nu sunt pregătiţi pentru un exerciţiu atât de complicat.”

Europa Liberă: Deci, e treaba, eminamente, a partidului să-şi aleagă „baionetele”?

Igor Boţan: „De aceasta am şi subliniat că există acest blestem al listelor închise de partid.”

Europa Liberă: Iarăşi, ştiind dumneavoastră viaţa de partid sau vieţile de partid, cum îşi justifică conducerea partidului măcar în faţa membrilor de rând ai partidului de ce pe aceşti oameni i-au trecut pe listă şi nu pe alţii? Cu ce se operează?

Igor Boţan: „Nimeni nu se justifică. Cei care sunt nemulţumiţi îşi iau jucărelele şi pleacă din partid. Meteahna mare a acestui sistem cu listele închise de candidaţi este că, pe de o parte, dă foarte multe împuterniciri liderului de partid, care este legat cu „sacii cu bani”, dacă nu chiar există o coincidenţă dintre lider şi „sacul cu bani” şi reversul medaliei este că cei nemulţumiţi, de obicei, pleacă, se rup din partid şi aceasta dăunează atât imaginii partidului, cât şi, să zicem aşa, construcţiei de partid pentru viitor.”

Europa Liberă: Eu vă propun să gândim pozitiv, să încercăm să ne imaginăm că totuşi Partidul Democrat, la un moment dat, va revoluţionariza viaţa de partid şi va propune o formulă care va da peste cap aceste tradiţii obscure.

Igor Boţan: „Eu aş vrea să fiu optimist ca dumneavoastră, dar încerc să-mi amintesc ce lucruri pozitive a introdus în viaţa politică din Republica Moldova Partidul Democrat până în prezent. Şi cu greu îmi amintesc astfel de exemple. De aceea, pot împărtăşi, până la o anumită limită, optimismul dumneavoastră, dar îmi rezerv să rămân totuşi sceptic şi să cred că această inovaţie este doar un fel de praf în ochi.”

Europa Liberă: Să ne imaginăm că Partidul Democrat, membrii lui, au văzut interviul acordat de Iurie Leancă pentru BBC, unde s-a spus foarte franc că în Partidul Democrat există o mare problemă, că există un om care trage îndărăt partidul. Şi atunci, iată, membrii acestui partid ar putea în faza de primaries să-l excludă de pe listă pe acest om care trage înapoi partidul? Oare chiar nu este de imaginat aşa ceva?

Igor Boţan: „Ne putem imagina, numai că acei care vor face acest lucru trebuie să ştie că lasă partidul fără acoperire mediatică şi fără suport financiar. Dar, în principiu, votez cu ambele mâini pentru astfel de soluţii.”

Europa Liberă: Adică credeţi că ei vor fi avertizaţi: jucaţi-vă de-a primaries, dar până la o limită?

Igor Boţan: „Ei nici nu vor fi avertizaţi. Cei din Partidul Democrat sunt destul de perspicace ca să înţeleagă care sunt relaţiile adevărate în interiorul formaţiunii. Nu este vorba doar de Partidul Democrat, aceeaşi problemă o au toate celelalte partide şi Partidul Comuniştilor, şi Partidul Liberal, şi Partidul Liberal Democrat. Aceasta este o tradiţie în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Totuşi care formaţiune a fost cea mai transparentă la alegerea candidaţilor pentru funcţia de deputaţi? Și deputaţii, intrând în Parlament, într-adevăr au justificat această deschidere?

Igor Boţan: „Eu cu greu îmi amintesc ca vreun partid politic să fi fost foarte transparent, atunci când întocmeşte lista de candidaţi. Este adevărat că unele partide în preajma alegerilor organizează conferinţe de partid, congrese la care anunţă care sunt criteriile de constituire a acestei liste. În rest, de aceea şi se numeşte listă închisă de partid, doar cei apropiaţi de conducerea de vârf a partidului ştiu care au fost criteriile. Noi am avut scandaluri cu finanţarea partidelor, ne amintim de Veaceslav Platon care spunea că pentru a nimeri în topul listei a scos din conturile sale un milion de dolari. Este adevărat sau nu este adevărat putem doar să ghicim, nimeni nu a contestat ulterior această declaraţie publică. Dar ştim că altui lider de partid din anii ’90 i-a fost subminată cariera politică, după ce unul dintre deputaţi a ieşit la tribună şi a declarat în mod public: „Ţi-am plătit exact ţie ca să mă pui pe locul şapte în lista de candidaţi. Şi după aceasta mai ai pretenţii la mine?”. Este o declaraţie publică, făcută în 1999 de la tribuna Parlamentului, ne amintim cu toţii. Acestea sunt, de fapt, cutumele care domină viaţa partinică din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Partidele, în general, nu sunt foarte fericite să fie întrebate despre viaţa lor internă. Partidele-lidere, în special, consideră că este un subiect tabuizat, ermetic în care jurnaliştii, publicul nu au ce să caute. Dovadă este oaspetele dumneavoastră de la emisiunea de la „TV7”, Vladimir Voronin, care făcea ochii mari, atunci când dumneavoastră încercaţi să-l convingeţi că ceea ce face partidul este un bun public. Cum poate fi remediată această situaţie? Cum poate fi schimbat mentalul acesta osificat al partidelor, care sunt convinse că nu este treaba unui votant, alegător de rând să se întrebe: „Dar oare cum au făcut lista de partid şi de ce persoana X este pe locul Y şi nu invers”?

Igor Boţan: „Au fost propuse astfel de sisteme care să ofere alegătorului posibilitatea să desemneze candidatul pe care îl vrea în Parlament, fie că este din partea unui partid sau al altuia. Toate aceste sisteme constituie un element mai complicat, iar deputaţii, Parlamentul Republicii Moldova întotdeauna afirmă că cetăţenii Republicii Moldova încă nu au maturitate să opereze cu astfel de sisteme. De aceea şi se menţionează, din timp în timp, că ar fi bine să trecem la sistemul mixt, să lăsăm ca jumătate dintre candidaţi să fie desemnaţi de către partidele politice, iar cealaltă jumătate, chiar dacă sunt desemnaţi de către partide, să fie persoane concrete, pe care cetăţenii pot să-i aleagă.”

Europa Liberă: Încercarea disperată de a obţine cote minime de 30%-40% pentru femei ar fi măcar o diluare?

Igor Boţan: „Este, cu certitudine, o mişcare în direcţia pozitivă, în direcţia necesară. Femeile trebuie să participe activ la viaţa politică şi dacă există un astfel de obiectiv, el trebuie susţinut cu ambele mâini.”

Europa Liberă: Numai că femeile nu se găsesc pe listele Forbes, adică nu sunt „saci cu bani”...

Igor Boţan: „Da. Dumneavoastră aţi ochit exact în ţintă, aceasta este marea problemă cu doamnele: ele nu dispun de resurse în cash cu care pot să vină şi să le verse pe masa liderilor de partide… Aceasta este o problemă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG