Linkuri accesibilitate

Ucraina şi şansele redobândirii Crimeii


Oraşul Ialta, vedere de pe muntele Ai-Petri
Oraşul Ialta, vedere de pe muntele Ai-Petri

Kievul spune că nu va renunţa niciodată la Crimeea şi analizează prin ce mijloace ar putea să obţină retrocedarea peninsulei anexate de Rusia.

Ucraina nu doreste sa renunte la Crimeea si a declarat clar acest lucru presedintele Petro Proşenko, fiind urmat de seful administratiei prezidenţiale, Valeri Cialîi: „Crimeea a fost, este si va fi întotdeauna parte a Ucrainei.”

Declaraţiile Kievului au venit ca un raspuns la cele ale Moscovei. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, declarase anterior ca acum Crimeea este parte a Rusiei şi ca in nici o convorbire internationala nu este amintit acest subiect. In concluzie „nu sunt discutii si nici nu au de ce sa fie”. Moscova mergind, ca de atitea alte ori, pe formula „faptului implinit”. Exista insa precedente in istoria recenta cind un teritoriu se putea reintoarce la cel de care a fost despartit in anumite conditii, dupa cum a explicat ambasadorul special al Ucrainei Andrii Veselovski. S-a intimplat cu regiunea Rinului care s-a reintors la Germania dupa 20 de ani dupa primul razboi mondial si, mai recent, cu Hong Kong-ul, care dupa 100 de ani s-a intors la China.

Andrii Veselovski
Andrii Veselovski

„Sunt şi alte exemple, dar toate au îndeplinit o condiţie esenţială – ambele părţi au fost de acord să se ajungă la arbitraj pentru rezolvarea situaţiei. In acest caz însă eu nu cred ca cineva îşi poate imagina că Rusia ar accepta să participe la un astfel de proces. Si aceasta este problema. Nu lipsa unui mecanism…”

Mai multi observatori politici ucraineni cer Kievului sa aduca imediat cazul in fata Curtii Internationale de Arbitraj de la Stockholm, pornind de la faptul ca Moscova a naţionalizat proprietatile ucrainene din peninsula. Alti experti cu care a discutat serviciul ucrainian al postului nostru de radio cred ca exista alte prioritati acum in fata autoritatilor de la Kiev şi anume violenţele din estul Ucrainei si ca lupta pentru redobindirea Crimeii nu este o prioritate a momentului. Este ceea ce crede Ihor Semivolos, directorul Institutului pentru Estul apropiat de la Kiev:

„Ca să fiu sincer, eu nu cred că Crimeea ar putea să fie readusă Ucrainei prin mijloace legale. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie încercat. Trebuie făcut acest lucru – trebuie să avem toate argumentele şi toate deciziile tribunalului. Trebuie să trecem prin toate procedurile legale pentru ca eventual să putem să redobândim Crimeea. Dar cred că trebuie să adoptăm o strategie combinată – la nivel de forţă, la nivel politic şi legal…”

Alti analisti ucrainieni, precum Andri Klimenko spun ca un eventual eşec al Moscovei in estul Ucrainei, ar putea sa fie, de fapt calea spre redobândirea Crimeii. Argumentul sau este că in acest moment Crimeea este „o insula geo-economica” şi că daca ea nu va putea fi legata terestru de Rusia, atunci sansele ca Kievul sa isi redobândească controlul asupra Crimeii cresc.

Stanislav Belkovski
Stanislav Belkovski

Analistul rus Stanislav Belkovski crede ca Moscova nu va renunţa niciodata la Crimeea, cel putin pe termen scurt:

„Bineînţeles că Vladimir Putin nu va da niciodată Crimeea înapoi. Atâta timp cât el va rămâne la putere nu merită nici măcar să ne gândim la acest lucru. Dar chiar dacă Putin părăsește puterea, nici poporul rus nu va dori să piardă teritorii. Mai degrabă, eu m-as gândi la a acorda Crimeii statutul de ţară independentă, decât la întoarcerea ei la Ucraina…”

Totul depinde insa, spune analistul de la Moscova si Kiev, daca Ucraina va crea acele conditii de viata si de prosperitate, incit majoritatea locuitorilor Crimeii să vrea sa se intoarca la Ucraina, cind va fi momentul propice.

XS
SM
MD
LG