Linkuri accesibilitate

Greaţa de pe stadion


Multă mizerie şi incultură văd de fiecare dată pe acest stadion.

Nu ştiu cum se face că ori de cîte ori mă duc la stadionul Zimbru să văd un meci de fotbal sînt pătruns de repulsie şi-mi zic că nu mai merg acolo niciodată. Apoi, după o vreme, iar mă duc. După ce m-am dus joi la Zimbru – ŢSKA Sofia, am luat o decizie pentru tot restul vieţii: nu mă mai aşez alături de aşa-numiţii suporteri chiar dacă ar veni FC Barcelona la Chişinău.

Am simţit cum mă învăluie greaţa, o greaţă irezistibilă, rîncedă, sufocantă.

Mi se făcuse greaţă de suporterii bădărănoşi care înjurau ca la uşa cortului şi care răgeau şi proferau blesteme la fotbalişti. Mi se făcuse greaţă de indivizii care scuipau pe jos seminţe de floarea soarelui, care fumau ca şerpii, îndreptînd spre mine rotocoale de fum înecăcios, aruncînd pe jos chiştoacele, care sorbeau berea, rîgîind fără nici o jenă, şi aruncau apoi paharele şi sticlele sub scaune.

Unii nu-şi mai găseau liniştea şi se plimbau mereu de colo-colo, trecînd prin faţa noastră şi împiedicîndu-ne să privim lupta din teren. Vecinii mei veniseră să se aşeze pe locurile lor în minutul 43 al meciului, căci mîncaseră şi băuseră pe săturate la o tarabă de lîngă stadion.

Un individ robust de circa 55 de ani începu să-l beştelească pe un tip de circa 35 de ani pentru faptul că fumează. Celălalt ripostă şi se iscă o sfadă mare. Făceau ambii spume la gură. Mă uitam la ei, simpatia mea, atîta cît era posibil, fiind de partea nefumătorului. Însă la un moment dat au venit nişte oameni şi am aflat că individul robust, care îl responsabiliza pe nefumător, se aşezase pe locul altuia şi nici nu prea avea chef să-l cedeze.

Multă mizerie şi incultură văd de fiecare dată pe acest stadion. Iar joi toate au culminat cu o bizarerie. În timpul jocului, pe teren a ieşit, evitînd cu dibăcie poliţiştii apatici, un omulean cu un steag ucrainean care a început a alerga printre fotbalişti şi a se da de-a dura pe iarbă. Era limpede de la o poştă că gesturile de natură politică se potrivesc, la un meci de fotbal, ca nuca de perete.

În concluzie, sătul de acest spectacol dizgraţios am zis că nu mă mai aşez alături de suporterii moldoveni. Ori mă uit la meci pe sticlă, ori o să mă duc să-mi fac, ca ziarist, acreditare.

XS
SM
MD
LG