Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești


Deputatului Veaceslav Ioniţă și presupusa delapidare a banilor publici și noile restricții impuse Moldovei de Federația Rusă.

Editorialistul Petru Bogatu de la „Ziarul Naţional” crede că declaraţiile deputatului Veaceslav Ioniţă, de la începutul acestei săptămâni, precum că guvernul şi-ar fi asumat răspunderea pentru un pachet de legi care ar conţine scheme de delapidare a banilor publici nu sunt credibile. Analistul se întreabă de ce Ioniţă, care este şi preşedintele comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe a tăcut şi nu a acuzat mai devreme cele 11 legi, pe seama cărora a semnat rapoarte:

„Nu a adus nici o probă, a creat impresia că iată a găsit nişte lucruri pe care să le spună doar pentru a se răzbuna sau poate a fost dirijat din umbră. Este greu de spus, fără a nega faptul ca într-adevăr să existe nişte probleme şi nişte ingerinţe oligarhice chiar în aceste legi care au fost elaborate împreună cu partenerii noştri occidentali şi au expertiză occidentală. Modul în care a prezentat el lucrurile nu este credibil, nu lămureşte lucrurile, din contra dă apa la moara adversarilor politici şi nu rezolvă nici o problemă.”

De altfel, mai mulţi deputaţi comunişti i-au dat dreptate lui Ioniţă şi au anunţat că opoziţia comunistă va contesta la Curtea Constituţională o serie de legile asumate de guvern. Pentru Bogatu crede că ieşirea comuniştilor este una stranie, întrucât aceştia deşi susţin că au suspectat nereguli la acest pachet de legi, nu au depus o moţiune de cenzură.

În lista evenimentelor care au marcat această săptămână analistul include şi anunţul Federaţiei Ruse că va impune taxe vamale pentru mai multe produse moldoveneşti, după ce au fost suspendate importurile de fructe şi legume din Moldova:

„Poate să umble acolo mii de experţi şi să demonstreze că mărfurile noastre sunt bune, impecabile. Bumacov poate veni şi el în calitatea lui de ministru cu dovezi deosebite, dar ele nu contează, pentru că motivaţia este de fapt politică. Lucrul acesta este evident pentru toată lumea, mai mult decât atât în Rusia acum se discută că în replică la sancţiunile occidentale ei vor renunţa la unele produse agricole din Uniunea Europeană. Deci este un război economic pe care Rusia îl poartă. Asta trebuie să înţelegem şi ceea ce trebuie să facem, să ne luăm măsuri de precauţie, să căutăm alte pieţe, alte căi, să nu mai mizăm pe câştiguri uşoare. Să mizăm pe calitate, pe îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, creşterea productivităţii, eficienţei producţiei.”

Referindu-se la interdicţiile impuse de Federaţia Rusă Lucia Bacalu, directoarea săptămânalului „Expresul” din Ungheni spune că unii producători au tratat ca un avertisment embargoul asupra vinurilor moldoveneşti, impus anul trecut de Rusia, şi au încercat să îşi diversifice pieţele de desfacere. Jurnalista este de părere că producătorii vor înţelege totuşi că nu trebuie să mizeze doar pe piaţa estică,şi vor investi în calitatea producţiei pentru a ajunge la standardele de calitate valabile în ţările Uniunii Europene:

„Ne-au marcat ultimele veşti de la Moscova. La Ungheni, fiind mai aproape de Uniunea Europeană, totuşi se observă o schimbare în mentalitatea producătorilor agricoli. Sigur există o parte nemulţumită care şi-ar dori totuşi acţiuni mai ferme din partea guvernului, dar o bună parte deja încearcă să se reorienteze, de fapt unii au făcut-o mult mai înainte, alţii acum încearcă.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG