Linkuri accesibilitate

Se poate aștepta R. Moldova la noi sancțiuni din partea Rusiei? Și dacă da, e pregătită pentru ele?


La centrul pentru migrație din Krasnogorsk, Moscova Oblast.
La centrul pentru migrație din Krasnogorsk, Moscova Oblast.

Un reportaj de Liliana Barbăroșie.

Că respingerea migranţilor ar putea fi următorul mijloc de presiune pe care îl va aplica Federaţia Rusă în raport cu Republica Moldova, spre a o pedepsi pentru alegerea făcută în favoarea UE, nu se îndoieşte nici unul dintre experţi. Întrebarea este cât de ample vor fi epurările. O opinie generală ar fi că nu tocmai ample, dat fiind interesul prioritar al Rusiei pentru efectul psihologic al sancţiunilor pe care le aplică, nu neapărat pe cel practic.

Experta de la IDIS Viitorul, Tatiana Lariuşin, crede, bunăoară, că ar mai exista şi alte motive. Rusia nu ar fi interesată să se lipsească în totalitate de muncitorii moldoveni, care, în linii mari, au o imagine bună şi din punctul de vedere al calificării, şi din cel al relaţiei cu legea rusă, este de părerea experta:

„Ce nu ar face şi nu ar spune Federaţia Rusă, sincer vorbind, este cointeresată în muncitorii moldoveni. De aceea eu cred că nu se va face într-o măsură foarte dramatică acest demers de respingere a muncitorilor. El va fi mai mult declarativ, cu iz electoral, vom vedea migranţi la televizor, probabil manifestaţii ale lor etc... Federaţia Rusă devine în general necreativă în demonstrarea acestor semnale referitor la ceea ce a făcut Moldova semnând acordul de asociere. Din păcate, trebuie să constat că muncitorii moldoveni sunt bineveniţi peste tot, numai nu la noi în ţară, pentru că sunt destul de bine calificaţi, muncesc bine, nu creează probleme şi foarte repede se asimilează.”

Cel mai probabil, spune Tatiana Lariuşin, Rusia va încerca să-i atragă pe o parte din muncitorii moldoveni oferindu-le în regim simplificat cetăţenie celor mai calificaţi dintre ei, iar restul fie vor fi trimişi acasă pentru că nu vor mai obţine patente, fie vor rămâne în condiţii semi-legale în Rusia. Anumite dificultăţi în legalizarea dreptului la muncă în Rusia deja au fost semnalate de organizaţii ale diasporei moldoveneşti din această ţară, chiar dacă autorităţile de la Chişinău au spus că e vorba de cazuri individuale care nu ar trebui generalizate.

„Deja au fost elaborate măsuri care ar permite să se dea cetăţenie mai uşor - într-un an, nu opt, ca să fie o oportunitate pentru cei ce nu vor să treacă mereu frontiera rusească. Deci, o parte din cetăţenii moldoveni vor obţine cetăţenia rusă şi vor rămâne acolo să muncească. Şi acesta ar fi doar unul din riscurile pe care, sper, l-au estimat şi îl au în vedere autorităţile de la Chişinău, ” spune experta de la IDIS Viitorul.

În general, Tatiana Lariuşin nu crede că Moldova va avea capacitatea să întâmpine eventuale măsuri împotriva migranţilor mai pregătită decât a făcut-o în cazul sancţiunilor comerciale. Am întrebat-o totuşi ce - ar întreprinde personal, dacă ar fi angajata vreunei instituţii publice ce se ocupă de problemele migranţilor, a a Biroului pentru relaţii cu diaspora de exemplu:

„Aş elabora o strategie de comunicare şi canale de comunicare permanentă pentru a le aduce la cunoştinţa muncitorilor din Rusia care sunt planurile guvernului şi cum va trece Moldova de aceste dificultăţi. Astăzi e deja mult prea târziu. Eu totuşi cred că e nevoie măcar să fie estimate riscurile. Şi de stabilit canale concrete de comunicare cu diaspora din Rusia, căreia să i se transmită mesaje clare şi univoce de acasă. ”

Până acum, autorităţile au păstrat prudenţa şi, ca şi în cazul sancţiunilor comerciale, au preferat să nu anticipeze măsurile cu care ar putea veni autorităţile ruse, în fond previzibile, pentru a nu provoca o dată în plus mânia Kremlinului. Potrivit expertei de la IDIS Viitorul, migranţilor le-ar face totuşi mai mult bine dacă li s-ar spune franc ce îi aşteaptă, iar cel mai de folos le-ar fi totuşi dacă autorităţile ar avea şi un plan concret de reintegrare a celor ce vor fi nevoiţi să uite pentru totdeauna de Rusia în calitate de destinaţie de muncă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG