Linkuri accesibilitate

Spaţii de comercializare în România pentru producătorii de fructe şi legume moldoveni (Adevărul)


Diplomatul Matthias Meyer despre perspectivele europene ale Moldovei (Adevărul).

Jurnalistul Ion Preaşca de la „Adevărul” notează că mari retaileri din România au anunţat că sunt gata să ofere spaţii de comercializare producătorilor de fructe şi legume din Republica Moldova. Actualele negocieri de la Bucureşti le repetă pe cele de acum patru ani, când Rusia a impus, la fel, unele restricţii la importul produselor agricole moldoveneşti, precizează autorul. Valeriu Cosarciuc, fost ministru al Agriculturii în Republica Moldova în perioada septembrie 2009 - decembrie 2010, susţine că firmele de la noi ar fi putut să exporte peste Prut încă patru ani în urmă, dar au preferat piaţa rusească. În opinia lui Cosarciuc, această greşeală i-a costat scump pentru că au pierdut patru ani, timp în care ar fi putut intra pe o piaţă competitivă.

Alina Ţurcanu, de la aceeaşi publicaţie, a stat de vorbă Matthias Meyer, fostul ambasador al Germaniei la Chişinău. Diplomatul s-a arătat optimist în ceea ce priveşte perspectivele europene ale Republicii Moldova, dar a atenţionat că, „în viaţă contează să ai noroc, dar trebuie mai ales să munceşti mult şi cinstit”. Între altele, diplomatul şi-a expus opinia şi despre corupţia din Justiţie. În opinia dlui Meyer, „este o utopie să se creadă că majorarea salariilor magistraţilor va stopa acest fenomen. Ceea ce ajută, de fapt, este transparenţa şi legile foarte stricte. Orice judecător trebuie să se teamă că, dacă ia mită, va fi descoperit, va fi prins, va fi pedepsit. Trebuie să se schimbe mentalitatea, nu salariul”, a spus fostul ambasador.

Svetlana Corobceanu observă în „Jurnal de Chişinău” că deşi activitatea actualilor lideri de la Tiraspol nu se deosebeşte cu nimic de ceea ce făcea anterior fostul lider separatist Igor Smirnov, aceştia se bucură de mai multe privilegii pe malul drept al Nistrului. „Spre deosebire de Şevciuk şi Ştanski, Igor Smirnov putea să treacă doar pe furiş pe malul drept al Nistrului. Aceştia din urmă însă, aşa cum s-a văzut dintr-o înregistrare video postată de site-ul Deschide md, se plimbă prin Chişinău ca la ei acasă”, notează autoarea. Solicitat de „Jurnal de Chişinău”, Gheorghe Bălan, şeful Biroului pentru Reintegrare, a declarat că reprezentanţii Tiraspolului pot călători liber pe teritoriul Republicii Moldova, atât timp „cât n-au comis nicio crimă”.

Aleksandr Kalinin, preşedintele Congresului Diasporei moldovenilor din Rusia, s-a arătat deranjat în „Jurnal de Chişinău” de faptul că unele partide din Republica Moldova încearcă să-şi scoată dividende politice pe seama problemelor cu care se confruntă migranţii moldoveni în Rusia. „Aceste partiduţe încearcă să adune voturile moldovenilor din Rusia, dar nu vor trece în parlament cu tot efortul şi concertele lor”, a declarat Aleksandr Kalinin.

În context, observatorul politic Anatol Ţăranu a declarat că, după embargoul economic impus R. Moldova, era de aşteptat că vor urma alte lovituri dureroase. „Trebuie să ne aşteptăm la o agravare a problemelor moldovenilor care lucrează în Rusia în preajma alegerilor parlamentare. Chişinăul ar putea foarte puţin să se opună acestor presiuni ale Federaţiei Ruse din cauza pârghiilor insuficiente. Cetăţenii moldoveni care au ales să muncească în Rusia trebuie să înţeleagă că, cu toate dificultăţile pe care le suportă acolo, RM nu poate să renunţe la viitorul său european. Trebuie să trecem peste aceste greutăţi, peste aceste provocări. Aceasta este plata pentru libertate, independenţă şi un viitor mai bun”, a spus Anatol Ţăranu.

Marin Basarab scrie în „Timpul” că războiul din apropiata vecinătate ar trebui să ţină Republica Moldova în gardă. Mai ales că există şi regiunea transnistreană pe care autorul o numeşte „un sac cu pulbere”. „Acest sac se arată deranjat de amplasarea rachetelor NATO în România pentru că aceste rachete ar putea să debalanseze situaţia geopolitică din regiune. De parcă o armată rusă, care se află pe teritoriul Moldovei de câteva decenii, nu debalansează situaţia [...] Ne aşteaptă vremuri grele”, conchide Marin Basarab.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, explică întru-un interviu, semnat de Mariana Raţă în „Ziarul Naţional”, ce a dat peste cap prognozele sale valutare, cine face legea pe piaţa bancară din Republica Moldova şi ce pericole aşteptată în 2014, în sectorul financiar-bancar. „Tensionarea situaţiei din regiune şi deteriorarea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă influenţează negativ aşteptările economice ale agenţilor economici şi ale populaţiei”, afirmă Dorin Drăguţanu.

În opinia editorialistului Nicolae Negru de la „Ziarului Naţional” faptul că fostul şef al KGB-ului transnistrean, Vladimir Antiufeev, „expert” în crearea „republicilor” separatiste, a devenit „vicepremier” la Doneţk, e un indiciu că Moscova nu cedează. „Dacă suferă eşec în crearea Novorosiei, ea va fi mai puţin motivată să-i întreţină pe transnistreni. De aceea, ei urmăresc cu respiraţia tăiată luptele din estul Ucrainei. E singura lor ocupaţie cu sens, care se mai supune logicii normale”, notează editorialistul.

XS
SM
MD
LG