Linkuri accesibilitate

Israel și organizația Hamas: acord de încetare a focului pe timp de trei zile


Combatanții s-au angajat să nu întreprindă acțiuni ofensive.

Un acord de incetare a focului, intre Israel si miscarea Hamas,a intrat astăzi în vigoare. Despre parametrii acestui aranjament o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Este un acord de incetare a focului pentru 72 de ore, in timpul caruia cei doi combatanti – Israel si Hamas – isi vor mentine pozitiile, dar s-au angajat sa nu intreprinda actiuni ofensive.

Asta inseamna ca, daca va fi respectat, acordul va oferi populatiei palestiniene din Gaza timpul necesar pentru a se re-aproviziona, a avea acces la ingrijire medicala si autoritatilor posibilitatea de a restabili, cel putin partial, accesul la anumite servicii intre care si electricitate.

Analisti considera ca actuala intelegere, anuntata de secretarul general ONU si e dsecretarul de stat american, are mai mari sanse sa fie respectata, decit altele anterioara in principal pentru ca se pare ca ambele parti sint de acord cu ea, nu este o actiune unilaterala.

Cu citeva ore inainte de acord, premierul Israelului, Benjamin Netanjahu declara ca tara sa nu va inceta operatiunile din Gaza pina cind tunelele, folosite de Hamas pentru a se infiltra in Israel, vor fi fost distruse. Si, intr-adevar, fortele militare israeliene au dreptul, in conformitate cu acordul de incetare a focului sa continue sa distruga aceste instalatii. De altfel, comandantul fortelor militare israeliene de la sud declarase ca operatiunea de distrugere a tunelelor se apropie de sfirsit si poate ca acesta a fost motivul pentru care premierul israelian si ministrul apararii au acceptat acordul de incetare a focului, in ciuda faptului ca si in interiorul cabinetului si in rindurile populatiei israeliene se manifesta rezistenta serioasa la o astfel de decizie.

Nu putine voci in Israel considera ca este un moment propice pentru ca infrastructura Hamas si miscarea in sine sa fie distruse. Pe durata celor 72 de ore vor incepe si negocieri pentru o solutie mai durabila. Doua elemente sint de remarcat. In primul rind, aceste negocieri vor avea loc in Egipt, ceea ce inseamna ca mediarea egipteana, considerata mai putin favorabila miscarii islamiste, are cistig de cauza. Si un al doilea element care defineste aceste negocieri este faptul ca le ele participa nu doar Hamas din partea palestiniana ci si Autoritatea Palestiniana, care conduce Cisiordania precum si Jihadul Islamic si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei, toate factiunile de frunte ale populatiei palestiniene. Asta pare sa indice ca un eventual acord va avea o contributie substantiala din partea elementelor mai moderate din conducerea palestiniena, ridicind vizibilitatea si prestigiul Autoritatii Palestiniene si oferind credibilitate intelegerii. Israelul isi doreste demilitarizarea provinciei Gaza. Hamas vrea ridicarea embargoului. Urmatoarele zile pot oferi fie o iesire din criza fie continuarea conflictului.

XS
SM
MD
LG