Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Evenimentul Zilei”


Invitata rubricii este Cristina Brumă, reporter la cotidianul „Evenimentul Zilei”.

„Citiţi în numărul de mâine al ziarului Evenimentul Zilei, articolul „Moldova, fruntașă după cazurile de hepatită în Europa”.

„În Moldova sunt înregistrați peste 40 mii de persoane infectate cu hepatite virale cronice, iar în prima jumătate a anului au fost înregistrate de trei ori mai multe cazuri de hepatită A, crescând considerabil și mortalitatea. Totodată, Moldova, Italia și România, sunt singurele state din Europa cu o incidență încadrată în categoria de peste 2,5%, comparativ cu majoritatea statelor UE, care înregistrează o pondere a hepatitei virale de tip B și C între 1 și 2,5%”. Continuarea materialului o găsiți în pagina 5 a ziarului.

„Un nou record al transferurilor băneşti de peste hotare! Experţii ne îndeamnă însă să nu deschidem încă şampania”, este titlul unui alt material, pe care îl puteți găsi în pagina 8.

„Volumul transferurilor băneşti de peste hotare a atins o cifră record în prima jumătate a acestui an, depăşind chiar şi nivelul anului 2008, înainte de criza mondială. În pofida unor prognoze şi a restricţiilor impuse de Rusia imigranţilor moldoveni, au crescut semnificativ şi transferurile în ruble ruseşti. Dar experţii au o explicaţie pentru aceasta şi ne îndeamnă să nu ne bucurăm prea tare, pentru că vremurile grele abia încep”. Mai multe detalii le găsiți în pagina 8.

Ileana Rusu semnează materialul „Ei ne tratează cu embargouri, noi îi tratăm cu toleranță. Milioane de lei de la buget pentru traducerea actelor în rusă”.

„Pentru traducerea obligatorie a actelor oficiale în limba rusă, R. Moldova scoate anual din buzunarul numit buget peste opt milioane de lei. Legea votată și promulgată pe timpul comuniștilor este funcțională și astăzi. Guvernul susține că nu face decât să execute deciziile organului Legislativ. Toată buba e în Parlament, spun miniștrii, în timp ce deputații au păreri împărțite vis-à-vis de legea vizată. Argumentul – Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale. Partidul Comuniștilor a fost cel care a insistat pe acest act normativ, formațiunea numind în funcții de miniștri persoane care nu puteau lega două vorbe în limba de stat.” Acestea, dar și alte materiale, le găsiți în ediția de mâine a cotidianului.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG