Linkuri accesibilitate

Reacția arabă la conflictul dintre Israel și mișcarea Hamas


Gaza City, după un bombardament israelian, 31 iulie 2014.
Gaza City, după un bombardament israelian, 31 iulie 2014.

Corespondența zilei de la Washington.

In urma cu doi ani, la ultima confruntare intre Israel si Hamas, vecinii arabi ai Israelului au facut presiuni intense pentru incetarea ostilitatilor. „Nu si de data aceasta” – scrie David Kirkpatrick in „New York Times.

Autorul arata ca dupa inlaturarea guvernului islamist al Egiptului, aceasta tara conduce o coalitie de state arabe – intre care Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Iordania – care tacit doresc ca Israelul sa aiba cistig de cauza in fata miscarii islamiste, ce conduce provincia Gaza.

Si asta - se arata in cotidian - poate sa fi contribuit la esecul incercarilor se a obtine un acord de incetare a focului, in ciuda numarului mare de victime, in cele trei saptamini de conflict. Aaron David Miller de la Centrul Wilson spune ca teama de miscarile islamice este mai puternica decit alergia liderilor respectivi fata de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Miller continua „Nu am mai vazut niciodata o astfel de situatie”, referindu-se la faptul ca tari arabe tac in timp ce Israelul ataca in forta Gaza. Egiptul a surprins oferind un acord de incetare a focului care satisfacea cele mai mult doleante ale Israelului, dar nu si pe cele ale Hamas.

Organizatia militanta l-a respins. Aliati ai Egiptului, in special Arabia Saudita au sprijinit proiectul, initiat de Cairo. Khaled Elgindy, fost consilier pentru negociatori palestinieni, in prezent la Brookings Institute spune si el ca exista o convergenta intre regimurile arabe respective si Israel.

David Kirkpatrick scrie ca in urma cu un an si jumatate se credea ca Primavara Araba va aduce la putere regimuri mai ostile Israelului, reprezentind sentimentul public, in lumea araba. Dar ce se intimpla este exact contrariul, regimurile conservatoare care au urmat revoltelor sau cele care s-au mentinut la putere, in ciuda revoltelor populare devin – indirect – aliatele Israelului in lupta impotriva islamului politic.

Oficialitati egiptene au acuzat direct sau implicit Hamas pentru mortile civile si presa pro-guvernamentala caracterizeaza miscarea Hamas drept o unealta regionala, menita sa destabilizeze Egiptul.

Dar mai grav decit retorica este ca Egiptul continua sa blocheze caile de acces in Gaza, nepermitind regimului Hamas sa se aprovizioneze. Din perspectiva unor monarhii din Golf, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, pozitia se explica si prin rivalitatea cu Iranul, care multa vreme a finantat si sprijinit Hamas.

Din perspectiva americana – arata „New York Times” – noua pozitionare a Egiptului ii diminueaza valoarea ca mediator si de asta secretarul de stat Kerry a apelat la Qatar si Turcia, stirnind mânia Israelului. Cele doua tari si-au vazut pozitia intarita, in timpul Primaverii Arabe si diminuata odata cu relativul esec al acesteia.

Martin Kramer, presedintele Colegiului Shalem din Ierusalim spune ca „nimeni in lumea araba nu se duce la americani ca le spuna sa opreasca ofensiva israeliana”, asa cum a facut Arabia Saudita la ultimul conflict si asta ofera Israelului marja de actiune.

Egiptul sustine ca continua sa-i sprijine pe palestinieni, dar, declara o oficialitate de la Cairo „Hamas nu este Gaza si Gaza nu este Palestina”.

„Pendulul Primaverii Arabe inclina acum catre Israel, la fel cum mai devreme mersese in directie opusa”, declara Elgindy, și adaugă: „dar nu sint sigur ca povestea se termina aici”.

XS
SM
MD
LG