Linkuri accesibilitate

70 de zile în captivitatea separatiștilor pro-ruși


Pavel Iurov şi Denis Grişciuk
Pavel Iurov şi Denis Grişciuk

Răpirile nu sunt o raritate în estul Ucrainei. Dar răpirea celor doi cunoscuți artiști a cauzat consternare nu doar în Ucraina, ci și în Rusia,

În Ucraina, regizorul de teatru Pavel Iurov și artistul Denis Grișciuk au petrecut 70 de zile în captivitatea separatiștilor pro-ruși. După eliberare, luna aceasta, i-au povestit prin ce au trecut corespondentului Europei Libere, Dmitri Volcek. Alexandru Eftode prezintă cazul în rezumat.

Regizorul Pavel Iurov și artistul Denis Grișciuk se află la Kiev unde încearcă să-și revină după cele peste două luni de detenție. Ambilor li se acordă îngrijire psihologică. Iurov se pregătește de o intervenție chirurgicală la nasul fracturat.

Răpirile nu sunt o raritate în estul Ucrainei. Dar răpirea celor doi cunoscuți artiști a cauzat consternare nu doar în Ucraina, ci și în Rusia, unde mai mulți actori proeminenți au semnat o scrisoare deschisă pentru eliberarea lor.

Iurov și Grișciuk locuiesc la Kiev, dar sunt ambii originari din estul Ucrainei. Au fost răpiți la 25 aprilie, când se întorceau în capitală de la Donețk cu mașina. Au hotărât să treacă prin orașul Sloviansk aflat în mâinile separatiștilor și să ia masa la o cafenea, povestește Grișciuk:

„O localnică ne-a întrebat ce spun știrile. Ne uitam la știri pe tablete. I-am răspuns. Nu-mi amintesc exact cuvintele, dar cred că am spus ceva din care a fost limpede că suntem pentru o Ucraină unită”.

Localnicii au prins a striga la cei doi, numindu-i banderoviști și neonaziști. Artiștii spun că au ieșit din local, dar au fost opriți afară de rebeli înarmați care i-au dus în clădirea ocupată a Serviciului de Securitate, SBU. Acolo au fost bătuți prima dată. A fost cea mai cruntă bătaie, spune Iurov:

„Ne-au lovit cu pumnii și picioarele peste cap și corp. Denis s-a ales cu o mână rănită. Au adus un asistent medical care-i spăla rana cu perhidrol, în timp ce din partea cealaltă îl loveau în coaste. Și mie, în timp ce-mi tamponau nasul să oprească sângele, mă loveau pe spate. Au încercat să ne intimideze în fel și chip, pretinzând că o să ne taie urechile și că o să aducă pe cineva să ne violeze”.

Subsolul SBU de la Sloviansk, unde separatiştii îşi ţineau victimele
Subsolul SBU de la Sloviansk, unde separatiştii îşi ţineau victimele

Separatiștii s-au înfuriat mai ales când au găsit la cei doi un drapel ucrainean, o înregistrare video de la protestele pro-europene de pe Maidanul de la Kiev și numărul de telefon al unui activist al Maidanului de la Harkov.

Grișciuk și Iurov au fost ținuți în izolare, alimentând numeroase îngrijorări. Deși mulți captivi au scăpat cu viață din mâinile rebelilor, unii au fost uciși.

Singura informație despre cei doi a fost furnizată familiilor de cel care controla pe atunci Slovianskul, Viaceslav Ponomariov, destituit ulterior și luat prizonier de alt lider rebel, Ihor Ghirkin, alias Strelkov.

Ponomariov a informat familiile celor doi că sunt în captivitate și că nu au făcut nimic grav. Cu toate acestea, au rămas închiși 70 de zile, fiind transferați dintr-un loc în altul. Au scăpat luna aceasta, când forțele ucrainene au recucerit Slovianskul luna aceasta. În detenție, au văzut perindându-se mai mulți captivi. O vreme au împărțit celula cu fostul primar al orașului, Valentin Rîbaciuk. Iurov spune că insurgenții își întemnițau chiar proprii camarazi, care călcau strâmb.

„L-au închis pe un gardian care ne escortase de la SBU la comisariatul de poliție. A rămas închis până la urmă, când am fost eliberați”.

Despre cei care i-au răpit, Iurov spune că erau localnici, fără școală, mulți cu antecedente penale.

„Contingentul celor care participă activ la această mișcare este compus din tot felul de tâlhari și derbedei, pungași și criminali, foști polițiști, militari și consumatori de droguri tari. Bănuiesc însă că acești oameni sunt conduși de tovarășii ruși”.

Iurov și Grișciuk intenționează să caute despăgubiri pentru ceea prin ce au trecut. Împreună cu organizații pentru drepturile omului, pregătesc o plângere împotriva Rusiei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Dar, după 70 de zile în captivitate, nu mai sunt atât de furioși pe cei care i-au răpit nemijlocit. Grișciuk spune că au reflectat îndelung la cele întâmplate în Ucraina:

„Cu toții suntem de vină. Nu putem da vina categoric numai pe unii. Noi înșine am admis dezbinarea societății noastre, care a servit drept motiv ca oamenii să pună mâna pe arme”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG