Linkuri accesibilitate

Povestea de succes a unei brutării din Gura Bâcului


Pâine de la Gura Bâcului, Ribca’s Bakery
Pâine de la Gura Bâcului, Ribca’s Bakery

„Moldova are nevoie de afaceri mici. Mai ales în brutăriile mici calitatea este respectata.”

Tot mai mulţi producători din Republica Moldova aleg să livreze marfa direct consumatorilor. Beneficiile sunt de ambele părţi. Pentru că lipsesc intermediarii, micii antreprenori au venituri mai mari, iar consumatorii mai multă încredere că produsele livrate sunt de calitate. O asemenea afacere dezvoltă şi familia Ribca din satul Gura Bâcului, Anenii Noi, care administrează o brutărie artizanală.

Ion si Diana Ribca au deschis brutăria lor in urma cu un an fara sa fie foarte siguri ca afacerea va avea succes. Au ales denumirea in engleza - „Ribca’s Bakery” - pentru ca nu-si doreau o brutarie obisnuita. Painea pe care o coc contine seminte si maia - o drojdie naturala, produsa de ei. Ion si Diana spun ca cererea pentru painea artizanala a depasit cu mult asteptarile lor:

Diana Ribca
Diana Ribca

„Am dus unor prieteni sa guste din paine si, astfel, mai multa lume a aflat despre noi, apoi ne-au cautat. Chiar am fost surprinsi. Sunt familii care cumpara cate 7 paini, indiferent daca stau acasa sau pleaca in vacanta. Sunt moldoveni, nu vorbesc despre europeni sau straini care sa fie obisnuiti cu aceasta paine. Moldovenii incep deja sa manance sanatos si sa caute produse sanatoase, ecologice: paine, legume si chiar carne. Eu cred ca ar trebui sa existe mai multe brutarii artizanale, sa nu detina monopol doar o singura brutarie. Nu e bine, pentru ca Moldova are nevoie de afaceri mici. Mai ales in brutariile mici calitatea este respectata.”

„Ribca’s Bakery” livreaza paine pentru alimentara si gradinita din sat, iar o data in saptamana, vinerea, se fac livrari pentru clientii din capitala. La cerere, pregatesc croissante frantuzesti sau prajiturile muffins, populare in Statele Unite. Oricum, cele mai asteptate copturi sunt cele tarditionale, moldovenesti, imi spune brutareasa Vera Ochisor:

Vera Ochisor
Vera Ochisor

„Vin si cumpara mai ales dimineata, cand se duc la deal, painea calda, buna! Toti o cumpara. Stau si asteapta la rand, ne spun: hai, mai repede, ca vrem sa le luam cu noi, pe deal. Se fac si placintele si cei care trec pe langa noi iau una cu cartofi sau cu branza. O asemenea brutarie lipsea satului. Ma bucur cand oamenii ma intalnesc si imi spun ca avem maini de aur”.

La alimentarele din satul Gura Bicului se poate gasi si paine facuta in orasul Anenii Noi, insa cea mai mare parte dintre localnici prefera sa cumpere painea facuta de familia Ribca. Filosofia e simpla, imi explica Vasile Ceaglei, client fidel al brutariei, prin fiecare paine cumparata satenii, de fapt, contribuie la dezvoltarea comunitatii lor:

„Chiar amu lucrez in mahala la brutarie si recunosc ca mirosul de paine e foarte, foarte bun. Painea lui Ion, pina ce, e cea mai buna. Daca o tai, nu face farmituri. La gust e ca painea de candva. Acum, pe la alte brutarii se face altfel, poti sa o pui sub roata masinii si chiar daca treci pestea ea revine la loc. Acea paine, multumim ca este, dar nu-i asa ca asta”.

Familia Ribca nu regreta ca economiile de ani de zile le-a investit in brutaria din Gura Bicului, chiar daca in urma cu un an,mai in gluma,mai in serios,multi le sugerau ca sunt sau prea optimisti sau prea naivi, daca se avanta intr-o asemenea afacere. Ion si Diana spera ca exemplul lor va fi multiplicat si in alte domenii: cresterea legumelor ecologice, de exemplu, ar fi o alta afacere care, cred ei, s-ar bucura de cerere printre consumatori.

Previous Next

XS
SM
MD
LG