Linkuri accesibilitate

Centrala de la Kozlodui ca prioritate națională a Bulgariei


Centrala de la Kozlodui
Centrala de la Kozlodui

Președintele companiei „Westinghouse” Danny Roderick s-a aflat la Sofia pentru a dezbate cu premierul Plamen Oreșearski extinderea centralei atomoelectrice Kozlodui cu un al 7-lea bloc de 1000 de MW.

Premierul demisionar a declarat în urmă întâlnirii sale cu președintele companiei „Westinghouse” că extinderea și modernizarea centralei de la Kozlodui se numără printre prioritățile naționale în sectorul energetic. El a aprobat activitatea desfășurată până acum de grupul de experți bulgari și americani.

„Sunt convins că proiectul este foarte bun”, a spus Oreșearski, adăugând – „Următorul guvern însă va trebui să ia decizia finală”.

Danny Roderick a apreciat pozitiv politica Bulgariei de a garanta securitatea sa energetică și de a diversifica sursele în acest sector.

Vizita sa la Sofia are loc după ce guvernul demisionar și-a anunțat hotărârea de a amâna adoptarea deciziei finale privind reactorul nr.7.

Proiectul inițial prevede crearea unei societăți mixte în care Bulgaria să dețină 70% din capital iar „Westinghause” care face parte din concernul japonez „Toshiba” – 30%.

În timpul ultimei sale vizite la Washington, ministrul economiei și energeticii, Dragomir Stoinev, a declarat că acordul final cu „Westinghouse” ar putea fi semnat în acest an, iar lucrările de construcţie să fie lansate la începutul lui 2016.

„Reactoarele americane AP 1000 includ cea mai modernă tehnologie existentă, din punctul de vedere al siguranței. Această tehnologie este indispensabilă pentru Bulgaria. O mare parte din finanţare va fi oferită de Banca de import-export a Statelor Unite”, a spus ministrul Stoinev. La ultimul congres al Partidului socialist ce a avut loc duminică el a pierdut la limita alegerile pentru locul de președinte al partidului.

În domeniul nuclear, Bulgaria, alături de Cehia, Finlanda, Ungaria şi Slovacia, este dependentă în totalitate de combustibilul produs în Rusia.

XS
SM
MD
LG