Linkuri accesibilitate

Noi sancțiuni împotriva Rusiei - înainte de „faza a treia”


Sancțiunile nu sunt retroactive, așa că Franța va putea livra două nave de război Rusiei.

Nu exista nici o îndoială că sancțiunile vor fi adoptate exact în formula anunțată în mod repetat de miniștrii de externe ai UE. Capitalele și-au instruit ambasadorii la Bruxelles care le-au adoptat astăzi în unanimitate, reticențele Marii Britanii fiind depășite demult, iar cele ale Ungariei nemaifiind formulate deschis.

Deși numele celor 8 persoane suplimentare adăugate pe lipsa celor ce nu mai pot călători în Europa și ale căror afaceri eventuale și conturi bancare sunt înghețate nu vor fi anunțate decât mâine, se știe deja că printre ei se află câțiva oligarhi apropiați Kremlinului, bănuiți că ar finanța activitățile separatiștilor din Ucraina.

De asemenea, instituții financiare rusești sunt supuse sancțiunilor, cum sunt Sberbank, sau VTB Bank, ambele cu filiale in aproape toate fostele republici sovietice.

La fel de serios este și faptul că sancțiunile vor atinge acum domeniul militar. Nu doar exporturile de armament propriu-zis către Rusia, dar și de orice fel de tehnologie care ar putea fi folosită în domeniul militar, de la electronică și piese de schimb, până la optică și compuși chimici.

In privința sancțiunilor financiare, cel mai greu a fost de trecut peste temerile Marii Britanii că sancțiunile ar putea afecta buna funcționare a piețelor financiare din City. De aceea, nu sunt atinse pe moment de sancțiuni decât băncile în care statul rus are o participare mai mare de 50%.

La fel, pentru a nu leza interesele economice ale Franței, care trebuie să livreze Rusiei două nave de război de tip Mistral ce deja au fost plătite, s-a decis ca măsurile de blocare a livrărilor de armament să nu fie retroactive. Altfel zis, ceilalți europeni au hotărât să permită Franței să livreze acele nave Rusiei, prima din ele având deja ca termen de livrare anul viitor.

Cu totul, până acum lista neagră a UE cuprinde 87 de persoane și 20 de companii sau instituții. Pe moment, Uniunea Europeană încă se află în așa numita „fază a doua” a sancțiunilor. Daca ele se vor dovedi ineficace, sau în absența unei reacții satisfăcătoare a Rusiei, șefii de stat și de guvern au anunțat în mai multe rânduri că se poate trece la „faza a treia”. Aceasta, de dimensiuni încă neprecizate, ar putea acoperi măsuri grave, precum ruperea relațiilor diplomatice și introducerea de sancțiuni ce ar viza în mod direct membrii guvernului și în ultimă instanță pe Putin și cercul său cel mai apropiat.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG