Linkuri accesibilitate

Românii de la Cernăuţi au ieşit în stradă (EvZ)


SRI îngrijorat de „expansiunea” rusească (România liberă)

O știre din Evenimentul zilei rezumă comunicatul Ministerului Afacerilor Externe român referitor la situația românilor din zona Cernăuți, care au protestat în stradă împotriva recrutării tinerilor etnici români ca să lupte împotriva Rusiei pe frontul de est al Ucrainei. Ministerul se declară „preocupat” de tot ce se întâmplă și exprimă speranța că autoritățile de la Kiev vor avea grijă ca procedurile de chemare sub arme „să nu aibă un caracter selectiv, să nu introducă o abordare discriminatorie pe criterii etnice”. Precizările vin după ce ieri, în ziarul Adevărul, istoricul Marius Diaconescu a reproșat MAE că tace, ba chiar și opiniei publice românești că nu percutează la problemele românilor din jurul granițelor. El compară reacția pe forum a cititorilor ziarului la două articole: o știre referitoare la ieșirea în stradă a cernăuțenilor, care nu vor să-și vadă copiii murind în războiul contra Rusiei, și respectiv la un comentariu „anti-maghiar”, susține Marius Diaconescu, al parlamentarului social-democrat Bogdan Diaconu, vicepreședintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, care a scris tot pentru Adevărul: numărul de accesări și de like-uri a fost de câteva ori mai mare la articolul lui Diaconu, în timp ce soarta românilor de la Cernăuți a stârnit foarte puțin interes. „Patriotismul românilor are dimensiunea antimaghiară, dar îi uită pe românii din jurul României” este concluzia lui Marius Diaconescu.

Presa a consemnat și faptul că unele ziare ucrainene au prezentat datoria de înrolare a etnicilor români din regiunea Cernăuți ca pe om probă de loialitate față de Kiev. Altele ar fi vorbit chiar de o intenție explicită a guvernanților ucraineni: aceea de a duce anume în prima linie tineri de etnie română, cu scopul de a dilua concentrația de populație românească. Guvernatorul regiunii Cernăuți, Roman Vanzuriak, a fost citat de hotnews cu ceea ce a postat pe facebook. Cităm și noi: „Dacă militați împotriva integrității teritoriale a statului (este vorba despre etnicii români) aveți opțiunea de a merge în Rusia sau în orice altă țară în care să trăiți mai bine decât în Ucraina”.

România liberă extrage considerațiile despre acțiunile Rusiei din interviul acordat ieri la Adevărul TV de directorul Serviciului Român de Informații George Maior. Maior a vorbit despre o „expansiune” rusească și a taxat-o drept „un motiv de îngrijorare, din cauza posibilității propagării unor fenomene negative pe teritoriul României”. El a reamintit că a avertizat demult că s-ar putea intra într-o fază de război neconvențional cu Rusia, mai ales pe ”front” cibernetic, de asemenea că România a fost prima țară membră a Organizației Națiunilor Unite care a atras atenția asupra riscurilor de securitate energetică. În interviul pomenit, Maior a dat însă asigurări că România poate face față acestor amenințări.

Premierul Victor Ponta și-a prezentat astăzi oficial candidatura la alegerile prezidențiale din toamnă, în numele Partidului Social-Democrat. Momentul devansează cu trei zile data anunțată inițial, iar presa scrie că a fost ales anume, în mod simbolic, exact la data referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, din iulie 2012. Presa speculează că anti-basismul este în continuare singura temă de campanie a PSD.

Prezidențialele sunt văzute de toate forțele politice ca un moment de schimbări la vârf în interiorul partidelor, notează Romulus Georgescu în România liberă. La PSD ar fi început deja lupta pentru succesiunea lui Victor Ponta.

XS
SM
MD
LG