Linkuri accesibilitate

Igor Corman: „Federaţia Rusă nu ajută cu nimic, dar ne dă din deget şi ne sancţionează”


Preşedintele Parlamentului, în dialog cu Valentina Ursu, despre relaţia cu Chişinăului cu Moscova.

Europa Liberă: La capitolul realizări în actualul Parlament aţi trecut apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar pe de altă parte, Moldova a răcit relaţia cu Federaţia Rusă. Există acest embargou impus vinurilor moldoveneşti, a apărut al doilea embargou impus fructelor şi legumelor care trebuie să ajungă pe piaţa Federaţiei Ruse, ar urma şi alte interdicţii. Pe mai departe ce e de făcut cu dialogul moldo-rus?

Igor Corman: „Integrarea europeană nu este un scop în sine, acest proces nu are alternativă, nu există altă soluţie pentru Moldova de a dezvolta ţara pe model european, de a o democratiza, de a ridica nivelul de viaţă al oamenilor. Deci, este un model care şi-a demonstrat eficacitatea în cazul multor altor ţări din Europa Centrală, de Est şi noi nu avem altă cale decât să repetăm aceeaşi experienţă.

Cu atât mai mult că doar Uniunea Europeană poate să ne acorde sprijin. Când vom putea noi, pe baza dezvoltării propriei noastre economii, să ajungem la astfel de reforme moderne, infrastructură, drumuri ş.a.m.d.? O putem face doar prin accesul la fondurile europene.

Faptul că ne-am pomenit acum în situaţia că Federaţia Rusă ne sancţionează politic pentru decizia noastră de a ne integra în Uniunea Europeană, aceasta nu înseamnă că noi trebuie să renunţăm la ceea ce este mai important şi la unica soluţie pentru ţara noastră doar de teama unor probleme pe termen scurt pe care le avem acum.”

Europa Liberă: Dar presiunile din partea Rusiei fac vulnerabil statul?

Igor Corman: „Eu cred că faptul că Federaţia Rusă vine cu astfel de sancţiuni care sunt politice şi nu au niciun temei economic şi comercial, încă o dată, demonstrează că decizia noastră este una corectă. Nu poţi rămânea într-un spaţiu şi să-ţi legi soarta ta, a familiei tale, viitorul ţării tale de un spaţiu unde deciziile se iau astfel cum vedem noi acum.

Faptul că Federaţia Rusă vine cu astfel de sancţiuni politice, încă o dată, demonstrează că decizia noastră este una corectă...

Prin ce Federaţia Rusă ar fi putut să ajute Moldova? Uniunea Europeană, în cazul în care implementăm modelul european, ne ajută puternic financiar, prin expertiză. Federaţia Rusă nu ajută cu nimic, dar ne dă din deget şi ne sancţionează în cazul în care noi mergem pe această cale. Lucrurile sunt evidente, cu atât mai mult că Federaţia Rusă este şi ea membru al Acordului de Comerţ Liber în cadrul CSI, este şi ea membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi noi vom folosi toate pârghiile legale pe care le avem.

Şi în cadrul CSI mai este şi poziţia Belarusului, poziţia exprimată de Kazahstan, mai există şi situaţia legată de Ucraina. Deci, nu sunt lucrurile atât de simple, că doar nu prin decizia conducerii de la Moscova tot CSI-ul le acceptă şi le implementează în raport cu ţara noastră.

Nu avem altă cale decât să rezistăm în aceste timpuri grele, dar dacă punem pe cântar, nu avem ce cântări. Oricum, decizia de a merge spre Uniunea Europeană este una mult prea importantă în comparaţie cu aceste greutăţi prin care trecem noi acum. Ele sunt dureroase mai ales pentru cei care sunt vizaţi, pentru producătorii noştri care au investit mulţi bani şi acum nu au unde să-şi vândă produsele.

Tocmai de aceea, noi trebuie să facem tot ce ne stă în puteri, şi chiar mai mult, ca să-i ajutăm să-şi vândă produsele pe alte pieţe, unde sunt reguli clare de joc, pe piaţa europeană, în alte ţări, unde astfel de decizii politice nu sunt posibile. Dar în paralel, pe termen scurt, în acest an, ca ei să supravieţuiască, trebuie să le compensăm aceste pierderi şi contăm şi aici, bineînţeles, pe sprijinul din partea Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Oponenţii dumneavoastră politici, mă refer, în primul rând, la opoziţia parlamentară, dar şi cea extraparlamentară, vă cheamă să instituiți o formă de dialog în format trilateral – Republica Moldova, Uniunea Europeană, Federaţia Rusă. Este posibil aşa ceva?

Igor Corman
Igor Corman

Igor Corman: „Bineînţeles că este posibil. Noi tot timpul am fost pentru dialog, pentru consultări, am făcut şi pe dimensiunea bilaterală cu Federaţia Rusă şi eu personal pe dimensiunea parlamentară am purtat discuţii, Ministerul Economiei, guvernul a transmis la Moscova proiectul Acordului parafat cu Uniunea Europeană, ei au fost la Chişinău. La nivel de experţi lucrurile sunt mai simple, dar când se ia decizia politică, atunci desigur că arată cu totul altfel tabloul.

Noi suntem gata, chiar dorim ca şi Uniunea Europeană să se implice, fiindcă are pârghii importante, în dialog cu Moscova, să discutăm şi noi. Acordul este semnat, este ratificat, va intra în vigoare şi noi nu vedem deloc care ar fi impactul acestui Acord asupra relaţiei cu Federaţia Rusă, am în vedere negativ.

Eu când aud că Federaţia Rusă se teme de impactul acestui Acord, adică încearcă să-şi protejeze piaţa de importurile din Moldova, care vin în Rusia, mie mi se pare chiar ridicol acest lucru. Fiindcă statistica arată că exporturile noastre în Federaţia Rusă sunt de circa 0,12% ponderea în Federaţia Rusă. Deci, Federaţia Rusă pentru noi este un partener important, fiindcă noi 20% exportăm încolo ponderea pentru Moldova. De ce să se apere ei? Sunt nişte chestii inventate şi sigur că este o decizie emoţională, politică, din cauza faptului că Ucraina, Georgia, Moldova s-au asociat la Uniunea Europeană.

Când aud că Federaţia Rusă se teme de impactul acestui Acord, adică încearcă să-şi protejeze piaţa de importurile din Moldova, mi se pare chiar ridicol acest lucru...

Eu sper că noi, dând dovadă de calm, să rezistăm în această perioadă, să continuăm dialogul cu Federaţia Rusă şi vom depăşi această situaţie fiindcă nu cred că la nivel de cetăţeni există anumite probleme. Sunt sigur că şi oamenii de afaceri din Federaţia Rusă, ca şi cei din Moldova, sunt interesaţi în dezvoltarea acestor relaţii, sunt interesaţi să cumpere vinurile noastre, fructele noastre, care sunt bune de calitate şi mai ieftine decât cele din Uniunea Europeană. Aceasta este, dar eu cred că vom depăşi situaţia.”

Europa Liberă: Chemărilor unor lideri de opinie de a duce Moldova în Uniunea Vamală discreditează ideea eurointegrării?

Igor Corman: „Toţi cei care acum şi-au schimbat peste noapte viziunile, atunci când erau la guvernare vorbeau despre unicul obiectiv posibil – aderarea la Uniunea Europeană şi acum şi-au schimbat cinic poziţia şi vorbesc cu totul de spre altceva…”

Europa Liberă: Vorbiţi despre Partidul Comuniştilor?

Igor Corman: „Eu vorbesc despre toţi acei care au venit cu această propagandă acum şi arată că Acordul nostru cu Uniunea Europeană este în

Toţi cei care au venit cu această propagandă împotriva Acordului cu UE dau dovadă de cinism...

detrimentul intereselor ţării şi unica soluţie ar fi aderarea la Uniunea Vamală cu care noi nu avem nici hotar, cel puţin. Şi care tot ei spuneau înainte, folosind acest argument – inexistenţa hotarului – că este un lucru irealizabil. Toţi cei care vor să vadă se pot uita în declaraţiile pe care aceşti lideri le-au făcut anterior.

Eu cred că ei dau dovadă de cinism, dar dovadă de interes doar în contextul alegerilor parlamentare şi nu fac altceva decât să exploateze sentimentele oamenilor. Cei din ţară, care sunt legaţi de rudele lor care muncesc în Rusia, de exemplu, şi trimit bani acasă, sau sentimentele producătorilor noştri care sunt îngrijoraţi de faptul că nu-şi pot vinde produsele pe piaţa Federaţiei Ruse în aceste momente grele, în loc să fie solidari şi să avem o unitate aici, în ţară, ei se gândesc doar la dividendele electorale, manipulând aceşti oameni.”

Europa Liberă: Cât de implicat va fi factorul extern în campania electorală?

Igor Corman: „Cu părere de rău, mă tem că geopolitica va juca iarăşi un rol important în campania electorală. Suntem o ţară mică şi reieşind din toate evoluţiile care sunt în jurul nostru, vor fi suficienţi actori politici tentaţi să exploateze această divizare a societăţii, punând o întrebare falsă: cu cine este Moldova, cu Europa sau cu Rusia...

Cu cine este Moldova, cu Europa sau cu Rusia? Este o întrebare artificială...

În realitate Moldova este acolo unde este şi este interesată să aibă relaţii bune şi cu Uniunea Europeană, şi cu Federaţia Rusă. Deci, este o întrebare artificială pe care mulţi politicieni o vor pune în prim-plan. Eu totuşi sper că foarte mulţi cetăţeni au suficientă raţiune ca să aleagă dintre astfel de mesaje populiste şi mesajele unor politicieni, ale unor partide, care vin cu soluţii pentru problemele reale care există în ţara noastră.”

Europa Liberă: Opţiunea proeuropeană a Republicii Moldova rămâne a fi dependentă de situaţia din regiune şi mai ales de ceea ce se întâmplă la hotarul de est al ţării? Mă refer la această criză de proporţii care există în Ucraina şi aceste confruntări dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.

Igor Corman: „Bineînţeles că toţi oamenii sunt îngrijoraţi. Or, noi categoric nu dorim să nimerim într-o astfel de situaţie, să vedem oameni pe baricade aici, în ţărişoara noastră. De aceea, am depus multe eforturi şi în dialogul cu reprezentanţii autonomiei găgăuze, tot ceea ce am făcut în acest an ca să calmăm situaţia, să găsim nişte soluţii la problemele care sunt, ca să nu explodeze în probleme politice, de ordin mai mare.

Am depus multe eforturi şi în dialogul cu reprezentanţii autonomiei găgăuze, ca să calmăm situaţia, să găsim nişte soluţii. De asemenea, faţă de regiunea transnistreană, tot ceea ce am făcut exprimă deschidere şi nu blocare...

De asemenea, faţă de regiunea transnistreană, tot ceea ce am făcut noi în ultimul timp, exprimă deschidere şi nu blocare. Şi chiar dacă înţelegem că nu putem pe termen scurt să aşteptăm soluţii miraculoase în procesul de negocieri ca să reintegrăm această regiune în Moldova, cel puţin este important să menţinem acest status quo, această stabilitate, să nu avem provocări adiţionale şi va veni ziua când vom putea discuta mai serios şi la acest subiect. Iar ceea ce se întâmplă în Ucraina sigur că ne îngrijorează.

În continuare noi sperăm foarte mult că după alegerile prezidenţiale situaţia să va stabiliza, acum vedem o criză politică de alte proporţii în cadrul coaliţiei de guvernare, iarăşi vor avea loc alegeri parlamentare. Deci, este un an deloc uşor pentru Ucraina. Noi trebuie să tragem anumite concluzii, reieşind din situaţia de acolo şi ca să nu repetăm aceleaşi scenarii, este important în cadrul coaliţiei de guvernare, aici, în Moldova, să menţinem stabilitatea, să ne ducem mandatul până la capăt. Vom trece printr-un exerciţiu democratic, vor avea loc alegeri la 30 noiembrie. Iar după aceasta, în baza opţiunii cetăţenilor, vom vedea care este mai departe viitorul ţării şi ce forţe politice vor guverna în această ţară.”

Europa Liberă: Domnule Corman, aţi vorbit despre miza eurointegrării şi faptul că Moldova se modernizează datorită asistenţei care vine din exterior, în primul rând din partea Uniunii Europene. Demnitari de la Bruxelles au încercat să atenţioneze Republica Moldova că din fondurile care sunt direcţionate către Moldova s-ar spăla anumite sume de bani, se vorbea şi despre aşa-zisele „otkat”-uri din această asistenţă din partea UE. Cum explicaţi partenerilor de dezvoltare că ceea ce se oferă ţării ajunge pentru ca viaţa omului să fie mai bună?

Igor Corman: „Fără îndoială, toate fondurile europene care vin în ţară trebuie să meargă strict în domeniile prevăzute şi trebuie să ducă la o schimbare spre bine în aceste domenii. Eu ştiu că este un efort comun şi din partea structurilor europene, dar şi din partea autorităţilor Moldovei ca să nu aibă loc astfel de cazuri, când apar suspiciuni privind utilizarea acestor fonduri.

Dacă mă refer la asistenţa europeană, din propria europeană vreau să zic că într-adevăr controlul este foarte puternic din partea Uniunii Europene cum se implementează aceste proiecte şi unde se duc aceşti bani. Cred că este un lucru bun pentru noi ca să fie o monitorizare completă.

Eu înţeleg la ce v-aţi referit dumneavoastră. Este, de fapt, o frază care a fost spusă de fostul şef al delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, domnul Schuebel. Păcat că a vorbit după ce a plecat din misiune şi nu a spus-o când era aici. Dar dacă şi sunt astfel de cazuri, atunci noi avem instituţii care sunt obligate să se autosesizeze şi să verifice cum sunt folosite aceste fonduri. Fiindcă merg ele prin Cancelaria de Stat sau direct prin alte ministere, mai puţin contează.

Or, de acum înainte, în procesul de implementare a Acordului de Asociere vor veni şi mai multe fonduri. Şi anume aici, împreună cu Uniunea Europeană, trebuie să găsim toate mecanismele de control ca nici să nu apară astfel de suspiciuni, nu ca să aibă loc astfel de cazuri.”

XS
SM
MD
LG