Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Rusia a încălcat tratatul rachetelor nucleare din 1987


Sisteme de rachete nucleare balistice tactice Iskander la o defilare în Piața Roșie
Sisteme de rachete nucleare balistice tactice Iskander la o defilare în Piața Roșie

Administrația Obama a acuzat Rusia de efectuarea unor teste în ciuda tratatului rachetelor nucleare din 1987, numind încălcarea înțelegerii „o chestiune foarte gravă”. Agenția AP scrie că pe fundalul tensiunilor crescânde în relația americano-rusă, reproșul administrației Obama în problema nucleară a adus la lumină acuzații care fuseseră ținute departe de public mai multă vreme.

Associated Press scrie că disputa privind tratatul rachetelor nucleare vine într-un moment de tensiune crescută între președintele Barack Obama și președintele rus Vladimir Putin din cauza rolului Kremlinului în criza ucraineană și a azilului acordat de ruși fugarului de la Agenția Națională de Securitate, Edward Snowden.

Un oficial al administrației a spus că Obama i-a comunicat lui Putin nemulțumirile americane privind tratatul nuclear luni, 28 iulie, iar reproșurile sunt detaliate într-un raport privind controlul armamentelor publicat de Departamentul de Stat marți.

Statele Unite spun că Rusia a testat o nouă rachetă de croazieră lansată de la sol, încălcând Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Intermediară semnat de Ronald Reagan cu Mihail Gorbaciov. Oficiali ruși au spus că au cercetat presupunerile americane, dar consideră chestiunea închisă.

Administrația Obama și-a exprimat în trecut îngrijorarea față de posibile violări ale unor angajamente rusești, dar este prima dată când Casa Albă a acuzat deschis Rusia de încălcarea tratatului. Evenimentul are loc după doborârea avionului malaiezian deasupra zonei de conflict din estul Ucrainei, unde se confruntă forțele guvernului de la Kiev și separatiștii pro-ruși, și în timp ce Statele Unite și Europa pregăteau noi sancțiuni împotriva Moscovei. AP scrie că această conjunctură oferă adminstrației Obama un moment extrem de prielnic pentru a publica acuzațiile în raportul care ar fi trebuit să fie gata încă din aprilie.

Doi oficiali de la Washington au spus că Statele Unite sunt gata să discute acuzațiile la nivelul cel mai înalt și că vor dori să obțină de la Rusia asigurări că își va respecta în viitor obligațiile.

AP notează că alegând să publice acum raportul despre încălcările rusești, administrația Obama caută să mărească presiunile asupra Rusiei și s-o izoleze și mai mult de comunitatea internațională.

Casa Albă este la rândul ei presată de membri ai Congresului să ceară socoteală Rusiei pentru presupusa violare a tratatului nuclear. Înțelegerea interzice toate rachetele balistice americane și rusești bazate la sol cu raze de acțiune între 480 și 5470 de kilometri. Oficialii citați de AP sub condiția anonimatului au spus că administrația Obama a informat din timp atât Rusia, cât și pe aliații Americii de intenția de-a cere Moscovei asigurări că își va respecta obligațiile.

Pe de altă parte președintele Obama, care a făcut din dezarmarea nucleară un obiectiv prioritar de politică externă, nu are interesul de a provoca Rusia să denunțe cu totul tratatul.

Obama a obținut ratificarea în Senatul de la Washington a tratatului Noul Start, intrat în vigoare în februarie 2011, care cere Statelor Unite și Rusiei să-și reducă numărul armelor atomice strategice la cel mult 1550 până în februarie 2018.

Anul trecut Obama a anunțat că are de gând să reducă numărul armelor nucleare americane cu încă o treime și că va căuta să ajungă la o înțelegere privind reducerile suplimentare cu Rusia. Acest obiectiv este însă complicat acum de acuzațiile la adresa posibilelor violări rusești ale tratatului din 1987.

Experți militari ruși citați de agenția rusă de stat Itar-Tass marți în așteptarea publicării raportului american au dezmințit acuzațiile Casei Albe, spunând că, dimpotrivă, Statele Unite ar fi violat tratatul, iar asta le-ar fi ajutat inclusiv în plănuirea scutului anti-rachetă, mai exact a sistemului de apărare anti-rachetă Aegis ce se construiește în România.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG