Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „În fracţiunea PLDM există un conflict foarte periculos”


Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, în dialog cu Vasile Botnaru.

Purtătoarea de cuvânt a premierului Iurie Leancă a spus astăzi că deputatul Veaceslav Ioniță s-ar fi „discreditat” prin declarațiile legate de legile adoptate de guvern săptămâna trecută prin asumarea răspunderii. „Prin afirmaţiile făcute astăzi – o furtună într-un pahar cu apă - domnul Ioniţă mai mult s-a discreditat, decât a explicat de ce a admis blocarea unor legi extrem de importante în comisia (parlamentară) pe care o conduce”, se spune într-o declarație de presă a purtătoarei de cuvânt guvernamentale Liliana Vițu-Eșanu. Veaceslav Ioniță sugerase luni dimineață că legile adoptate de guvern săptămâna trecută ar cuprinde mai multe scheme prin care se vor putea delapida banii publici. Ioniță mai spusese că guvernul a inventat blocajul parlamentar al legilor, inclusiv aceea de mărire a salariilor bugetarilor, ca să se poată prezenta apoi în calitate de salvator care aduce salarii mai mari. Despre tensiunile dintre Guvern şi majoritatea parlamentară, dar şi din interiorul PLDM, Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul politic Igor Boţan.

Europa Liberă: Ce trebui să înţelegem din această „explozie” înainte de vacanţă?

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Ieşirea la rampă a preşedintelui Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, arată că există în fracţiunea PLDM un conflict foarte periculos. Putem spune despre influenţe obscure asupra acestei Comisii, iar explicaţiile domnului Ioniţă sunt, cel puţin, pitoreşti, dacă putem spune aşa. Vlad Filat în conferinţa sa de presă din 23 iulie a menţionat că, din păcate, domnul Veaceslav Ioniţă nu-şi îndeplineşte obligaţiunile pe care le are, în calitate de preşedinte al Comisiei şi că Partidul Liberal Democrat regretă acest lucru. În acelaşi timp, premierul Iurie Leancă, pe data de 22 iulie, atunci când a venit în Parlament şi şi-a asumat răspunderea pentru un pachet întreg de legi, a menţionat, practic, acelaşi lucru – Comisia respectivă nu-şi îndeplineşte obligaţiunile. Astăzi am văzut că liderul fracţiunii parlamentare a făcut acuzaţii foarte dure şi, practic, l-a învinuit pe domnul Veaceslav Ioniţă de faptul că ar avea un stăpân şi că ar avea „dragoste platonică” faţă de acest stăpân. Dacă ne uităm la presa din Republica Moldova, care a reflectat problemele existente în domeniul bancar, în domeniul asigurărilor, ne putem lesne da seama că este o acuzaţie directă că domnul Veaceslav Ioniţă ar fi la cheremul lui Veaceslav Platon, care are interese în aceste domenii. Este regretabil acest lucru, dar iată că în ajunul campaniei electorale apar la suprafaţă astfel de învinuiri grave la care Partidul Liberal Democrat va trebui să dea explicaţie alegătorilor.”

Europa Liberă: Înseamnă aceasta cumva că şi în Partidul Liberal Democrat se aşteaptă transfugi care să şubrezească poziţia partidului?

Igor Boţan: „Aceasta înseamnă că Partidul Liberal Democrat nu mai este unul consolidat, că în interiorul partidului au apărut grupuri de interese care joacă pe cont propriu sau au ajuns să fie manipulate de către actori importanţi.”

Europa Liberă: Dar nu e o premieră, să ne amintim de plecarea lui Mihai Godea, Alexandru Tănase.

Igor Boţan: „Atunci au fost probleme de alt gen, au fost neînţelegeri legate de apropierea alegerilor locale şi principala problemă care a stat la baza acelor plecări s-a referit la modul în care trebuia să fie desemnată candidatura pentru funcţia de primar de Chişinău. Deci, a fost un conflict intern care a avut la bază decizii politice. Aici avem un conflict foarte-foarte periculos, legat de reforma sistemului judiciar, de reforma sistemului bancar, a sistemului de asigurări, conflicte foarte-foarte adânci, la care se referă şi ceea ce în 2011 a fost numit atac raider ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Veaceslav Ioniţă porneşte un război fără şanse mari de a-l câştiga?

Igor Boţan: „Veaceslav Ioniţă, din păcate, se apără, dar se apără de o manieră foarte inconsistentă şi, aşa cum am spus, pitorească. Explicaţiile pe care le oferă societăţii domnia sa chiar că sunt hilare. El are responsabilităţi şi, dacă vorbeşte despre acest pachet de legi pe care guvernul l-a aprobat, asumându-şi răspunderea, domnul Ioniţă ar fi trebuit să explice şi mecanismul de delapidare a banilor publici din buget.”

Europa Liberă: Dânsul a prezentat această schemă la Preşedinţie şi la spicherul Parlamentului.

Igor Boţan: „Această explicaţie pentru Preşedinţie şi pentru spicher este un lucru necesar, dar societatea trebuie totuşi să înţeleagă de ce domnul preşedinte al Comisiei a părăsit Parlamentul, înainte de a intra în vacanţă această instituţie foarte importantă, ştiind care este presiunea asupra Legislativului înainte de vacanţă şi înainte de începerea campaniei electorale.”

Europa Liberă: Vi se pare convingătoare motivaţia aceasta că a vrut să fie o dată în viaţă romantic?

Igor Boţan: „Nu cred că este bine să discutăm problemele din familia domnului Ioniţă. Dacă le invocă, probabil, nu ar fi corect să nu-i dăm crezare, dar în postura pe care o are domnul Ioniţă, el trebuie să cântărească foarte bine care sunt interesele publice şi care sunt interesele de familie.”

Europa Liberă: Dar suntem obligaţi să reacţionăm la această acuzaţie gravă că prin uşa din spate s-a încercat refacerea unor companii fantome care vor mulge bugetul.

Igor Boţan: „Sunt de acord cu dumneavoastră. Dar ştim că acest parlament este unul eterogen, există fracţiune de opoziţie, există chiar în cadrul coaliţiei de guvernare puncte de vedere care se bat cap în cap adesea. Este foarte straniu că niciuna dintre fracţiunile parlamentare nu a încercat să iniţieze moţiunea de cenzură după ce guvernul şi-a asumat răspunderea. Acesta este un indicator care ne face să credem că, din păcate, domnul Ioniţă încearcă să-şi apere, să zicem aşa, imaginea şi propriile interese, lucru care nu dă bine atât pentru domnia sa, cât şi pentru fracţiunea pe care o reprezintă.”

Europa Liberă: Pronosticul dumneavoastră: îl v-a sacrifica partidul sau va muşamaliza scandalul?

Igor Boţan: „Deja pe 23 iulie liderul PLDM, domnul Vlad Filat, a spus că este nesatisfăcut de activitatea domnului Ioniţă. Acelaşi lucru, practic, l-a spus cu o zi înainte premierul, atunci când a venit în Parlament. Deci, cred că, din punct de vedere politic, soarta lui Veaceslav Ioniţă în cadrul Partidului Liberal Democrat este pecetluită, dacă putem spune aşa. Nu ştiu dacă şi-a sacrificat viaţa politică, poate domnia sa se gândeşte la alte proiecte politice. Însă au fost anumiţi indicatori care au arătat că domnul Ioniţă are un comportament puţin original, dacă pot spune aşa. Ne amintim şi de 12 februarie, când la şedinţa Comisiei a fost invitat domnul Platon, care avea interese la Victoriabank, ne amintim şi de faptul că domnul Ioniţă s-a opus unor modificări la legislaţie, astfel încât să dea pârghii Băncii Naţionale să blocheze dreptul de vot al unor acţionari. Deci, sunt nişte lucruri care trebuie clarificate. Sunt departe de ideea că domnul Ioniţă trebuie condamnat, blamat ş.a.m.d. Domnul Ioniţă, de o manieră calmă, are această obligaţie morală să explice societăţii, totuşi s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Dânsul promite că va interveni în continuare cu explicaţii şi cu justificări.

Igor Boţan: „Ar fi bine să facă acest lucru, dar şi Partidul Liberal Democrat trebuie să introducă clarificări în primul rând pentru electoratul său, că suntem în ajun de campanie electorală. Apoi am văzut replica domnului Streleţ, liderul fracţiunii liberal-democrate, care spune că fracţiunea a fost foarte indulgentă de-a lungul anilor cu domnul Ioniţă şi acum plăteşte poliţele. Deci, dacă este o formaţiune politică serioasă, ea trebuie să facă concluziile de rigoare şi să informeze societatea. Din păcate, vedem că în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova la suprafaţă apar interese, să spunem aşa, obscure, care pătează imaginea atât a guvernanţilor, cât şi a Republicii Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG