Linkuri accesibilitate

România promite să susțină Moldova în afacerea embargoului economic rusesc (Hotnews)


Miza alegerilor prezidențiale din România: consolidarea sau amputarea democrației constituționale (Contributors.ro).

Site-ul hotnews scrie despre ultimele declarații ale premierului moldovean Iurie Leancă în legătură cu embargoul impus de Federația Rusă Republicii Moldova la importul de fructe. Știrea vorbește despre întâlnirea șefului executivului de la Chișinău cu reprezentanții băncilor, în căutarea unor soluții pentru reeșalonarea datoriilor pe care le au la bănci agricultorii autohtoni. Leancă dorește de asemenea să solicite Organizației Mondiale a Comerțului sancțiuni împotriva Rusiei, considerând că motivarea părții ruse pentru această blocadă e neargumentată și necesită explicații.

Hotnews precizează că premierul român Victor Ponta a promis deja susținere în numele guvernului de la București, în timp ce la Bruxelles comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloș caută și el „noi modalitati de a sprijini producătorii moldoveni”.

Editorialul ziarului Evenimentul zilei, semnat de Dan Andronic, apreciază că declarația făcută de președintele Traian Băsescu înainte de reuniunea Consiliului European este încă o dovadă a intuițiilor sale corecte în materie de politică externă. Poziția radicală a lui Băsescu, în privința sancțiunilor severe care trebuie aplicate Rusiei după doborârea avionului civil al liniilor aeriene malaeziene, a surprins pe mulți, dar numai pentru câteva ore. Ea a fost rapid confirmată de pozițiile publice ale altor lideri occidentali. Declarația președintelui român ar fi fost bine primită atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii, la nivel diplomatic și personal, scrie Andronic citând „surse diplomatice”. Comentatorul este convins că Consiliul european va decide în curând noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Cotidianul Adevărul afișează pe pagina electronică a ediției centrale două sinteze: una se referă la interdependența intereselor economice dintre mai multe state europene și Rusia, și care face dificil consensul privind sancțiunile. Cea de-a doua se referă la exportul de arme dispre Occident spre Rusia. Nu doar Franța, Germania și Marea Britanie ar avea masiv de pierdut, în plan economic, dacă s-ar impune noi sancțiuni Moscovei, ci și țările prin care trece conducta South Stream: Italia, Serbia, Austria și Ungaria. Acestor neliniști li se contrapune, de partea cealaltă, în articol, panica „elitei economice a Rusiei”: mai mulți oligarhi ruși și-ar fi scos deja banii din Rusia.

Vladimir Putin nu pare însă descumpănit. Gabriela Anghel îi rezumă declarațiile în România liberă: Moscova va continua să-i sprijine pe separatiștii pro-ruși; Moscova este puternică pentru că nu depinde de nicio alianță militară - un răspuns voalat la ideea occidentalilor că Putin ar fi deja izolat. Sunt amintite aici și cele mai recente măsuri dispuse de liderul de la Kremlin împotriva unor organizații independente.

Întregul context regional și internațional face din alegerile prezidențiale din România, de la toamnă, o miză cu totul specială: „consolidarea sau mutilarea democraţiei constituţionale şi a componentelor sale”. „Alegerile acestui sfârşit de an ne modelează destinul colectiv, pe termen mediu şi lung”, scrie Ioan Stanomir într-un comentariu publicat pe site-ul contributors.ro.

XS
SM
MD
LG