Linkuri accesibilitate

SUA sprijină modernizarea și diversificarea sectorului agricol


Diplomata Kara McDonald
Diplomata Kara McDonald

În 2014 contribuţia americană la dezvoltarea economică a Moldovei şi în special a sectorului agrar se ridică la 10 milioane de dolari.

Problema cea mai complicata pentru Moldova in aceste zile este legata de embargoul impus de Rusia asupra produselor agricole moldoveneşti. Desi aceasta decizie a Moscovei, părea de mult timp probabila, avind in vedere declaratiile facute de importanti lideri din Rusia fata de semnarea de catre Chisinau a Acordului de Asociere si Liber Schimb cu Uniunea Europeana, fermierii moldoveni par sa nu fi fost pregatiti. Ministrul moldovean al agriculturii Vasile Bumacov ne-a spus recent că paguba la care se poate astepta Moldova ca urmare a extinderii embargoului ar putea fi de 150 de milioane de dolari. In consecinta, guvernul a anuntat masuri de sprijin pentru fermieri si a cerut Uniunii Europene ajutor. Dinspre Bruxelles, comisarul pentru agricultura Dacian Ciolos a promis sprijin si ca s-ar putea ca Acordul de liber schimb sa fie pus in aplicare ceva mai devreme decit fusese prevazut. Statele Unite au anuntat si ele ca vor susţine in continuare agricultura moldoveneasca. Cu toate acestea, fermierii sunt profund ingrijorati.

Adjuncta șefului misiunii diplomatice a Statelor Unite în R. Moldova, Kara McDonald, le-a spus azi agricultorilor că spre deosebire de Federaţia Rusă care a pus lacăt la importurile de fructe şi legume, Statele Unite îi va ajuta să fie competitivi cu fermierii de pe pieţele vestice.

În anul 2014 contribuţia americană la dezvoltarea economică a Moldovei şi în special a sectorului agrar se ridică la 10 milioane de dolari. Prioritar, de asistenţă vor beneficia producătorii de struguri de masă, mere, piersici şi de legume cultivate în sere. Kara McDonald s-a arătat încrezătoare că având sprijinul donatorilor străini, fermierii moldoveni vor reuşi să treacă de la o piaţă imprevizibilă, cum este cea estică, la una cu cerinţe clare la export:

„Statele Unite împreună cu Uniunea Europeană sprijină modernizarea şi diversificarea sectorului agricol din Republica Moldova pe parcursul a mai multor ani. Noi considerăm că lucrul cot la cot cu fermierii din Republica Moldova va spori producerea unor rezultate mai palpabile şi mai eficiente pentru economia Moldovei, decât închiderea uşii, aşa cum a procedat Rusia.”

Mai mulţi agricultori, membri ai Asociaţiilor Utilizatorilor de apă pentru irigare, de asemenea create cu sprijinul Guvernului SUA constată că în ultimii ani agricultorii au evoluat în tranziţia spre producţia agricolă de înaltă calitate.

Printre ei este şi Liubovi Stahii din Slobozia-Duşca. Ea zice că fermierii duc lipsă de spaţii şi tehnologii de păstrare a fructelor, care le-ar fi de mare folos acum, când au interdicţie la export pe piaţa rusă. Temerea ei este că fructele vor rămâne nerealizate, întrucât fermierilor le vine greu să asimileze cerinţele europene după ce ani la rând nu şi-au pus întrebări despre aspectul mărfii, sortare şi ambalare:

„Pur şi simplu mai avem greutăţi în ţară. Noi nu putem să finisăm acele frigidere care le-am pornit pentru a aduce într-adevăr calitate şi a lucru asupra condiţiilor, pentru a face într-adevăr o producţie foarte calitativă care să corespundă standardelor europene şi noi să fim mândri de ce exportăm. După toţi aceşti ani când încărcam producţia cu lopata ne vine foarte greu să ne perfecţionăm ca să facem o producţie foarte calitativă.”

O altă producătoare din Cahul, Ecaterina Vulpe, crede că dacă agricultorii ar forma asociaţii, vor fi asimilate mai uşor cerinţele şi instrumentele necesare pentru a accede pe pieţele Uniunii Europene. Fiind una din cei peste nouă mii de beneficiari ai proiectului de reabilitare a sistemelor de irigare, ea speră că în timpul apropiat, cu paşi mici dar siguri, fermierii vor învăţa să exporte marfă de calitate:

„Investiţiile americane pe noi foarte mult o să ne ajute. Noi o să avem nevoie de echipament cu care să irigăm parcelele mici ale proprietarilor. Când o să fie terenurile irigate, oamenii o să crească producţie de o calitate mult mai mare, dar şi cantitate mai mare. Când e secetă omul nu poate creşte nimic pe pământul lui, dar acum o să aibă apă. Este necesară o cooperare, este necesară o asociere, trebuie să fie o asociaţie a producătorilor care să strângă toată această producţie , să o ambaleze, să o exporte.”

Din 2011, Statele Unite a investit peste 7 milioane de dolari în infrastructura post-recoltare. Într-un comunicat al Ambasadei SUA în Republica Moldova se spune că guvernul american va încuraja agricultorii să profite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, semnat recent de Moldova cu UE şi îi va ajuta să adopte standarde fitosanitare sporite.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG