Linkuri accesibilitate

Sfada foştilor camarazi


Ce credibilitate mai aveţi dacă transformaţi rapid bunăvoinţa şi amiciţia în ură şi bălăcăreală?

Mă uitam cu ochi mărişori la altercaţia din Parlament dintre deputaţii Sergiu Sîrbu şi Alexandr Petkov, o scenă urîtă, dizgraţioasă, şi m-am întrebat: „La drept vorbind, de ce ar trebui să se beştelească şi să se certe cei doi mesageri ai poporului?”

A fost doar o vreme cînd cei doi munceau cot la cot în uriaşa ambarcaţiune politică PCRM. Atunci ei nu se certau şi erau uniţi de aceleaşi idealuri. Atunci ei erau tovarăşi de idei.

Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Ei bine, destinul a făcut ca Sergiu Sîrbu să schimbe macazul şi să plece din PCRM. De ce însă trebuie să dispară respectul de altădată? De ce Petkov nu ar putea să discute civilizat cu un fost coleg de partid, cu un fost camarad? Căci acesta e adevărul: Sîrbu şi Petkov au fost camarazi. De ce între oameni trebuie să apară ura numai pentru că unul dintre ei a părăsit un partid? Oameni rămînem şi în cazul în care părăsim partidele, nu-i aşa?

Sau să-i luăm pe liberalii domnului Ghimpu şi pe liberalii reformatori. A fost o vreme cînd actualii reformatori au muncit cu acribie alături de domnul Ghimpu, au apărat aceeaşi cauză liberală. De ce ar trebui să se beştelească acum cei care au muncit cîndva cot la cot? De ce să nu existe acum o bună înţelegere între liberalii domnului Ghimpu şi cei reformatori? Oameni sîntem, la urma urmei. De ce plecarea din partid trebuie să provoace atîtea animozităţi şi cuvinte urîte?

Vreau să spun că aceste altercaţii şi beşteleli, care vin după o prietenie partinică, sînt destul de bizare şi greu de înţeles pentru mase. Păi, de ce nu vă puteţi comporta civilizat şi după despărţirea ideologică, stimabililor? Ce exemplu le daţi simplilor muritori? Şi ce credibilitate mai aveţi dacă transformaţi rapid bunăvoinţa şi amiciţia în ură şi bălăcăreală?

XS
SM
MD
LG