Linkuri accesibilitate

Şocul embargoului rusesc. Ce face Guvernul?


Statele Unite ale Americii au anunţat că vor sprijini în acest an agricultura Moldovei cu 10 milioane de dolari.

Zilele trecute Rusia a oprit importurile de fructe din Republica Moldova, spunând că sunt de proastă calitate și că jumătate provin de fapt din alte țâri, mai ales din țările Uniunii Europene. Ce face Guvernul să atenueze șocul embargoului rusesc pentru exportatorii moldoveni?

Suma pe 20 de milioane de lei pentru achiziționarea merelor de la producătorii autohtoni pentru grădinițe și școli va ajunge la începutul săptămânii viitoare pe conturile Ministerului Agriculturii. Șeful guvernului, Iurie Leancă, i-a cerut ministrului Vasile Bumacov să elaboreze un mecanism de achiziție:

Iurie Leancă
Iurie Leancă

„Cele 20 de milioane de lei, care au fost deja alocate la bugetul ministerului, de luni vor fi la dumneavoastră. Dar până atunci vreau să avem un mecanism, așa cum am stabilit noi. Ceea ce trebuie să facem, în primul rând, e să asigurăm accesul la o piață previzibilă și o piață unde politica nu influențează regulile comerciale. Sigur că trebuie să ne gândim la anumite măsuri compensatorii, trebuie să amortizăm aceste pierderi și să îi ajutăm pe producătorii de fructe.”

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că prejudiciile provocate de embargoul rusesc se ridică la 150 de milioane de dolari americani:

„Se duc negocieri pe trei direcţii, care au fost punctate foarte clar astăzi de domnul prim-ministru. Vorbim cu Comisia Europeană şi cu delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova despre suplinirea Fondului de Subvenţionare a Agriculturii în acest an, să putem plăti subvențiile totalmente celor care au investit. Noi încercăm să găsim vreo 200 de milioane de lei. Doi – astăzi am avut o întrevedere cu reprezentantul Băncii Mondiale şi rugăm să găsească surse pentru a compensa în acest an pierderile celor care au crescute fructe şi vor suferi pierderi.”

Europa Liberă: Ce face producătorul cu marfa?

Vasile Bumacov
Vasile Bumacov

Vasile Bumacov: „Marfa va trebui oricum vândută. Agricultorii o vor vinde, dar o vor vinde la un preț mai mic decât cel care ar fi fost, dacă nu era această interdicție. Iată această diferență noi căutăm posibilități să o subvenționăm. Și trei – domnul prim-ministru vorbea că se va discuta cu băncile din Republica Moldova să examineze posibilitatea reeșalonării datoriilor pe care le au agricultorii la bănci. Agricultorii ne-au spus clar ieri: dacă aceste trei lucruri vor fi rezolvate, vom reveni la normal.”

Europa Liberă: Dacă Vasile Bumacov ar fi producător, ce ar întreprinde el pe moment?

Vasile Bumacov: „Agricultorilor le este foarte greu, dar trebuie să caute piață de desfacere, trebuie să vândă producția, dacă nu o vor vinde în stare proaspătă, să găsească modalități să vândă la procesare, să meargă în România, să discute cu cei din Cehia, să discute cu altcineva. În primul rând, dacă erau organizați în asociații, era mult mai ușor acum. Uitați-vă, Moldova Fruct, dacă este bine organizată, astăzi a negociat cu cei din România, negociază cu cei din Cehia ș.a.m.d. Deci, se caută soluții și vom găsi soluții. Important este să le spunem oamenilor că îi vom ajuta și să fim siguri de acest ajutor.”

Și fostul premier, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a condamnat astăzi acțiunea Federației Ruse și a vorbit despre măsuri care să diminueze efectul embargoului. El a spus că Moscova nu avea temei pentru a impune restricții produselor moldovenești.

Iar într-un comunicat de presă al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Washingtonul anunță că va sprijini agricultura Moldovei cu 10 milioane de dolari în acest an. Banii vor fi alocați pentru sporirea competitivității agriculturii de valoare înaltă, în special a merelor, produselor de masă, produselor cultivate în seră, piersicilor și cireșelor. Statele Unite ale Americii le oferă fermierilor moldoveni instrumente necesare pentru a putea concura pe piețele globale, încurajându-i să profite de Acordul de Liber Schimb semnat de Moldova cu Uniunea Europeană și susținând, astfel, creșterea economică durabilă pentru toți cetățenii țării, se mai spune în comunicat.

Amintim că Rusia a interzis importul de fructe și conserve din Republica Moldova, începând cu 21 iulie. Anterior, Federația Rusă a impus restricții la importul produselor finite din carne de porc. În luna septembrie anul trecut, Moscova a impus embargou vinurilor moldovenești pe piața rusă.

Autoritățile de la Chișinău ar putea să acționeze Federația Rusă în instanțe internaționale ca să impună Moscovei despăgubiri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG