Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „urgenţa este dictată de necesitatea punerii în aplicare a Acordului de liber schimb cu UE în contextul noilor sancţiuni ale Rusiei”


O discuție cu analistul politic de la „Ziarul Național” despre angajarea responsabilității guvernamentale în Parlament.

De ce Guvernul Leancă a ajuns să-şi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului asupra unei serii de legi cruciale pentru identificarea europeană a R. Moldova? Disfuncţionalităţi tehnice? Sau sabotare cu bună ştiinţă a adoptării unor legi din chiar interiorul coaliţiei de guvernare? Şi ce poate urma, înainte de ultima vacanţă pe care mulţi o vor avea în calitate de deputaţi? Comentatorul politic, editorialistul de la „Ziarul Naţional” Nicolae Negru împărtăşește modul în care vede lucrurile.

Europa Liberă: Din punctul Dvs. de vedere, care sunt cauzele adevărate pentru care Guvernul Leancă a decis să-şi angajeze răspunderea politică pentru un pachet de proiecte de legi. Adică, a ales o procedură constituţională prin care a spus: ori - ori. Ori lăsaţi proiectele de lege să fi considerate ca şi adoptate şi să intre în vigoare, ori votaţi demisia guvernului, cu o majoritate a voturilor deputaţilor ?

Nicolae Negru în studioul Europei Libere la Chișinău
Nicolae Negru în studioul Europei Libere la Chișinău

Nicolae Negru: „Putem face nişte presupuneri personale sau putem lua drept adevăr ceea ce a declarat domnul Leancă. Din punctul meu de vedere, pot exista mai multe motive. Un motiv ar fi că e urgentă necesitatea adoptarea acestor legi, iar randamentul Parlamentului este scăzut. Parlamentul are, din anumite motive, o viteză mult mai mică de adoptare a legilor decât s-ar cere şi această urgenţă este dictată şi de necesitatea punerii în aplicare a Acordului de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu UE în contextul noilor sancţiuni ale Rusiei.

Pe urmă s-ar putea, de pildă, gândi la motivul că domnul Leancă ar vrea ca unele proiecte de legi pe care le-a propus el să fie adoptate în forma pe care le doreşte guvernul, fiindcă ştim că de multe ori deputaţii insistă cu anumite amendamente pentru că consideră ei, şi au dreptul acesta să considere, că trebuie să îmbunătăţească propunerile făcute de guvern şi în cazul de faţă această modalitate nu le permite să facă lucrul acesta decât desigur cu iniţierea unei moţiuni de cenzură şi decât cu riscul demiterii guvernului pe care nu cred că ei vor să şi-l asume.”

Europa Liberă: Ce trebuie să înţelegem prin afirmaţiile premierului Leancă la angajarea răspunderii: că proiecte de legi „importante pentru societate”, au fost „blocate în unele comisii parlamentare”? Vom face mai târziu analizele cuvenite și vom trage concluziile”. Despre ce concluzii ar putea fi vorba pentru că seamănă a fi aluzii sau indicii asupra unor disfuncţionalităţi în interiorul chiar fracţiunilor deputaţilor coaliţiei?

Nicolae Negru: „Am spus şi mai înainte: necesitatea de a urgenta acest proces, iată, legat cu aplicarea acestui Acord privind comerţul liber. Desigur că putem gândi la o blocare, pot apărea anumite persoane care, din anumite interese obscure, blochează aceste legi sau vor, cum cred ele, să le îmbunătăţească. Dar, deocamdată cel puţin, noi avem doar această declaraţie şi putem face nişte presupuneri. Nu am avut până acum nici o dovadă că, iată, ar exista un grup sau ar exista deputaţi în coaliţia de guvernământ care ar pune beţe în roate, deşi teoretic desigur că putem presupune lucrul acesta. ”

Europa Liberă: Cele 11 proiecte de legi au fost considerate de neamânat, dar, totuşi, au fost amânate până acum. Trebuie să înţelegem şi de aici că poate cineva, poate în afara partidelor chiar, influenţează sau chiar manipulează cu o parte dintre deputaţi? Dacă până acum s-au amânat…

Nicolae Negru: „Putem presupune şi lucrul acesta. Desigur. Dar pe de altă parte mie mi se pare că lumea cumva s-a inflamat şi de aceea pentru că e pentru prima dată când se aplică o asemenea procedură, care este, trebuie să recunoaştem, una constituţională, este una parlamentară. De altfel, iată, m-am uitat în România guvernul apelează mult mai des la asemenea căi de aprobare sau de adoptare a unor proiecte le legi, sau programe, sau declaraţii.

Faptul că guvernul nostru a folosit această modalitate desigur că a atras atenţia şi de aici apar desigur tot felul de speculaţii sau presupuneri, ceea ce pe de altă parte este firesc. Dar iarăşi trebuie să subliniem că nu e nimic să zicem ieşit din comun, nu e nimic antidemocratic. Da, Constituţia permite acest lucru, nu stabileşte anumite limite - câte legi, câte proiecte, care a frecvenţa aplicării acestor procedee? - prin urmare eu cred că deocamdată nu avem ce ne impacienta, să spunem aşa.”

Europa Liberă: E adevărat nimeni nu pune la îndoială procedura în sine. Dar iată că există opinii care, cum aţi spus Dvs., poate inflamează sau seamănă îngrijorare în rândurile celor care sunt preocupaţi de temperatura lucrurilor. Există într-adevăr, de exemplu, „o nouă majoritate, una transpartinică şi extrem de oportunistă” care „blochează” adoptarea unor legi foarte importante, aşa cum susţine Ion Sturza, un fost premier destul de larg ascultat şi care pare a fi tot mai critic faţă de coaliţie? Domul Sturza sugerează că ar exista de fapt ceva foarte periculos…

Nicolae Negru: „Eu am citit ce a declarat domnul Sturza, am tot respectul pentru opinia dumnealui. Ştiu că este un om foarte bine informat şi desigur că această declaraţie ne dă anumiţi fiori, ne îngrijorează într-un fel. Dar hai să ne gândim: o majoritate transpartinică în cadrul majorităţii care ar putea fi? Formată din comunişti? Formată din liberali? Adică, ar fi bine ca domnul Sturza să fie mai exact, să spună ce anume a descoperit el, ce anume cunoaşte el. Fiindcă în felul acesta cum s-a exprimat ne face să ne gândim foarte mult, dar nu ne ajută prea mult să descoperim adevărul.”

Europa Liberă: S-ar putea crede că cei despre care s-a spus sau se crede că au sabotat din interiorul coaliţiei de guvernare adoptarea unor legi foarte importante nu au luat în calcul faptul că Guvernul îşi va angaja răspunderea. Vedeţi vreo posibilitate ca „sabotorii” să sprijine vreo moţiune de cenzură pentru debarcarea Cabinetului şi blocarea în continuare a proiectelor de lege?

Nicolae Negru: „Constituţia permite numai unui număr de 26 de deputaţi să iniţieze o moţiune de cenzură. Cine ar fi? Comuniştii deocamdată nu s-au declarat pregătiţi pentru o astfel de procedură deşi altădată erau foarte activi în acest sens. Alte fracţiuni cine să fie? Fracţiunea Partidului democrat nu poate, poate doar fracţiunea Partidului Liberal. Sau o grupare transpartinică, cum a spus domnul Sturza? Atunci s-o vedem ieşită la rampă. Deocamdată nu o vedem. Posibil această grupare nu vrea să iasă la rampă, se teme să iasă la lumină, să spunem aşa, sau nu există pur şi simplu.

După declaraţiile liderilor de fracţiuni, nu există nici o disidenţă de ordin negativ care ar vrea să blocheze anumite proiecte de legi. Unii deputaţi se spune că au plecat. Putem crede lucrul acesta, dar eu cred că mai degrabă e vorba de o anumită disfuncţionalitate. Ar putea exista deputaţi care blochează, dar fac lucrul acesta în secret, pe nevăzute şi se tem să iasă la lumina zilei. Şi, probabil, de aceea s-a mers pe această cale care permite să se contracareze acest blocaj şi nu le permite să-şi atingă scopul sau să blocheze o anumită acţiune importantă.”

Europa Liberă: Şi o precizare pe finalul acestui interviu, dle Negru. Liderul fracțiunii liberal-democraților din Parlament, Valeriu Streleț, a făcut „unele precizări”, cum a spus domnia sa în legătură cu „bârfele” lansate de unii „care încearcă să învenineze relațiile dintre fruntașii PLDM”, „o remarcă importantă pentru cei obsedați de relația Filat-Leancă”, cum a spus domnul Streleţ. Există într-adevăr vreo problemă din acest punct de vedere, care ar putea genera această opoziţie din interior, din culise faţă de adoptarea unei legi, faţă de un fruntaş sau altul din acest partid, cel mai mare din coaliţie?

Nicolae Negru: „Mie mi se pare, desigur că e o opinie a mea personală, dar mi se pare că se exagerează mult şi că unii îşi pun prea mult fantezia în aplicare, inventează tot felul de scenarii, de cele mai multe ori catastrofiste. Unii ar dori desigur să se întâmple lucrul acesta, dar deputaţii, mai ales din fracţiunea partidului liberal-democrat, fracţiunea de bază a coaliţiei de guvernare până acum nu ne-au dat prilej să considerăm că sunt într-atât de iresponsabili încât să pună sau să mizeze pe anumite emoţii sau interese personale pentru a destabiliza această guvernare. Nu cred aşa ceva.”

Europa Liberă: Dle Negru, vă mulţumim.

XS
SM
MD
LG