Linkuri accesibilitate

E timpul să plătim impozitele, dragi concetăţeni!


... În caz contrar, integrarea europeană e un balon de săpun.

Am văzut din nou, pe sticlă, cum o cîntăreaţă vestită vorbea despre problemele ei financiare şi am simţit brusc nevoia să zic iată ce.

Cred că a venit timpul să începem să plătim impozite, dragi concetăţeni. Asta dacă vrem tare în Europa. Şi mai cred că anume cîntăreţii, care, se ştie, fac sume frumoase la nunţi şi cumetrii, ar trebui să fie în avangarda contribuabililor oneşti.

Recunosc că m-am numărat şi eu printre cei care au privit cu nedumerire propunerea unui fost premier de a-i obliga pe cîntăreţi să plătească impozite din sumele făcute la nunţi. Acum mi-am revizuit părerea. Consider că e anormal ca un scriitor să plătească impozite dintr-un onorariu de 300 de lei, pe cînd vedetele să nu dea nici un ban din sumele de 300-400 de euro, luate la nunţi.

Înseamnă asta că părinţii care organizează nunţile progeniturilor vor trebui să plătească mai mult? Nu neapărat. Ar putea cîntăreţii să se mulţumească cu sume mai mici. Oricum ei fac mai mulţi bani decît un învăţător dintr-o şcoală rurală.

Următoarea categorie de oameni care ar trebui să plătească urgent impozite e cea care dă cu chirie apartamente. Numai în Chişinău sînt date cu chirie sute de apartamente. Şi plătesc aceşti proprietari impozite din sumele încasate? Mă îndoiesc că o fac toţi. Iar atmosfera din societate e una care încurajează mişmaşul. E suficient să-i spui unui amic că plăteşti impozite din banii pe care ţi-i dă chiriaşul şi să vezi reacţia lui.

Şi abia după ce vor plăti impozite cîntăreţii şi organizatorii nunţilor şi cumetriilor, abia după ce cetăţenii care dau cu chirie apartamente vor plăti impozite, statul ar putea să se gîndească şi la categorii cu venituri mai mici, reprezentate de instalatorul Vasea şi de ţăranul care ia consăteni la muncă în grădină.

Impozitele trebuie plătite. În caz contrar, integrarea europeană e un balon de săpun.

XS
SM
MD
LG