Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: „dacă toată producţia va fi interzisă, depăşim 150 de milioane la capitolul pierderi.”


De vorbă cu ministrul agriculturii despre embargoul impus de Rusia exporturilor moldovenești.

Europa Liberă: Domnule ministru, Rusia a zis și a făcut. Nu a fost o surpriză, știați despre avertismentele care veneau din partea Moscovei referitor la aceste interdicții pentru fructele din Republica Moldova. Ce e de făcut?

Vasile Bumacov: „Noi am făcut ceea ce a fost în puterile noastre până a se întâmpla, noi doar toată iarna am examinat posibilitatea de ambalare-sortare. Cei de la Moldova Fruct au lucrat intens, au reușit să asigure montarea a 12-14 instalații de sortare și ambalare. Am mărit subvențiile, dar acum în situația dată deja trebuie să depunem alte eforturi fiindcă o parte din partenerii de dezvoltare nu au dorit să discute acest lucru până nu s-a întâmplat, deci, noi când le spuneam că, iată, vom avea problemă, vom fi blocați.

Europenii au dublat cota, cu unii am început a negocia modalitatea de compensații, iar ceilalți au spus că atunci când se va întâmpla. Acum domnul prim-ministru va invita donatorii, astăzi a discutat cu comisarul european ca și cotele în Uniunea Europeană să fie puse în acțiune nu de la 1 octombrie, dar de la 1 septembrie. Suntem multe lucruri de făcut. Va trebui să suplinim Fondul de Subvenționare în Agricultură în așa mod încât să asigurăm sută la sută subvențiile fiindcă mulți au investit în aceste linii de sortare, de ambalare și e o povară financiară destul de grea.”

Europa Liberă: Domnule ministru, dar cine garantează totuși calitatea producției care penetrează alte piețe de desfacere?

Vasile Bumacov: „Calitatea producției întotdeauna o garantează și trebuie să o garanteze producătorul, nu structurile, laboratoarele, producătorul, el este cel care trebuie să asigure calitatea.”

Europa Liberă: Și producătorul din Moldova garantează astăzi sută la sută calitatea producției sale?

Vasile Bumacov: „Nu întotdeauna, fiindcă noi am fost într-un sistem unde produsul nu era cerut să fie ambalat. Problema, discuția astăzi nu ține atât de calitate, cât de aspectul produselor, de ambalare, sortare. Iată, despre aceasta este vorba, ceea ce producătorii noștri cu mult greu se ajustează. Fiindcă noi ne-am deprins să credem că produsele noastre sunt cele mai gustoase, cele mai bune și tot timpul le-am comercializat în lăzi de 30 de kg, fără a depune mare efort. Cu părere de rău, ceea ce noi am prevăzut s-a întâmplat și va trebui să depunem eforturi duble ca să rezolvăm problema.”

Europa Liberă: Ați estimat cumva la cât se vor ridica pierderile în caz că fructele, legumele din Moldova nu mai ajung pe piața Federației Ruse?

Vasile Bumacov: „Noi am făcut evaluările în caz că nu vom putea comercializa

Dacă toată producţia va fi interzisă, sigur că depăşim 150 de milioane la capitolul pierderi....

această producție. Noi am început calculele de la introducerea taxelor vamale care erau anunţate, practic, să fie introduse ilegal şi puteau fi pierderi de peste 30 de milioane de dolari. Dar dacă toată producţia va fi interzisă, sigur că depăşim 150 de milioane la capitolul pierderi.”

Europa Liberă: Republica Moldova ar trebui, ar putea să acţioneze Federaţia Rusă în instanţe internaţionale ca să impună Moscovei despăgubiri?

Vasile Bumacov: „Sigur că ar putea şi ar trebui, dar acestea sunt acţiuni de lungă durată, nu rezolvă problemele care s-au creat acum.”

Europa Liberă: În cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului disputa aceasta poate fi soluţionată?

Vasile Bumacov: „Poate, dar durează ani de zile. Şi cei din Federaţia Rusă ştiu foarte bine acest lucru.”

Europa Liberă: De ce durează atât de mult?

Vasile Bumacov: „Aşa sunt procedurile, de la doi până la mai mulţi ani. Şi aceasta nu rezolvă problema.”

Europa Liberă: Rusia a declanşat totuşi acest conflict unilateral. Chişinăul poate să internaţionalizeze, să zic aşa, această dispută economică moldo-rusă?

Vasile Bumacov: „Sigur că poate şi sigur că trebuie. Noi nu am făcut acest lucru atâta timp cât nu au fost afectate exporturile de mere şi prune în Federaţia Rusă. Chiar dacă am avut motiv să facem acest lucru, am contat mai mult pe relaţii omeneşti, relaţii de parteneriat. Dar dacă s-a ajuns la această situaţie, sigur.”

Europa Liberă: Veţi propune Bruxelles-ului să ia şi Uniunea Europeană atitudine şi să întreprindă anumite măsuri faţă de Federaţia Rusă?

Vasile Bumacov: „Bruxelles are de ajuns probleme de aşa fel cum avem şi noi. Aşa a fost interzisă carnea de porc în Federaţia Rusă din Uniunea Europeană. Adică, aici nu este ceva care europenii să nu fi simţit acest comportament.”

Europa Liberă: Când dispare acest disconfort economic care se face simţit?

Vasile Bumacov: „Va dispărea atunci când vor face ceea ce au făcut vinificatorii noştri, care au depins 80% de piaţa Federaţiei Ruse. După criza din 2006 aceşti exportatori astăzi sută la sută sau orientat spre alte pieţe şi habar nu au de toate discuţiile şi problemele pe care le creează Federaţi Rusă. Exportatorii ar trebui să acceseze alte pieţe, şi noi vom face totul pentru a-i susţine, guvernul va discuta aceste probleme şi va acorda asistenţă importantă în aşa mod ca să uităm acest coşmar.”

Europa Liberă: Dumneavoastră subscrieţi ideii că anumiţi politicieni de la Chişinău ar putea să meargă la Moscova şi să le prezinte anumite scenarii prin care să penalizeze şi mai dur Moldova pentru că se apropie de Uniunea Europeană?

Vasile Bumacov: „Am fost primul care am revenit de la Moscova, cu doi ani în

V-am spus că politicienii noştri bat pragurile acolo şi insistă să fie aplicate lovituri sub centură ...

urmă, şi v-am spus că politicienii noştri bat pragurile acolo şi insistă să fie aplicate lovituri sub centură. Şi aceasta, cred, este unica ţară unde se permit aşa lucruri.”

Europa Liberă: Un coleg de al dumneavoastră, domnul Ioniţă, spunea că a fost lipsă de dialog între părţi şi acesta ar fi motivul că s-a ajuns la ce s-a ajuns.

Vasile Bumacov: „Nu este adevărat. Şi îmi pare rău că politicienii spun aşa lucruri. Noi am comunicat tot timpul, am corespondat tot timpul, la prima dorinţă am mers la Moscova, am discutat. Atunci când, înainte, cei care încălcau din partea Republicii Moldova, chiar dacă încălcările nu erau grave, erau pedepsiţi şi îi scoteam din lista exportatorilor.

Noi am fost deschişi, am făcut tot ce s-a cerut de la noi şi vom face şi în continuare. Nu este adevărat că a fost lipsă de comunicare mai ales cu Rosselhoznadzor. În privinţa Rospotrebnadzor ce pot să vă spun? Dacă atunci când în sala de şedinţe a Rospotrebnadzor domnul Onişcenko declara că birocraţii din Moldova nu vor să vină la Moscova să discute, atunci este clar că este imposibil ceva să demonstrezi.”

XS
SM
MD
LG