Linkuri accesibilitate

Eugen Străuțiu: „să transmitem tinerilor din regiunea transnistreană ce înseamnă a fi democraţie, a fi stat de drept”


conf. Eugen Străuțiu
conf. Eugen Străuțiu

Școala de vară de la Sibiu pentru 35 de elevi și profesori de la școlile românești din regiunea transnistreană prezentată de conf. univ. coordonator al proiectului.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi două instituţii de la Chişinău – una publică, Biroul pentru reintegrare, şi alta a societăţii civile, Asociaţia Promolex – lansează astăzi o şcoală de vară pentru 30 de elevi şi cinci profesori de la şcolile româneşti din regiunea transnistreană. Pe lângă odihnă, copii vor avea întâlniri cu eurodeputaţi, autorităţi şi profesori, ca să discute despre conflictul transnistrean, drepturile pe care le au şi opţiuni de continuare a studiilor. Mai multe detalii despre această iniţiativă ce a obţinut sprijinul financiar al Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni al guvernului român aflăm de la coordonatorul proiectului, conferenţiarul universitar Eugen Străuţiu.

Europa Liberă: Dle Străuţiu, aţi invitat pentru prima dată în România un grup de elevi şi profesori de la şcolile româneşti din regiunea transnistreană pentru o şcoală de vară. Speram ca toţi au ajuns cu bine. Povestiţi-ne despre acest proiect. Mai întâi, de ce v-aţi gândit să-i adunaţi pe aceşti copii împreuna intr-un loc atât de frumos din Romania?

Eugen Străuţiu: „Într-adevăr, astăzi începem să derulăm planul de activităţi în această şcoală de vară, urmează să-i primim în câteva ore pe oaspeţii noştri la Braşov. Vrem să vizităm acolo centrul istoric, iar pentru mâine suntem programaţi să începem un program cultural-turistic cu vizitarea Bisericii negre.

Acest proiect s-a născut în urma unei competiţii organizat anul trecut de către Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, structură a Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti. Am depus solicitarea noastră la competiţie, a fost evaluat proiectul nostru de către o comisie de experţi care l-au declarat eligibil având în vedere obiectivele, metodele, resursele noastre. Domnul ministru Bogdan Stanoevici l-a considerat în conformitate cu direcţiile strategice de acţiune ale departamentului pentru anul în curs şi iată-ne în prima zi în care începem activităţile.

Ne-am dorit acest proiect având în vedere puternica structură instituţională pe care putem să-l aşezăm, întrucât noi, ca Departament de relaţii internaţionale, ştiinţe politice şi studii de securitate al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu avem organizat, deja iată sunt trei ani, un laborator pentru analiza conflictului transnistrean care generează program,e de cercetare şi de difuzare a analizelor noastre cu privire la regiunea transnistreană către public, experţi, mediu universitar şi politicieni.”

Europa Liberă: O să revenim la acest interes al universităţii pe care o reprezentaţi pentru acest subiect, dar acum vreau să vă întreb cum aţi selectat participanţii şi ce le-aţi pregătit copiilor? Din comunicatul pe care l-aţi difuzat am văzut ca se vor întâlni cu europarlamentara Monica Macovei, cu autorităţi de la Chişinău, cu profesori...

Eugen Străuţiu: „Participanţii au fost organizaţi în baza unui regulament de selecţie. Am avut interesul să putem dialoga cu cei mai maturi din punct de vedere intelectual şi al conduitei, al comportamentului, aşa că vor veni elevi aflaţi în ultimul an de studiu la liceele de grafie latină din regiunea transnistreană, care vor fi coordonaţi şi de către profesorii lor: un număr de şase elevi din fiecare liceu, împreună cu un profesor sau directorul instituţiei respectivă, în aşa fel încât ne vom bucura şi de prezenţa directorilor Ion Iovcev şi Eleonora Cercavschi la şcoala noastră de vară.

Dacă e să urmărim puţin desfăşurătorul celor două zile de cursuri, deci vom avea prezentări din partea domnului Eduard Bumbac, care este membru în Comisia Unificată de Control, despre războiul de pe Nistru din 1992, domnul Gheorghe Balan a acordat mandatul lui Valentin Balan pentru am prezenta stadiul şi perspectivele soluţionării conflictului, Alexandru Zubco, expert Promolex din Chişinău, va vorbi despre drepturile tinerilor din regiunea transnistreană, Monica Macovei, europarlamentarul nostru care susţine drepturile şcolilor de grafie latină în parlamentul european va avea un dialog cu noi cu privire la stadiul în care este prezentată şi înţeleasă această problemă în Parlamentul European.

Și apoi, noi, profesorii Universităţii „Lucian Blaga”, eu împreună cu alţi trei colegi, vor încerca să atingem mai degrabă componenta formativă a proiectului nostru şi anume să transmitem tinerilor din regiunea transnistreană ce înseamnă a fi democraţie, a fi stat de drept, care sunt drepturile tinerilor într-o democraţie şi sigur că vom da exemplu românesc în primul rând.”

Europa Liberă: Interesul universităţii Dvs., a Dvs. personal fata de regiunea transnistreana devina într-un fel constant. Organizaţi de mai mulţi ani o conferinţă ştiinţifică şi un workshop dedicat acestei regiuni, acum în premiera aceasta şcoală... De ce o faceţi?

Eugen Străuţiu: „Eu am pornit această direcţie de cercetare şi de dezvoltare personală a carierei urmare a calităţii pe care o am ca redactor-şef al revistei „Studia securitatis” – o revistă a departamentului nostru, care este cotată foarte bine din punct de vedere internaţional - şi urmărind felul în care sunt receptate cercetările noastre am observat că de departe se clasifică pe primul loc interesul nostru pentru regiunea transnistreană.

Înţelegând acest lucrul, ne-am dat seama că ne poate individualiza cercetarea noastră cu referire la regiunea transnistreană în concertul acesta vast al cercetării româneşti şi internaţionale, avem resurse pentru aşa ceva, avem relaţii foarte bune cu experţii din Republica Moldova din mediul universitar, din cercetare dar şi politică, aşa că instrumentele ne-au fost la îndemână, dar şi le-am construit cu încetul, aşa că la momentul de faţă reprezentăm un fel de blazon pentru această direcţie de cercetare, aşa cum se arată ea în România, şi putem să mergem mai departe nu doar în cercetare ştiinţifică, producând studii, articole, cărţi etc., ci şi proiecte de acest gen, mergând şi către publicul larg.”

Europa Liberă: Aveţi, ca efect, şi mai mulţi studenţi poate din regiunea transnistreană?

Eugen Străuţiu: „Avem studenţi din regiunea transnistreană deja absolvenţi, care au trecut cel puţin trei ani prin şcoala noastră, dar noi intenţionăm ca acest moment să devină de o mai mare amploare şi tocmai că una dintre temele pe care ne propunem să o prezentăm în cadrul şcolii de vară va fi susţinută de către colegul nostru, prodecanul facultăţii de ştiinţe socio-umane, se referă la învăţământul superior din România ca opţiune şi oportunitate pentru absolvenţii şcolilor de grafie latină din regiunea transnistreană şi acolo o să le explicăm lor, cu speranţa că ei vor explica mai departe în familii şi mediul românesc din regiune care sunt condiţiile, metodologiile şi care sunt facilităţile pe care le oferim noi opentru a studia în România.”

XS
SM
MD
LG