Linkuri accesibilitate

„Obiectivul Guvernului rus este de a crea în cele trei ţări o percepţie negativă faţă de acordurile cu UE” (Adevărul)


„Declarația noului președinte al CE poate descuraja eforturile de reformare a R. Moldova” (Ziarul Național).

Într-un articol publicat în „Adevărul”, Ion Preaşcă scrie despre cauzele şi efectele faptului că „vineri, 18 iulie, cele două autorităţi sanitare din Rusia, Rosselhoznadzor şi Rospotrebnadzor, au decis să introducă noi interdicţii la importul produselor moldoveneşti”. „Obiectivul Guvernului rus este de a crea în cele trei ţări o percepţie negativă faţă de acordurile cu UE”, se arată în articol. „În lista neagră, - precizează autorul, - au nimerit merele, perele, prunele, piersicii, nectarinele, caisele, cireşele, vişinele şi porumbele, dar şi conservele din fructe şi legume. Acestea sunt interzise până şi în bagajele celor care vin din Moldova în Rusia”. În articol este citat economistul rus Serghei Alexaşenko, care enumeră măsurile restrictive pe care Moscova „este gata să le aplice pentru Moldova, Georgia şi Ucraina”.

„Adevărul” difuzează şi o postare de pe o reţea de socializare a fostului premier, omul de afaceri Ion Sturza, care pretinde că liderul socialist Igor Dodon are un rol de jucat în introducerea acestor interdicţii de către autorităţile de la Kremlin: „zilele acestea, am primit o informaţie că un lideraş politic de la Chişinău consultă un guvern străin ce sancţiuni economice, aplicate Moldovei, ar fi cele mai dureroase. O face cu multă patimă, pe bani mărunţi, din interes personal şi politic egoist…“, . Dl Sturza se întreabă în acest context: „Ce Boeing trebuie să cadă pe capul nostru ca să înţelegem de unde vine pericolul şi cum să ne comportăm cu demnitate?! M-am gândit de ce noi, moldovenii, suntem gata pentru bănuţi otrăviţi să tranzacţionăm interesul ţării, sistemul bancar, aeroporturile, sa spălam banii mafiei?!“.

„Ziarul Naţional” citează o reacţie a vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adoptarea de către Legislativul de la Chişinău a unei legi prin care a înăsprit pedeapsa pentru extremism. „Chișinăul vrea să bage la pușcărie, pentru 20 de ani, toți transnistrenii? O tactică deosebită pentru identificarea unei soluții pentru rezolvarea conflictului transnistrean”, afirmă demnitarul rus. Într-un comentariu al unui utilizator al reţelei de socializare pe care apare comentariul dlui Rogozin i se aminteşte că „și Duma de Stat din Rusia a adoptat recent un proiect de lege prin care a instituit pedepse dure pentru separatism și extremism”. În articol se mai menţionează că „şefa diplomaţiei transnistrene”, Nina Ştanski, a apreciat pe aceeaşi reţea de socializare drept „provocare” legea respectivă.

În editorialul său din „Ziarul Naţional”, Vasile Gârneţ apreciază între altele că „din păcate, noul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut în discursul său de învestire o frază mai puțin fericită pentru moldoveni, și anume: „Nu va exista nicio nouă extindere în următorii cinci ani (…). UE are nevoie să-și ia o pauză în procesul său de lărgire pentru a consolida ceea ce s-a făcut în 28”. Potrivit autorului, „declarația noului președinte al CE poate descuraja eforturile de reformare a R. Moldova, asumate de un Guvern care și-a pus în joc credibilitatea în numele ideii europene, și poate remotiva forțele pro-rusești de la noi”.

XS
SM
MD
LG