Linkuri accesibilitate

Dionis Cenușă: „măsurile ruse sînt motivate mai degrabă de decizii politice...”


La semnarea Acordului de Asociere cu UE la Bruxelles
La semnarea Acordului de Asociere cu UE la Bruxelles

Interviul dimineții cu un expert expertul al Centrului analitic independent Expert-Grup despre taxele vamale anunțate de Rusia pentru mărfurile moldovenești.

Un proiect de lege elaborat de Ministerul rus al Dezvoltării Economice prevede introducerea taxelor vamale pentru un şir de mărfuri moldoveneşti între care vinul, carnea, legumele sau mobila. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, pentru aceste categorii de produse din Republica Moldova nu va mai fi aplicată cota zero şi se va trece la acelaşi regim vamal ca şi pentru ţări precum România, Polonia sau Franţa. Cum va afecta eventuala adoptare a acestei legi Republica Moldova? Un răspuns vă invit să îl aflăm din interviul cu expertul asociat din cadrul Centrului analitic independent Expert-Grup, Dionis Cenuşă.

Dionis Cenuşă: „Ultima iniţiativă sau intenţie de a adopta un act normativ prin care să se introducă taxe la importurile de produse moldoveneşti, e vorba de 19 tipuri de produse, dovedeşte faptul că Rusia nu doar că introduce măsuri protecţioniste de ordin non-tarifar, cum ar fi regulamentele tehnice sau alte cerinţe faţă de calitatea produselor, dar şi măsuri concrete, de ordin tarifar, ceea ce ar însemna că, de fapt, produsele moldoveneşti nu vor mai fi scutite de taxe, cum era până acum, cel puţin în cazul celor 19 categorii de produse.

Rusia este capabilă să aplice măsuri şi, pe lângă faptul că este capabilă să o facă, ea le diversifică. Acest lucru reprezintă o continuare a declaraţiilor făcute de către premierul rus, Dmitrii Medvedev, care a spus că semnarea Acordului de Asociere cu UE de către Republica Moldova şi alte state din Parteneriatul Estic crează riscuri directe pentru interesele comerciale ale Rusiei.

Acest proiect, cel mai degrabă, este o desfăşurare a intenţiilor declarate anterior. Consider că acest proiect, bineînţeles, va dus la un bun capăt, dar este bine că acest lucru se face public. La moment pot fi analizate de către partea moldovenească şi, respectiv, elaborate măsuri de minimizare a impactului care ar putea să îl aibă acest proiect. Pentru că, de exemplu, în cazul vinurilor, care deja nu mai pot fi exportate pe piaţa rusească, cu excepţia celor produse în autonomia găgăuză şi regiunea transnsitreană, respectiv, măsura dată nu ar putea să creeze mai multe probleme decât cele existente deja. Pentru alte produse cum ar fi legumele sau fructele, da, ar fi o măsură care ar lovi dureros şi să nu uităm că acest proiect este propus anume acum, în perioada când Republica Moldova exportă cel mai mult aceste tipuri de produse, mă refer la legume, fructe, cereale etc.”

Europa Liberă: Dar, care ar fi cea mai dăunătoare decizie ce poate fi luată împotriva Republicii Moldova?

Dionis Cenuşă: „Bineînţeles că aplicarea în practică a iniţiativelor, intenţiilor care acum poartă, deocamdată, un caracter declarativ. Aici ne referim la aceeaşi intenţie de a introduce taxe la acele 19 tipuri de produse, dar şi alte tipuri de măsuri de ordin non-tarifar, cum ar fi cerinţe noi în ceea ce ţine de calitatea produselor, măsuri care sunt, mai degrabă, motivate de decizii politice, decât de calitatea produselor.

Să nu uităm că la nivel regional observăm foarte multe iniţiative cu caracter protecţionist, atât în relaţia dintre Republica Moldova şi Rusia, cât şi, de exemplu, în relaţia dintre Ucraina cu Federaţia Rusă, Ucraina cu Belarus. La nivel regional se observă intensificarea unor măsuri tot mai protecţioniste împotriva produselor din acele ţări care au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Cotidianul „Moscow Times” discuta zilele trecute despre sancţiunile la care se poate aştepta Moldova. Publicaţia citată spune că cea mai dureroasă sancţiune pe care Moscova ar putea să o impună ţării este să nu mai permită moldovenilor să intre şi să muncească în Federaţia Rusă. Împărtăşiţi această temere?

Dionis Cenuşă: „Deja am observat câteva cazuri când moldovenii nu au putut obţine patente pentru a lucra legal pe teritoriul Federaţiei Ruse, au fost ştiri zilele trecute, ceea ce ar însemna că deja există pregătiri din partea autorităţilor ruse de a aplica asemenea măsuri. Pe de altă parte, este foarte greu de estimat când anume acestea vor fi aplicate în forţă şi cât de lungă va fi durata lor.

Cel mai degrabă că aceste acţiuni sunt legate nu doar de semnarea Acordului de Asociere, dar şi de perioada electorală de care ne apropiem. Bineînţeles că tot ceea ce se adoptă, se declară acum de către autorităţile ruse, poartă şi o conotaţie politică şi electorală.”

Europa Liberă: Republica Moldova e parte la o zonă de liber schimb în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI), un aranjament multilateral între Ucraina, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan. Între timp, există proiectul de lege despre care vorbim, iar miercuri, Comisia Economică Eurasiatică din care fac parte Rusia, Belarus şi Kazahstan s-a reunit miercuri la Moscova, dar nu se ştie dacă a luat vreo decizie privind impunerea de măsuri protecţioniste împotriva Moldovei. Aceste intenţii contravin Acordului din cadrul CSI şi zonei de liber schimb din cadrul CSI?

Dionis Cenuşă: „Acordul de asociere în cadrul CSI spune clar că exporturile între ţările semnatare ale acestui Acord nu trebuie să fie supuse taxelor vamale. Din acest punct de vedere, bineînţeles, orice măsură, inclusiv proiectul de lege care îl propune acum ministerul de profil al Federaţiei Ruse, contravine în mod direct spiritului acestui acord, dar şi prevederilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Ceea ce urmează să adopte în cadrul Comisiei Economice Euroasiatice, iarăşi, ar putea să aibă conexiune cu ceea ce se întâmplă acum în relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, dar şi Federaţia Rusă şi alte ţări, cum ar fi Ucraina. Trebuie să atragem atenţia la măsurile adoptate la nivel naţional. Să ne amintim de cazul exportului de cartofi din Ucraina, când Rusia a adoptat o măsură restrictivă vizavi de exporturile de cartofi din această ţară, după care peste o perioadă scurtă de timp şi Belarus a adoptat aceleaşi măsuri.”

Europa Liberă: Sugeraţi că Belarus şi Kazahstan ar putea să se solidarizeze cu Federaţia Rusă în privinţa unor anumite măsuri protecţioniste?

Dionis Cenuşă: „Acest lucru este indirect specificat şi în tratatul privind Uniunea Euroasiatică, adică măsurile adoptate de o ţară sunt considerate suficient de justificate pentru a fi preluate sau pentru a fi urmate de către celelalte ţări care fac parte din aceeaşi organizaţie.”

Europa Liberă: Dar la modul practic, înainte de a se lua o decizie, trebuie aduse probe, nu ar trebui să existe grupuri de lucru, grupuri de dialog între experţi?

Dionis Cenuşă: „Reieşind din tratatul privind Uniunea Euroasiatică există prevederea legată de adoptarea deciziilor cu vot unanim, ceea ce ar însemna că ceea ce ar decide Federaţia Rusă ar trebui să fie acceptat şi de celelalte părţi, dar e foarte greu, la moment, să identificăm care va fi comportamentul ţărilor atunci când, de exemplu, Rusia adoptă o decizie care urmează să afecteze exporturile anumitei ţări.

Este clar că în cazul cartofilor din Ucraina - Belarus a urmat Rusia, dar nu întotdeauna acest lucru a avut loc. Aici ne amintim de cazul vinurilor moldoveneşti. Pe piaţa rusească noi nu putem exporta, dar exporturile pe piaţa Belarus nu au fost afectate. Sunt, iarăşi, abordări în funcţie de conjunctură şi de produsul care este vizat. Rusia va încerca să aplice măsuri unilaterale, adică va adopta cerinţe tehnice, ce ţin strict de piaţa rusească, iar ulterior va încearca să convingă şi să transpună aceleaşi cerinţe tehnice deja la nivelul Uniunii Vamale.”

Europa Liberă: Ce poate face Republica Moldova în acest caz, ce poziţie poate lua?

Dionis Cenuşă: „La început urmează discuţii bilaterale cu Federaţia Rusă. În cazul în care acestea nu aduc la niciun rezultat, urmează aplicarea instrumentelor oferite de către OMC şi, prin urmare, decizii deja adoptate în cadrul acestei organizaţii. Să nu uităm că Republica Moldova, la fel ca şi alte ţări din Parteneriatul Estic, beneficiază de asistenţa Uniunii Europene şi aici, iarăşi, ne amintim de cazul Ucrainei care deja a creat un mecanism de consultare trilateral care implică atât autorităţile ucrainene, cât şi partea europeană şi cea rusă, în vederea discutării efectelor şi dificultăţilor care ar putea să apară pentru cele trei părţi în urma implementării Acordului de Asociere de către Ucraina.

Cred că un asemenea mecanism ar fi eficient şi ar avea efecte pozitive şi pentru Republica Moldova. Însă nu trebuie să înţelegem prin mecanism trilaterale de consultare un fel de veto pentru autorităţile ruse. Ceea ce este important să facem este să aducem cât mai multe argumente autorităţilor ruse vizavi de caracterul inofensiv care îl are Acordului de Asociere cu UE, adică trebuie să folosim tot arsenalul existent pentru a evita înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă.”

XS
SM
MD
LG