Linkuri accesibilitate

Separatiștii pro-ruși de la Donețk


Separatiști la Donețk...
Separatiști la Donețk...

Liderul pro-rus de la Donețk amenință să se angajeze într-un război de partizani împotriva forțelor ucrainene.

Separatistii pro-rusi din regiunea Doneţk spun ca nu se vor preda fara lupta si se pregatesc să înfrunte forţele guvernamentale, potrivit relatărilor corespondenților Europei Libere.

Oleksei Matsuka este jurnalist si redactor la un site de stiri din Doneţk, Novosti Donbassa, si intr-un interviu cu Europa Libera el a spus ca separatistii se pregatesc de lupta si şi-au amplasat pozitiile la intersectiile străzilor, in asa fel incit, daca forţele guvernamentale vor intra in oras, sa poata sa le atace din aceste pozitii: „Separatistii şi-au amplasat pozitiile de-a lungul drumurilor importante din Doneţk si daca intra armata o sa traga exact din aceste pozitii. Oamenii sunt speriaţi şi informaza forţele de securitate ucrainene despre aceste pozitii ca si Ministerul apărării de la Kiev”.

Pentru a-şi amplasa aceste pozitii, mai spune jurnalistul, separatistii i-au izgonit pe oameni din casele lor si multi locuitori au parasit oraşul de teama violenţelor ce se anunţă. Oleksei a plecat si el din oras dar a ramas in zona.

Nu se poate estima exact numarul luptatorilor separatisti din Doneţk, dar, dupa ce forţele guvernamentale au preluat controlul asupra localitţii Sloviansk, numarul lor a crescut simţitor in oras, spun martori oculari care relateaza si ca acum ei se plimba fara sa se ascunda prin oras cu anume ostentatie.

In oras nu funcţioneaza aproape de loc transportul public si majoritatea magazinelor sunt inchise. In Doneţk populatia era de aproximativ un milion, dar acum străzile sunt pustii si oarşul pare părăsit.

Aerportul este situat intr-o suburbie a orasului, la 5 km distanta de oras, si, desi el pare sa fie sub controlul forţelor guvernamentale, este aproape distrus de forţele separatiste după tirurile continue de artilerie la care a fost supus in ultimele zile de forţele separatiste.

Analistul occidental Mark Galeotti, expert pe probleme de securitate si profesor la Universitatea din New York, crede ca pentru a prelua controlul asupra localităţii Doneţk, forţele guvernamentale trebuie sa adopte o alta strategie decit cea din Sloviansk: „Daca Kievul vrea sa preia Doneţkul vor trebuia sa il recaptureze stradă cu stradă. Acest gen de operaţiune ii favorizeaza pe separatisti, pentru ca pot crea un fel de razboi urban, care poate dura oricit si forţele separatiste s-au dovedit mai bine antrenate in acest gen de lupta decit cele guvernamentale, spune expertul occidental care trăieste la Moscova.

Autoproclamatul lider al „Republicii Populare Doneţk”, Pavel Gubarev, a lasat si el sa se inteleaga ca nu va renunţa asa de uşor la pozitia dobindita si ca se pregateste pentru lupta. „Vom lansa un adevarat razboi de partizani in Doneţk si în jurul lui” a spus Gubarev acum zece zile unui grup de suporteri…

XS
SM
MD
LG