Linkuri accesibilitate

Piața medicamentelor în așteptarea armonizării legislației după standardele europene


Specialiştii acritică proiectul de lege pentru protejarea marilor producători, întrucât acesta va limita accesul populaţiei la medicamentele generice, care sunt mult mai ieftine decât cele originale.

Deputatii au dezbatut si astazi o lege care protejeaza datele intelectuale ale marilor producatori de medicamente pe un termen de opt ani. Legea a creat dispute in Parlament, unii au insistat sa fie amanata examinarea, in timp ce altii au sustinut venirea pe piata a medicamentelor originale. Proiectul a fost comentat si de experti din mediul ne-guvernamental, in opinia carora legea ar favoriza dezvoltarea unor monopoluri pe piata medicamentelor. Tamara Grejdeanu s-a interesat daca armonizarea legislatiei dupa standardele europene are in vedere si controlul pietei medicamentelor si puterea de cumparare a cetatenilor.

Mai mulţi experţi optează pentru ajustarea legilor naţionale astfel încât autorităţile să aibă în vedere faptul că în Republica Moldova majoritatea cheltuielilor pentru sănătate le achită cetăţeanul din propriul buzunar, statul acoperind doar 28%. Din acest motiv, specialiştii au criticat proiectul de protejare a marilor producători, întrucât acesta va limita accesul populaţiei la medicamentele generice, care sunt mult mai ieftine decât cele originale, dar comparabile la calitate cu acestea.

Alexandru Coman, directorul Agenţiei medicamentului spune însă că iniţiativa nu are efect asupra preparatelor deja existente pe piaţă, de aceea ea nu va afecta direct consumatorii. În ultimii doi ani, spune el, prin multiplele modificări în legislaţie, Moldova tinde să persevereze pentru a micşora povara financiară legată de costul medicamentelor:

„Cadrul de accesibilitate economică al medicamentului este în permanent în vizorul, atât al nostru ca Agenţie, cât şi al întregului guvern. Deci, controlul preţurilor, începând cu preţul de producător până la ultima farmacie, este reglementat totalmente. Preţul la medicamente

Din 2009 încoace preţurile la medicamente au crescut în medie cu 30%....

este o categorie absolut subiectivă, fiecare om reacţionează la preţul la un medicament sau altul în maniera în care are bani în buzunar. Plus la asta, noi am impus toate farmaciile ca minimul necesar pentru medicamentele sociale să fie garantat cu preţuri mici.”

Datele cu care operează experţii arată că din 2009 încoace preţurile la medicamente au crescut în medie cu 30%. Un studiu al Organizaţiei Mondiale a sănătăţii arată în acelaşi timp că în regiunea CSI, inclusiv Moldova, 60% din cetăţenii care nu merg la medic, o fac din cauza preţului ridicat la servicii şi preparate medicale.

Cea mai frecventă este nedumerirea pacienţilor când descoperă acelaşi preparat cu preţuri diferite în farmacii, uneori suma fiind aproape dublă. Alexandru Coman susţine că îngrijorarea oamenilor este motivată, dar la mijloc nu ar fi vorba de vreo încălcare şi iată de ce:

„Preţul la medicamente se înregistrează o dată în an, dar termenul de garanţie al lor ajunge şi la cinci ani. O dată fiind importată o partidă de medicamente, acestea au un preţ şi el se calculează printr-o formulă bine stabilită. Şi pe parcursul anilor preţul acesta nu poate fi schimbat atât timp cât e absolut reglementat.”

Comparativ cu ţările economic dezvoltate, unde agenţii economici din domeniu respectă toţi un cod de conduită, în Republica Moldova există încă o promovare neloială pe piaţă şi, deseori, chiar lucrătorii medicali recomandă anumite preparate în defavoarea altora.

Viorel Soltan
Viorel Soltan

Viorel Soltan, directorul Centrului pentru Analize şi Politici în Sănătate spune că din acest motiv autorităţile nu pot miza doar pe regulile de piaţă pentru a obţine o micşorare a preţurilor. Expertul crede că Republica Moldova ar putea prelua exemple de politici eficiente din experienţa internaţională:

„Alte ţări au deja aşa experienţe când la nivel internaţional există facilităţi sau există instituţii speciale, care au ca scop să procure cantităţi mari. Reieşind din aceasta că procură cantităţi mari, atunci inevitabil preţul este mai mic. Şi atunci Moldova poate să plaseze o anumită comandă la nivel internaţional, şi atunci preţurile pot fi mult mai mici decât atunci când Ministerul sănătăţii, de exemplu, procură individual, sau spitalele procură individual prin contracte mici.”

Strategia naţională de dezvoltare a sistemului de sănătate, prevede pe lângă micşorarea preţurilor la preparatele farmaceutice şi o lărgire a spectrului de medicamente compensate. În acest an lista acestor preparate s-a mărit cu 9 denumiri, în total fiind 87 de denumiri de medicamente pe care pacienţii le pot primi gratis sau la un preţ redus. Pentru a beneficia de aceste reduceri, este însă nevoie de Poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. La începutul acestui an erau aşteptate peste 50 de mii de persoane care urmau să-şi achite asigurarea medicală.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG