Linkuri accesibilitate

CEDO a pus punct în dosarul 22 aprilie 2013


Valentina Ursu în dialog cu președintele Curții Constituționale din R. Moldova.

Faptul că CEDO a decis că nu există nicio violare a drepturilor în privinţa lui Vlad Filat și a PLDM confirmă temeinicia hotărârii Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013 - așa a comentat președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase decizia CEDO de a nu admite pe rolul său dosarul „Vlad Filat și PLDM împotriva Moldovei”. Un interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Aţi aşteptat ca Înalta Curte de la Strasbourg să declare inadmisibilă cererea depusă de Partidul Liberal Democrat din Moldova şi președintele formaţiunii Vlad Filat?

Alexandru Tănase: „Dl Filat a anunțat că se va plânge la CEDO împotriva Hotărârii Curții Constituționale din 22 aprilie 2013. Am comentat public acest subiect de mai multe ori. Imediat după adoptarea Hotărârii CC din 22 aprilie (30 aprilie 2013), am acordat un interviu pentru Radio Europa Liberă în care am comentat acest subiect în felul următor: ”Nu pot decât să salut decizia fostului Premier de a supune hotărârea CC din 22 aprilie 2013 unei verificări la CEDO. Recunosc sincer că voi urmări cu mult interes acest dosar (dacă, bineînţeles, dumnealui nu se va răzgândi sau dacă Guvernul nu va reglementa amiabil). Am declarat mereu că toate hotărârile CEDO, indiferent de soluţia pe care o conţin, sunt în favoarea drepturilor omului, prin urmare, în favoarea statelor semnatare ale Convenţiei Europene, care pot astfel să-şi amelioreze sistemul de protecţie a drepturilor omului”. În cadrul aceluiași interviu, fiind întrebat de Europa Liberă: ”cum poate reacționa Curtea de la Strasbourg”, am răspuns următoarele: ”La rândul meu, sunt absolut convins că Hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013 este perfect legală şi în conformitate totală cu spiritul Convenţiei Europene. La fel, nu am nici un dubiu că domnului Filat nu i-a fost încălcat vreun drept garantat de Convenţia Europeană. În ceea ce spun, mă bazez nu doar pe propria înţelegere a Convenţiei, dar şi pe experienţa mea de participare în peste douăzeci de dosare la CEDO.” Astăzi, la o distanţă de un an, nu pot să fac altceva decât sa reconfirm cele spuse anterior, iar dumneavoastră judecați dacă am avut sau nu dreptate. ”

Europa Liberă: Am observat, că pe lângă ex-premierul Filat, la CEDO s-a adresat şi PLDM. Ce drepturi i-au fost încălcate PLDM?

Alexandru Tănase: „Nu am știut că PLDM s-a adresat la CEDO. Recunosc că atunci când am citit în presă despre soluția dată de CEDO, am fost ușor contrariat de acest fapt. Nimeni în afară de cei doi reclamanți nu au văzut textul plângerii la CEDO, prin urmare putem doar să deducem care au fost motivele acestei plângeri. Inter alia, vreau să fac o constatare vis-a-vis de comentariile asupra acestui caz. Nimeni nu a văzut argumentele petiționarilor, nimeni nu cunoaște exact ce pretenții au fost formulate și ce drepturi garantate de Convenție au pretins cei doi reclamanți că le-au fost violate. Cu toate astea, toată lumea se dă cu părerea în public. Dacă anul trecut, prin aprilie, o parte din invitații talk-show-urilor televizate erau specialiști în prezumția nevinovăției, astăzi aceleași persoane nu mai suflă o vorba despre prezumția nevinovăției. În schimb, cu aceeași ardoare, se dau cu părerea referitor la procedura de inadmisibilitate în faţa Curții Europene. La fel ca şi acum un an, lipsa de argumente este compensată prin manipulări grosolane.”

Europa Liberă: Din comunicatul partidului rezultă că PLDM s-a plâns la Curte la sugestia avocaților săi…

Alexandru Tănase: „Nu avem de unde să cunoaștem ce l-a determinat pe dl Filat să depună plângere la CEDO, la fel cum nu avem de unde ști ce sugestii au făcut avocații PLDM. Faptul că această cerere a fost declarată inadmisibilă denotă că soluțiile sugerate au fost greșite, iar cei care au făcut aceste ”sugestii” trebuie să-și asume rezultatul.”

Europa Liberă: În același comunicat de presă se vorbește despre faptul că aceeași soarta o au 99% din cererile venite din Moldova?

Alexandru Tănase: „Este adevărat, peste 99% din cererile depuse la CEDO, la fel ca cererea Filat şi PLDM împotriva Republicii Moldova, sînt nefondate și, în consecință, sunt declarate inadmisibile. Voi face o explicație pe înţelesul tuturor: în cazul în care Curtea constată o minimă aparenţă de încălcare a unui drept garantat de Convenție, cererea este declarată admisibilă, după care Curtea pronunță o soluție pe fond. De cele mai dese ori, Curtea examinează admisibilitatea concomitent cu fondul. În cazul în care Curtea constată că în mod evident nu a avut loc nici o încălcare, plângerea este declarată inadmisibilă. Cererile mai pot fi declarate inadmisibile din considerente de procedura: ratione materiae, ratione personae, ratione temporis (rațiuni de competență materială, calitate a persoanei și respectarea termenelor de procedură). Nu avem de unde să cunoaștem care au fost argumentele Curții Europene pentru a respinge această plângere, prin urmare riscăm să intrăm în zona supozițiilor. Indiferent de argumentele CEDO, un lucru este cert: nici dlui Filat şi nici PLDM nu le-a fost încălcat nici un drept garantat de Convenţia Europeană.”

Europa Liberă: Să ne explicați dacă decizia de atunci a CC este şi rămâne valabilă doar pentru această legislatură?

Alexandru Tănase: „Hotărârile Curții Constituționale nu au termen de valabilitate. În cadrul aceluiași interviu din 30 aprilie 2013, am declarat următoarele: «Hotărârea Curţii nu se referă la domnul Filat. Este o hotărâre prin care Curtea, interpretând Constituţia, a stabilit un principiu: „Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile”. Curtea stabileşte anumite principii nu pentru a fi aplicate unor persoane, ci pentru a putea trata anumite situaţii prezente şi viitoare». Îmi mențin și astăzi același punct de vedere.”

Europa Liberă: Cineva se întreba unde este corectitudinea, făcând trimitere la prezenţa celor câţiva moldoveni la grefa CEDO. Acest lucru contează?

Alexandru Tănase: „La Curte lucrează juriști din toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv moldoveni. Este o practică obișnuită și absolut normală. Din câte cunosc, o bună parte din juriștii moldoveni de la CEDO au fost trimiși acolo și sunt salarizați chiar de Guvernul Republicii Moldova. Selectarea acestor juriști a fost efectuată pe timpul actualului Ministru al Justiției. Încercarea de a explica un eșec la CEDO prin faptul că la grefă Curții lucrează juriști moldoveni, este ridicolă. Deciziile în toate instanțele din lume, inclusiv la CEDO sunt adoptate de judecători și nu de juriști. Cei care l-au împins pe dl Filat şi PLDM să depună plângere la CEDO, ar fi trebui să-și asume eșecul acestei acțiuni în loc să caute justificări stupide.”

Europa Liberă: Unii spun că CC ar mai trebui să se pronunţe o dată şi să spună clar dacă şeful liberal-democraţilor ar putea să revină la şefia executivului după alegerile din noiembrie. Ar mai fi nevoie de aşa ceva?

Alexandru Tănase: „Albia speculațiilor politice în Moldova este extrem de largă. În calitate de judecător nu cred că pot să-mi permit să mă lansez în discuții publice speculative, cu atât mai mult că nu este exclus ca CC să fie solicitată din nou să revină la acest subiect. Din punctul meu de vedere, Hotărârea CC din 22 aprilie este extrem de clară și nu necesită nici un fel de interpretări. Consider că, odată cu respingerea plângerii celor doi reclamanți la CEDO, toate speculaţiile pe seama acestui subiect urmează a fi încetate. Mă refer la toate părţile.”

Europa Liberă: Dvs spuneați recent că actuala Constituție conține un nucleu de contradicții, care urmează a fi rezolvate. Care sunt acestea şi cum pot fi soluționate?

Alexandru Tănase: „Republica Moldova are nevoie de o reformă constituțională substanțială. Este regretabil că ne aflăm la finele mandatului actualului Parlament şi nu s-a reușit nimic în acest sens. Eu văd un risc foarte mare ca, într-o perspectivă de 2 ani, când va expira mandatul actualului Președinte, să ne confruntăm cu riscul alegerilor anticipate, din cauza faptului că procedura de alegere a șefului statului nu a fost modificată. Acesta este doar un aspect, dar în realitate problemele sunt mult mai multe și mai complexe.”

Europa Liberă: E nevoie de o Constituție nouă? Unde se prăfuiește proiectul noii Legi fundamentale de pe timpul interimatului dlui Mihai Ghimpu?

Alexandru Tănase: „Constat cu regret că s-a greșit atunci când inițiativa ex-președintelui interimar M. Ghimpu n-a fost tratată cu seriozitatea necesară. Dacă lucrul asupra noii constituții ar fi avansat, azi am fi fost cu câțiva pași înainte. Nu știu dacă actualul Președinte al RM consideră prioritar lucrul asupra acestui proiect. Nu contează că va fi o constituție nouă sau că actuala constituție va fi revizuita substanțial, o reformă constituțională este necesară.”

XS
SM
MD
LG