Linkuri accesibilitate

Serviciul de Informații și Securitate cere dreptul de a aresta oameni


Camere de supraveghere video în piaţa Tiananmen din Beijing, lângă portretul fostului lider al Chinei comuniste Mao Zedong
Camere de supraveghere video în piaţa Tiananmen din Beijing, lângă portretul fostului lider al Chinei comuniste Mao Zedong

Parlamentul a discutat o lege care ar da puteri sporite SIS, micșorând în schimb rolul instanțelor de judecată. Opoziţia comunistă a criticat dur proiectul, spunând că e îndreptat împotriva oponenţilor guvernării pro-europene.

Pe fondul crizei ucrainene și a obiecțiilor ruse faţă de politica externă a Moldovei, Parlamentul a început astăzi dezbaterea în primă lectură a unei lege care dă puteri sporite SIS. El își arogă de exemplu dreptul să emită un așa-numit „mandat special” fără să consulte vreun tribunal, în cazuri care ameninţă integritatea teritorială a țării. Serviciul de Informații și Securitate ar fi urmat să aibă și dreptul de a interzice anumite site-uri de internet, dar această din urmă propunere a fost abandonată. Libertatea mai mare pentru serviciile secrete este însoţită de obicei în societăţi democratice de obiecții din partea celor care se tem de restrângerea libertăților civile. Cum stau lucrurile în Moldova?

Dreptul SIS de a sista anumite site-uri în care ar descoperi conţinut extremist a fost exclus din lege chiar la începutul dezbaterii, aşa că activiştii pentru drepturile omului, printre ei Sergiu Ostaf de la CREDO, au răsuflat uşurat. Pentru o astfel de prerogativă, oricât de necesară, ar fi nevoie de o privire mult mai atentă, spune reprezentantul societăţii civile, în rest, proiectul este unul rezonabil, crede el, dat fiind contextul regional creat de criza ucraineană:

„Acest proiect nu era necesar într-un alt context. Asta să fie foarte clar. Dar dacă ne uităm ce riscuri există acum, când avem un război hibrid, deocamdată desfăşurat împotriva Ucrainei, cu diverse metode – de la mercenari, insurgenţi militari până la acţiuni de război informaţional - înţelegem că aceleaşi pericole sunt valabile şi în privinţa Republicii Moldova.”

În particular, prin acest proiect SIS-ului i se dă dreptul, nedeţinut până acum, de a investiga de sine stătător, fără participarea procuraturii, a unor acţiuni ce ameninţă securitatea statului. Astfel, acest serviciu, care până acum doar aduna şi analiza informaţia prezentând-o ulterior altor instituţii ale statului, va putea cerceta la domiciliu, intercepta şi chiar reţine persoane bănuite de astfel de acţiuni, precum şi investiga activitatea unor organizaţii pe care le va considera că ameninţă securitatea statului. Legea îi dă SIS-ului şi instrumentul necesar - un mandat special numit „de securitate” ce ar urma să fie eliberat de un judecător de la curtea de apel, în colaborare cu un procuror specializat. Un mandat absolut necesar SIS-ului în actualele condiţii, crede expertul de la CREDO Sergiu Ostaf:

„În faţa unor pericole de acest gen, când e vorba de o eventuală fragmentare teritorială, acţiuni militare, subversive, utilizarea mercenarilor, a agenţilor declaraţi şi nedeclaraţi ai unor state străine, orice stat devine atent. Astfel de procedee există în statele democratice şi în condiţii similare sunt justificate.”

Pentru opoziţia comunistă, noile împuterniciri ale SIS sunt o mare problemă, iar discutarea lor tocmai acum, în ajun de campanie electorală, ar fi un semn că autorităţile proeuropene ar vrea să-i treacă pe lista de extremişti pe toţi ce au opţiuni antieuropene pe care şi le manifestă în public. Cele mai ferme discursuri împotriva legii au ţinut totuşi astăzi în legislativ Grigore Petrenco, cel pe care liderul comunist Vladimir Voronin l-a ameninţat cu excluderea din partidul comuniştilor pentru iniţierea unei organizaţii controversate bănuite de planificarea unor acţiuni subversive cu numele de „Antifa”, şi Alexandr Petcov, afiliat la aceiaşi organizaţie:

„Proiectul pe care ni-l prezentaţi ca de obicei în mare grabă nu are nimic în comun cu lupta cu extremismul. El are cu totul alt scop – să transforme SIS în poliţie politică, instrument şi represiune şi cenzură cu prerogative fără precedent. De fapt, îi dezlegaţi mâinile pentru a exercita presiuni asupra oricărui cetăţean, oricărui politician, oricărei organizaţii doar în baza unei bănuieli.”

„Voi propuneţi ca mandatul de securitate să se acorde în afara unui proces penal, în termen de patru ore, în şedinţă închisă, doar în baza unei bănuieli. Domnilor, voi care aţi votat pentru acordul de asociere, voi faceţi ca legea în ţară să o facă turnătorii.”

Exagerări – au reacţionat deputaţii majorităţii care, altminteri, argumentează că SIS-ul moldovean are nevoie de împuterniciri măcar ca cele ale serviciului similar ucrainean, care, chiar şi aşa, nu a făcut faţă avalanşei de manifestări extremiste. Deşi au dezbătut proiectul astăzi, majoritarii au decis să-l voteze mâine, când spiritele se vor mai potoli în parlament.

Previous Next

XS
SM
MD
LG