Linkuri accesibilitate

Statele Unite, Iranul și negocierile nucleare de la Viena


Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif (st.) la o întîlnire cu secretarul de stat american John Kerry (dr.) în cursul negocierilor de la Viena
Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif (st.) la o întîlnire cu secretarul de stat american John Kerry (dr.) în cursul negocierilor de la Viena

Una dintre chestiunile controversate este numărul de centrifuge pe care Iranul le poate opera în contextul propunerii vizînd înghețarea arsenalului.

Secretarul de stat american John Kerry pare interesat sa recomande continuarea convorbirilor cu Teheranul, in chestiunea nucleara iraniana. Cum ar fi privita o astfel de recomendare in America? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Termenul limită, stabilit anterior in convorbirile cu privire la chestiunea nucleara iraniana, expira duminica si secretarul de stat John Kerry revine in capitala Statelor Unite sa-i comunice presedintelui Obama concluziile sale. Evaluarea relativ pozitiva, facuta de Kerry la Viena lasa sa se inteleaga ca are intentia sa recomende continuarea convorbilor.

Expertii cred ca de data aceasta noul termen nu va fi de sase luni, cum a fost cel initial, ci de citeva saptamini. Dar chiar si acest interval scurt s-ar putea dovedi prea mult pentru un Congres, care de la bun inceput a fost sceptic cu privire la negocierile intre mari puteri si Iran, care au demarat in ianuarie. Anumiti membrii doresc sa-i ceara presedintelui Obama sa sisteze convorbirile si sa impuna noi sanctiuni.

Optimismul lui Kerry pare sa derive dintr-o noua propunere a Iranului, care prevede inghetarea verificabila a arsenalului sau nuclear, pentru citiva ani. In schimbul acestei oferte, dupa cei citiva ani, Iranul va putea sa initieze programul sau vizind obtinerea de energie in scopuri pasnice.

Kerry a spus ca propunerea ca atare nu este acceptata nici de Statele Unite si nici de alte state occidentale, dar in ciuda acestui fapt America vede in ea o deschidere pozitiva. El a apreciat progresele realizate in convorbirile de la Geneva, adaugind insa ca mai sint multe de facut.

Kerry a spus dupa convorbirile cu omologul sau iranian Mohammad Javad Zarif ca exista o cale catre rezolvarea situatiei, in ciuda numeroaselor obstacole. Una dintre chestiunile controversate e legata de numarul de centrifuge pe care Iranul le poate opera in contextul propunerii vizind inghetarea arsenalului. Statele Unite si Iranul nu se inteleg deocamdata in legatura cu aceasta intrebare.

Analistul Kesey Davenport s-a aratat incurajat de declaratiile lui Kerry din care rezulta ca partile negociaza cu „buna credinta”. Opinia nu este impartasita de anumiti membrii ai Congresului, intre care si presedintele Comisiei pentru Relatii Internationale din Camera Reprezentatilor, Ed Royce, care a spus „Sper ca administratia sa se angajeze in conversatii serioase cu Congresul in pregatirea de noi sanctiuni impotriva regimului de la Teheran”.

XS
SM
MD
LG