Linkuri accesibilitate

Statele Unite: „Aliații noștri trebuie să aibă încredere în noi, iar dușmanii trebuie să se teamă de noi”


Dezbateri americane pe tema politicii externe și a izolaționismului.

Nu sint putine crizele externe cu care administratia americana este confruntata. Cît de unită este opozitia republicana in raspunsurile sale la acesta crize? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

De curind aceasta intrebare i-a fost pusa senatorului republican de Arizona, John McCain, considerat un expert in relatii internationale. Referindu-se la colegul sau conservator Rand Paul, McCain a explicat ca acesta reprezinta o tendinta care s-a manifestat in partid de la cel de-al doilea razboi mondial incoace si anume „retragerea in fortareata America”, cu alte cuvinte izolationismul.

Doar că, un studiu al Fundatiei Pew arata ca optiunea atribuita lui Rand Paul nu este rara, circa 52% dintre cei chestionati in Statele Unite considerind ca America trebuie sa-si vada de traba ei si sa lase alte tari sa interactioneze unele cu altele cit de bine pot. Intrebarea adresata lui McCain a fost generata de un articol publicat in Washington Post de catre un alt conservator, guvernatorul de Texas, Rick Perry care a scris ca Statele Unite nu-si pot permite sa incerce sa raspunda doar atunci cind libertatea este de-acum pierduta si optiunile sint limitate.

Cu alte cuvinte, o politica externa activa, care sa preintimpine situatii de criza… Dupa ce articolul sau a generat reactii, Perry a explicat ca nu se pronunta pentru o politica interventionista, dar „Avem nevoie de o strategie solida. Cind spunem ca vom face ceva sa si facem. Aliatii nostri trebuie sa aiba incredere in noi iar dusmanii trebuie sa se teama de noi”. Atit Paul cit si Perry vor fi probabil candidati la presedintie in 2016.

McCain, un fost candidat prezidential, crede ca multiplele crize din lume au la origine neajunsuri in politica americana si a a indemnat sa fie bine inteles faptul ca America joaca un rol esential in mentinerea stabilitatii si pacii in lume si ca asta nu se traduce insa in trimiterea de trupe, in fiecare situatie si oriunde in lume. In acesti termeni se definesc optiunile de politica externa ale opozitiei republicane din Statele Unite, in cazurile in care conservatorii nu se multumesc doar sa critice tot ceea ce intreprinde Barack Obama.

Si nici aripa neo-conservatoare, interventionista, care a avut rolul principal in timpul administratiei George W. Bush nu bate in retragere, asta in ciuda faptului ca razboaiele declansate in acea perioada – cel din Afganistan si cel din Irak – nu se bucura de popularitate in Statele Unite si nu au dus in mare parte, la rezultatele scontate.

XS
SM
MD
LG