Linkuri accesibilitate

Peste 200 de cazuri de răpiri și abuzuri în Ucraina ultimelor luni


Ostateci luați de separatiști la Sloviansk
Ostateci luați de separatiști la Sloviansk

Un raport al Organizației Amnesty International.

Organizatia internationala Amnesty International a spus, intr-un raport dat publicitatii astazi, ca sute de oameni au fost rapiti in estul Ucrainei, majoritatea de forţele rebele si majoritatea au fost torturati.

Adjunctul directorului pentru Europa si Asia Centrala al organizatiei Denis Krivoşeev a declarat ca exista dovezi că au existat si abuzuri, mai putine, făcute de forţele pro-ucrainiene.

„Cunoaştem cazuri de persoane care au fost rapite in mod ilegal si tratate prost de ambele părţi. Dar exista mai multe cazuri de rapiri ale oamenilor de catre separatiştii din est. Oriunde mergi in Ucraina, dai peste oameni care spun că au scapat din situatii periculoase din est. Unii dintre ei au fost chiar reţinuti ilegal acolo si ei spun povesti infricoşătoare despre ce li s-a întimplat...”

Amnesty International spune ca nu exista date concrete legate de numarul exact al victimelor, dar Ministerul ucrainian de interne vorbeste de aproximativ 500 de cazuri din aprilie si pina in iunie.

„Autorităţile trebuie sa țina ele însele evidența acestor cazuru şi sa tina niste dosare separate ale tuturor acestor cazuri pe care trebuie sa le investigheze cit mai repede. Asa ca acesta este apelul nostru care autoritaile de la Kiev: sa adune toate datele legate de rapiri si de cazuri de tortură şi ele sa fie baza de la care sa se porneasca o investigatie care sa puna capăt acestei practici respingatoare.”

In inregistrarea video prezentata de Amnesty International apare tinarul Sașa de 19 ani, activist ucrainian care a fost răpit de separatisti la un punct de control din Luhansk.

„După o jumătate de ora, 40 de minute, nu mai simti nici o durere. Asa ca au inceput sa ma electrocuteze. Au luat ţigări şi le-au stins pe piciorul meu si apoi au luat alta ţigara şi au stins-o in gaura ramasa pe piciorul meu. Eram culcat pe jos. Deodata usa s-a deschis si un barbat cu o arma mi-a pus arma la cap şi mi.a spus să merg pe coridor fara sa spun nimic. In timp ce mergeam pe coridor, bărbatii inarmati care erau acolo imi spuneau – adio, o sa te ucida in curind…”

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului din Ucraina a inregistrat 222 de cazuri de răpiri in ultimele trei luni.

XS
SM
MD
LG