Linkuri accesibilitate

Convorbirile moldo-germane la cel mai înalt nivel de la Berlin


La întrevederea Merkel-Leancă de astăzi de la Berlin
La întrevederea Merkel-Leancă de astăzi de la Berlin

Angela Merkel: deciziile politice nu ar trebui să afecteze relațiile comerciale ruso-moldovene.

Dificultăţile în relaţiile comerciale moldo-ruse sunt cauzate, în parte, de faptul că Moscova ia decizii politice. Este declaraţia făcută de cancelarul german Angela Merkel în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Berlin după întrevederea avută cu premierul Iurie Leancă. Aşa cum spunea doamna cancelar, autorităţile de la Chişinău sunt gata să discute cu Federaţia Rusă despre dificultăţile în relaţiile comerciale. În acest moment nu se vede un rezultat.

Dacă privim raţional lucrurile, a spus doamna Merkel, se observă că anumite cazuri nu sunt clare, cum ar fi embargoul asupra vinurilor moldoveneşti, care nu este limpede de ce a fost introdus. Este o decizie politică, ceea ce nu trebuie să existe în relaţiile comerciale. Uniunea Europeană doreşte să ajute Republica Moldova şi, aşa cum a spus cancelarul, se folosesc şi canale de discuţie cu Federaţia Rusă şi se va lucra pentru a remedia această problemă.

În context, şeful cabinetului de miniştri de la Chişinău, Iurie Leancă, s-a referit şi la interdicţia importului cărnii în Federaţia Rusă, dar a ezitat să spună dacă şi aceasta este o decizie politică sau nu. Decizia Rusiei de a interzice importul de carne din Moldova a fost luată acum câteva zile. Se examinează dacă a fost o decizie strict tehnică sau una arbitrară, cu conotaţii politice, a adăugat premierul moldovean.

Iar cancelarul german Angela Merkel l-a întrebat pe prim-ministrul Leancă dacă crede că această acţiune este legată de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi reprezintă o răzbunare din partea Federaţiei Ruse.

Cei doi oficiali, Angela Merkel şi Iurie Leancă, au mai discutat şi despre problema transnistreană, despre perspectiva europeană a Moldovei, precum şi despre colaborarea moldo-germană. Angela Merkel a mai spus că este impresionată de progresul Republicii Moldova şi entuziasmul cu care ţara se apropie de Uniunea Europeană.

Germania a avut un rol crucial în valorificarea Parteneriatului Estic, a precizat Iurie Leancă.

Premierul Iurie Leancă se află de ieri la Berlin. În cadrul acestei vizite care va dura până mâine, urmează să fie semnat acordul-cadru privind cooperarea moldo-germană în domeniul dezvoltării.

Previous Next

XS
SM
MD
LG