Linkuri accesibilitate

Greşelile hoţilor de milioane (Ziarul de Gardă)


Moldova - news-stand in Chisinau
Moldova - news-stand in Chisinau

Minibus, Maxihaos, greva şoferilor de microbuze (Adevărul)

„Rusia ne-a declarat război. Război mediatic. Un război rece. Un război economic” scrie în „Adevărul” economistul Mihai Roşcovan referindu-se la sancţiunile ruseşti care iau amploare, după ce Moldova a ratificat Acordul de Asociere. Economistul face trimitere la o analiză care arată că sancţiunile ruseşti vor afecta în mare măsură însăşi populaţia rusă. Şi asta pentru că în Moldova există o supra-penetraţie de capital rusesc. Aproape ¾ din fabricile de vin sunt ale ruşilor, peste 70 la sută din sectorul bancar este controlat de capitalul rus, toată infrastructura magistralelor de gaze este dăruită Gazprom-ului şi singurul aeroport internaţional este concesionat tot ruşilor. Acesta este costul greşelilor strategice ale guvernelor , dar şi costul independenții ţării, conchide economistul.

„Greşelile hoţilor de milioane” aşa îşi intitulează investigaţia Victor Moşneag în „Ziarul de Gardă”. Autorul vine cu noi detalii despre atacul asupra încasatorilor de la Victoriabank, care a avut loc la sfârşitul lunii mai şi s-a soldat cu 1 mort, 2 răniţi şi 1,5 milioane de lei furaţi. Încrederea exagerată în perfecţiunea operaţiunii, pe care au planificat-o cu mult timp înainte, a fost, de fapt, greşeala cea mai mare a celor patru învinuiţi scrie Victor Moşneag. Ajunşi pe mâna organelor de drept cei patru şi-au recunoscut vina, doi dintre ei însă susţin că nu au tras din armă, se mai arată în articol.

Tot în „Ziarul de Gardă”, Anatolie Eşanu semnează un articol despre trei feluri în care sunt judecaţi militarii moldoveni care au reuşit să obţină burse de studii prin programul „Educaţie şi Instruire militară Internaţională” al Departamentului de Stat american. Unii dintre ei au ajung în instanţă pentru că revenind în ţară au refuzat să lucreze cel puţin 5 ani în Ministerul Apărării şi au fost obligaţi să restituie cheltuielile pentru studii, finanţate integral de Guvernul American. Alţii s-au eliberat înainte de termen din Minister fără a ajunge în instanţă. Iar un al treilea grup de militari au scăpat de plata cheltuielilor pentru studii câştigând procesul împotriva statului.

Sorina David scrie în revista online E-sănătate.md că în timp ce sute de sate nu au niciun medic, Ministerul Sănătăţii a repartizat rezidenţi de la medicina de familie acolo unde nu este nevoie, deşi anterior Ministerul dădea asigurări că îşi propune astfel să acopere insuficienţa de doctori la sate.

„Minibus, Maxihaos” este titlul ingenios al articolului din „Adevărul” despre greva şoferilor de microbuze. Zeci de şoferi au intrat de două zile în grevă, după ce au fost amendaţi de către poliţişti pentru riscurile la care expun pasagerii. Conducătorii de maxi-taxi spun că nu-şi pot echipa mașinile pentru că lucrează în pierdere, insistând asupra majorării tarifelor. Cei care au de suferit sunt, însă, chişinăuienii notează autorii articolului, Andrei Rizescu şi Valentina Basiul.

XS
SM
MD
LG