Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american John Kerry este așteptat în Afganistan pe fondul incertitudinii legate de rezultatul alegerilor din această țară


Corespondența zilei de la Washington.

Audienta careia secretarul de stat i se va adresa in Afganistan este una sceptica. Criza este generata de incertitudinea declansata de contestarea rezultatului celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in care candidati au fost Abdullah Abdullah si cel declarat invingator in rezultatele preliminarii, Ashraf Ghani.

In conformitate cu declaratiile lui Abdullah, Kerry ar urma sa soseasca azi pentru a media intre cele doua tabere. Dar pe de alta parte nici calatoria in sine si nici obiectivele ei nu au fost confirmate de partea americana. Kerry se afla in prezent in China. Tabara lui Ghani, care a fost declarat invingator se teme de o interventie a secretarului de stat, in timp ce Abdullah Abdullah, care reclama frauda, o saluta.

„Nu inteleg ce poate sa faca”- a declarat Abbas Noyan, sprijinitorul lui Ghani, continuind „secretarul de stat Kerry va veni sa stea de vorba cu ambele parti si vom vedea ce e de facut. Nu cred ca are un plan bine pus la punct. Fara sa ai un plan e greu sa rezolvi problema”. Analisti politici spun ca in ciuda faptului ca Statele Unite sint principalul donator in Afganistan, retragerea preconizata a tuturor trupelor din Afganistan ingreuneaza misiunea de a aduce partile la un compromis, care sa evite un vid de putere la Kabul.

Abdullah a spus ca nu va forma un guvern paralel, asa cum intentiona pina cind va sta de vorba cu John Kerry. El spera ca secretarul de stat sa convinga autoritatile sa anuleze voturi pe care le considera frauduloase si implicit sa-i ofere lui victoria. Abdullah il acuza pe presedintele in exercitiu, Hamid Karzai, care are o relatia tensionata cu Statele Unite ca l-ar fi sprijinit pe Ghani si că a manipulat procesul electoral pentru ca acesta sa cistige.

„Excelenta sa John Kerry va sosi” a spus Abdullah, continuind „privim cu satisfactie incercarea de a diferentia intre voturi curate si voturi viciate”.

Un colaborator al candidatului a aratat ca nu se doreste implicarea americana in procesul electoral doar cooperare in conditii de traansparenta. Atit preseditele Obama cit si secretarul de stat Kerry au stat de vorba cu cei doi candidati, indemnindu-i sa gaseasca un compromis care sa impiedice haos politic.

Purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat a declarat ca este interesul Americii ca Afganistanul sa aiba un presedinte cu un mandat credibil, care sa conduca o tara unita.

XS
SM
MD
LG