Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: E-Sanatate.MD


Invitata serii este Irina Surdu, reporter la platforma E-Sanatate.MD

Astăzi, pe platforma E-sănătate puteți citi articole de problemă, dar și povesti cu oameni pe care merită să-i cunoașteți. Lewis May este unul dintre ei. Tânărul în vârstă de 23 de ani a abandonat America pentru Moldova. Ce-i drept nu pentru totdeauna, ci pentru doi ani. Din 2013 acesta este voluntar al Corpului Păcii în țara noastră. Tânărul locuiește în satul Tîrnova, raionul Dondușeni, unde promovează modul sănătos de viață printre adolescenți.

Toți doctorii din Moldova ar putea fi angajați în funcții în bază de concurs, inclusiv angajații de la Sănătate Publică. Un proiect de regulament prevede că aceștia vor trebuie să susțină o probă scrisă pentru a demonstra că își merită funcția.

Regulamentul privind angajarea în bază de concurs ar putea fi modificat astfel încât nu doar managerii, ci și doctorii să treacă de concurs înainte de angajarea în funcție

Un alt subiect ține de modul de repartizare a medicilor rezidenți la medicina de familie în teritorii. În timp ce în sute de localități din Republica Moldova nu există niciun medic, în acest an Ministerul Sănătății a repartizat unii rezidenți în sate unde nu este nevoie de doctori. Unii rezidenți nu știu cum să procedeze mai departe, deoarece directorii refuză să-i angajeze.

Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică au fost premiați cu opt medalii de aur, la Salonul internațional de invenții din Iași. Aceștia au participat cu nouă lucrări, două dintre care au fost menționate cu medalia de aur de excelență, iar șase – cu medalia de aur pentru prezentare perfectă. Un interes deosebit au prezentat invenţiile dedicate elaborării şi implementării diagnosticului de laborator pentru hepatitele virale B, C şi D, a mononucleozei infecţioase și a gripei sezoniere şi pandemice. Anterior, cercetătorii moldoveni au mai fost premiați cu aur la salonul de inventică din Cluj-Napoca.

De asemenea, E-sănătate a relatat despre o intervenție inedită realizată recent la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Medicii au operat un bărbat la coloană printr-o metodă care le-a permis să nu traumatizeze țesuturile și mușchii și să evite pierderile masive de sânge. Pacientul și-a revenit rapid și a putut merge chiar a doua zi.

Mai puteți afla citind platforma E-sănătate despre campania pe care am lansat-o astăzi cu genericul „Înțelege malpraxisul. Tot ce trebuie sa conțină o lege”.

Debutul campaniei coincide cu plasarea pentru dezbateri publice a primului proiect legislativ din istoria Republicii Moldova care conţine componenta de malpraxis. Pe parcursul unei luni vom publica opinii, comentarii, informaţii relevante despre ceea ce înseamnă malpraxisul medical.

Campanie este foarte utilă atât pentru pacienți, cât și pentru doctori. De vreme ce recenta Lege urmează să asigure o nouă paradigmă în modelul de soluţionare a unui caz de malpraxis – de la acţiunea penală la cea civilă, precum și de la cea judiciară la cea extrajudiciară - vom evidenţia paşii corecţi care trebuie întreprinşi de către o persoană, căreia i-a fost adus un prejudiciu în timpul acordării asistenţei medicale, pentru a-şi apăra drepturile. De asemenea, vom informa care sunt instanţele competente să examineze un caz de malpraxis şi care instituţii nu au abilităţile şi competenţele necesare să facă acest lucru. Pacienții vor afla că dispun de alte modalități de a obține despăgubiri și că există opțiuni până a apela la instanța de judecată.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG