Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Economist”


Invitata serii este Natalia Ciuvaga de la „Economist”.

„În ediţia de miercuri a săptămânalului Economist vedeţi de ce Republica Moldova a ratat în ultimii 15 ani fonduri externe de un miliard de lei

Deşi apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, confirmată de recenta semnare a Acordului de Asociere, pare să deschidă larg uşile pentru investiţii şi atragerea de fonduri europene, văzute ca o gură de oxigen pentru mediul de afaceri, se pare că ţara noastră nu stă prea bine la capitolul absorbţie de fonduri, reuşind performanţa, ca în ultimii circa 15 ani, să rateze fonduri externe de aproape 1,1 miliarde de lei.

Tot în numărul de mâine aflaţi cum vor putea supravieţui micii agricultori moldoveni în contextul liberalizării pieţei moldoveneşti, începând cu 1 octombrie, când intră în vigoare Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi, implicit, a celui de Liber Schimb oferă noi oportunităţi pentru economia moldovenească, mai ales în ceea ce priveşte creşterea exporturilor. Însă, chiar dacă pieţele de desfacere din vest sunt mai sigure în timp, intrarea pe ele este mult mai dificilă din cauza rigorilor înalte şi competiţiei strânse. Iată de ce fermierii vor trebui să se asocieze în grupuri de producători, pentru a avea produse mai competitive care să acceadă cu succes pe aceste pieţe. Aceasta este şi părerea vice-ministrului Agriculturii, Gheorghe Gaberi, care este convins că numai prin asociere agricultorii moldoveni pot să-şi impună poziţia pe piaţa europeană.

La rubrica imobiliare, reporterul nostru scrie despre evaziunea din sectorul construcţiilor, salariile reale ale constructorilor fiind diferite de cele de pe hârtie.

Oficial, angajaţii din ramura construcţiilor primesc un salariu nominal brut aproape de media pe ţară, adică de aproximativ patru mii de lei lunar, pe când, în realitate, chiar şi remunerarea muncitorilor necalificaţi este mai mare decât cea reflectată în datele statistice. Cauzele sunt similare cu cele din alte ramuri: intenţia de a achita cât mai puţine impozite şi prezenţa unor sume mari de bani care nu sunt trecute prin contabilitatea companiilor de construcţie.”

XS
SM
MD
LG