Linkuri accesibilitate

Impasul post-electoral din Afganistan


Sprijinitori ai candidatului prezidențial Ashraf Ghani pe străzile de la Kabul la 7 iulie
Sprijinitori ai candidatului prezidențial Ashraf Ghani pe străzile de la Kabul la 7 iulie

John Kerry: „Am luat notă cu mare îngrijorare de protestele din Afganistan și de sugestiile privind o așa-numită conducere paralelă”

În Afganistan fostul ministru de externe Abdullah Abdullah s-a declarat învingător în alegerile prezidențiale, deși potrivit rezultatelor preliminare mai multe voturi a primit rivalul său, Ashraf Ghani. Suporterii lui Abdullah au demonstrat pentru a sărbători victoria, după ce preferatul lui a spus mai devreme că este gata să instituie o conducere paralelă, dar a insistat că ar fi mai bine ca țara să rămână unită. Ceva mai devreme marți Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, a avertizat Afganistanul că orice tentativă de preluare a puterii pe căi ilegale în urma alegerilor prezidențiale disputate va avea ca efect încetarea asistenței americane.

„Am luat notă cu mare îngrijorare de protestele din Afganistan și de sugestiile privind o așa-numită conducere paralelă”, a spus într-o declarație de presă secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, adăugând: ”Orice acțiune de preluare a puterii pe căi extra-legale va costa Afganistanul sprijinul financiar și de securitate al Statelor Unite și comunității internaționale”.

Declarația lui John Kerry a venit după ce luni tabăra candidatului prezidențial afgan Abdullah Abdullah a respins rezultatele preliminare ale turului al doilea ca pe un „puci” împotriva poporului, intrând într-o confruntare periculoasă cu rivalul său Ashraf Ghani.

Comisia Electorală Independentă a anunțat luni că potrivit rezultatelor preliminare Ghani a câștigat turul al doilea de la 14 iunie cu peste 56% din voturi, dar a adăugat că rezultatul s-ar putea schimba odată cu încheierea numărătorii oficiale.

Susținătorii lui Ghani sărbătoresc rezultatele anunțate ale alegerilor prezidențiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:43 0:00

Șeful Comisiei Electorale, Ahmed Nuristani a insistat că anunțul rezultatelor preliminare nu trebuie în nici un caz confundat cu anunțarea învingătorului alegerilor și că rezultatele finale ar putea arăta altfel.

Dar tabăra lui Abdullah a reacționat vehement. Purtătorul de cuvânt Fazel Rahman Orya, a declarat serviciului afgan al Europei Libere că tabăra lui Abdullah nu recunoaște nici rezultatele preliminare, nici legitimitatea comisiei electorale.

O notă mai împăciuitoare a cuprins reacția taberei lui Ghani, pe care rezultatele preliminare îl arată în avantaj.

Purtătorul de cuvânt Noman Shinwary a spus că rezultatele preliminare nu trebuie confundate cu cele finale și a invitat tabăra adversă să conlucreze la elucidarea suspiciunilor de fraudă.

Agenția Reuters scrie că reacția furioasă a taberei lui Abdullah deschide calea unei posibile confruntări armate între comunități etnice și chiar a posibilelor secesiuni teritoriale într-o țară deja profund divizată pe linii tribale.

Aflat marți în drum spre China, secretarul de stat Kerry a spus că Statele Unite așteaptă o „cercetare completă a tuturor suspiciunilor credibile de fraudă”, adăugând că nu există justificare pentru eventuale violențe sau decizii „în afara Constituției”.

Abdullah, un fost luptător al rezistenței împotriva Talibanilor, a reclamat de mult nereguli în procesul electoral prelungit și pe alocuri haotic și a insistat că anunțarea oricăror rezultate ar trebui amânată până ce se vor rezolva toate „problemele” secțiilor de votare.

Fiul unui tată pashtun și unei mame tadjice, Abdullah își are baza principală de suporteri în comunitatea tadjică din nordul Afganistanului, fiind capabil să mobilizeze mari mulțimi înfuriate de anunțul înfrângerii sale.

Ghani, la rândul lui, are sprijinul puternic al triburilor pashtune din sud și est. Luni seară sute de oameni au ieșit în stradă să-i sărbătorească victoria la Kandahar, deși oficialii de la Kabul au avertizat că rezultatele nu sunt definitive. Comisia Electorală Independentă a spus că tabăra lui Abdullah i-a cerut să verifice buletinele din 7000 de secții de votare.

Reuters scrie că impasul post-electoral a pus capăt speranțelor într-o tranziție lină în Afganistan, generând noi îngrijorări în occident într-un an când grosul trupelor americane se retrag din țară.

Alegerea succesorului lui Hamid Karzai urma să marcheze primul transfer democratic de putere în istoria Afganistanului, un pas crucial spre stabilitate. Puterile occidentale în frunte cu Statele Unite sperau ca procesul politic pașnic să arate că 12 ani de implicare militară și de așa-numită ”construcție a națiunii” în Afganistan nu au fost în zadar.

Dar procesul electoral afgan a fost marcat de acuzații de fraudă de la bun început. Fără un lider unificator, acceptat de toate taberele – avertizează Reuters – Afganistanul riscă să se divizeze și mai mult pe linii tribale sau, și mai rău, să se întoarcă la starea de război civil din anii 1990.

Abdullah l-a acuzat pe Karzai, el însuși pashtun, că ar fi jucat un rol în favorizarea incorectă a lui Ghani.

Vorbind duminică la o conferință de presă la Kabul Abdullah a spus că alegerile afgane au fost marcate de fraude și că acestea nu doar că n-au fost prevenite, dar au fost chiar încurajate de comisia electorală.

Reuters scrie că în vreme ce liderii politici din curentul principal se ceartă, insurgenții Talibani rămân un risc de securitate formidabil după ce au amenințat să deraieze procesul electoral. Luni militanții au ucis un șef de poliție în orașul vestic Herat și au atacat un punct de control în nordul țării.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG