Linkuri accesibilitate

„Propaganda continuă şi fără Rossia 24” (Jurnal de Chișinău)


„Moldova riscă o carantină economică” (Kommersant.md).

Alcoolul dăunează grav investitorilor”, este titlul articolului semnat de Ion Preaşcă în Adevărul. „Mai mulţi investitori străini, care au deschis uzine în Zona Economică Liberă Bălți, - scrie din capul locului autorul, - și-ar putea sista activitatea din cauza că un producător de spirt poluează mediul”. Precizând că este vorba de două uzine ale concernului german Draexlmaier, la care lucrează în prezent peste 3.000 de angajaţi, şi o uzină a gigantul austriac Gebauer & Griller, cu circa 500 de angajaţi, autorul îl citează pe administratorul Zonei Economice Libere potrivit căruia „emisiile poluante pătrund şi în interiorul uzinelor şi pun în pericol calitatea cablurilor produse aici pentru gigantul automobilistic german BMW”.

Propaganda continuă şi fără Rossia 24”, scrie în Jurnal de Chişinău jurnalistul Vadim Vasiliu. Autorul consideră că decizia CCA nu va pune capăt propagandei ruseşti, deoarece Rossia 24 este un post TV emis doar prin cablu, iar celelalte posturi, pe care autorul le numeşte instrumente ale maşinăriei propagandistice – Pervîi Kanal, retransmis de Prime, şi NTV, retransmis de TV7, au acoperire naţională. Vadim Vasiliu îl citează totodată pe Chiril Lucinschi, „considerat patron al TV7, care susţine că Republica Moldova va suporta consecinţe nefaste din cauza suspendării Rossia 24. Citat în continuare, dl Lucinschi spune că „…în privinţa Rossia 24, decizia este dubioasă şi că se conturează mai curând o provocare”.

Valentina Pavlenko, Evghenia Samarina şi Vladimir Soloviov scriu în Kommersant.md că „Moldova riscă o carantină economică”. Autorii arată în analiza lor a ştirilor că „Premierul rus Dmitri Medvedev a cerut într-o şedinţă cu adjuncţii săi să fie apărată piaţa rusă în legătură cu realizarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu UE. În particular, este examinată posibilitatea excluderii Moldovei din zona de liber schimb a ţărilor CSI”, - arată autorii. În articol este citat şi un argument al dlui Medvedev, potrivit căruia „este destul de posibilă reexportarea pe teritoriul Uniunii vamale a producţiei europene cu marca de mărfuri moldoveneşti”.

Cine are nevoie de Moldova în NATO?” – este titlul interviului realizat de Victoria Vioară cu ambasadorul Republicii Moldova în Belgia şi NATO, Mihai Gribincea, interviu publicat în Panorama. În opinia ambasadorului, cea mai bună „umbrelă” de securitate pentru Republica Moldova ar fi NATO. Cât de realist ar fi acest parametru de securitate pentru Moldova - este o altă chestiune, susţine ambasadorului Gribincea, or potrivit Constituţiei, R. Moldova este o ţară neutră, iar luând în consideraţie situaţia politică din ţară, posibilităţi de modificare a Constituţiei nu se întrevăd.

Comratul sfidează încă o decizie a Chișinăului”, scrie Ziarul Naţional”. Autoarea articolului, Stela Mihailovici, îl citează pe oficialul găgăuz Ivan Burgudji, președinte al comisiei Juridice, pentru Drepturile omului și Politică informațională, care explică de ce „operatorii de cablu din Găgăuzia vor retransmite în continuare postul de televiziune Rossia 24, chiar dacă acest lucru a fost interzis de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA)” de la Chişinău.

Editorialistul Nicolae Negru arată în articolul său din Ziarul Naţional că „săptămâna trecută a fost dată publicității scrisoarea lui Marc Tkaciuk adresată Comitetului Politic Executiv al PCRM, în care își motivează decizia sa de a depune mandatul de deputat. Îndepărtat rapid, împreună cu adepții săi, Iurie Muntean și Grigore Petrenco, din conducerea partidului, fostul „ideolog” al comuniștilor pare astăzi un cadavru politic și nu mai prezintă interes pentru presă, dar mesajul său merită, totuși, citit și descifrat, pentru a înțelege ce se întâmplă în PCRM” arată dl Negru. Autorul îşi întitulează editorialul „A doua despărţire a lui Voronin de Putin”.

XS
SM
MD
LG