Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Jurnal de Chişinău”


Invitata rubricii este Rodica Mahu.

„Mircea V. CIOBANU scrie în editorialul său despre faţetele emigraţiei, dând exemplul unor poeme compuse de o autoare emigrată de la Chişinău, în care poeta îşi deplânge soarta, comparând trenul care o ducea spre leagănul civilizaţiei europene... cu trenul care îi deporta pe moldoveni în Siberia. Comparaţia e o blasfemie, consideră autorul şi se întreabă, cităm: „Dacă li s-ar propune copiilor voştri să-şi facă studiile la o instituţie prestigioasă din Occident, aţi refuza? Sau: dacă aţi avea o invitaţie de la o firmă internaţională să lucraţi la sediul central din Geneva sau la cel periferic din Hong Kong, aţi renunţa? În măsura în care ai posibilitatea să studiezi ori să lucrezi într-un mediu favorabil şi să ridici o bursă ori un salariu decent, de ce ai refuza oferta, fie şi doar de dragul unei schimbări? Cântecul „Veniţi acasă, măi copii” e doar un îndemn liric. Odată deschisă, libertatea de circulaţie nu trebuie îngrădită cu fraze despre patriotism şi iubire de baştină”, conchide Mircea V. Ciobanu.

În suplimentul APROPO al JURNALULUI, Lena Negru relatează că peste 50 de artişti din Republica Moldova şi România, care s-au implicat în campania „Vedete dăruiesc românism”, iniţiată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, au donat câte un obiect personal, care, pe parcursul acestei luni, va fi scos la licitaţie. Cu banii adunaţi, urmează să fie fondată o Şcoală de Cultură şi Afirmare Românească pentru 200 de tineri basarabeni. Cei care doresc să sprijine românismul în Basarabia pot licita pentru cărţile şi CD-urile surorilor Osoianu şi sacoul lui Nicolae Botgros. La licitaţia care se desfăşoară online pe site-ul www.actiunea2012.ro, între 1 iulie şi 1 august, mai puteţi achiziţiona icoane, un ceainic, o chitară, ii şi multe alte obiecte donate de nume mari ale scenei româneşti pentru susţinerea acestei campanii.

Decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a suspenda difuzarea postului TV Rossia 24 în Republica Moldova nu va pune capăt propagandei ruseşti, deducem dintr-un articol semnat de Vadim Vasiliu. Deşi cele mai importante instituţii mass-media care retransmit la noi produse TV din Rusia au fost obligate să achite amenzi pentru conţinuturile unor ştiri tendenţioase, acestea continuă de zor campania propagandistică a Kremlinului.”

XS
SM
MD
LG