Linkuri accesibilitate

Serghei Lavrov la Sofia


Protestatari la Sofia împotriva președintelui Putin, înaintea întîlnirii lui Serghei Lavrov cu omologul său bulgar, Rosen Plevneliev
Protestatari la Sofia împotriva președintelui Putin, înaintea întîlnirii lui Serghei Lavrov cu omologul său bulgar, Rosen Plevneliev

Prima vizită a unui ministru rus de externe la Sofia după 17 ani.

Gazoductul „South Stream” se află în centrul vizitei efectuată de șeful diplomației ruse Lavrov în capitala bulgară. Este prima vizita a unui ministru rus de externe la Sofia după o pauză de 17 ani. Sunt prevăzute întălniri cu primul ministru Plamen Oreșearski, președintele Rosen Plevneliev, speakerul Parlamentului, Mihail Micov, și cu omologul său Cristian Vighenin. Va fi semnat un acord de colaborare în domeniul sănătății publice.

Premierul Oreșearski a declarat că a oprit proiectul „South Stream” după ce Comisia europeană a inițiat o procedură de sancționare a Bulgariei. Sofia a prezentat argumentele sale în favoarea continuării lucrărilor și consideră că obiecțiunile Comisiei vor fi în curând retrase.

„Bulgaria ca și alte țări membre ale Uniunii, este interesata în realizarea gazoductului de tranzit”, a spus Oreșearski.

Șeful diplomației ruse a declarat că relațiile bulgaro-ruse nu trebuie să devină ostatecii unor factori externi. El a menționat influența negativă a Bruxelles-ului asupră unor proiecte în energetică precum gazoductul „South Stream”. Moscova dorește intensificarea schimbului bilateral de mărfuri prin noua linie de feribot Varna-port Caucaz.

Legat de criza ucraineană, Oreșearski a subliniat că Bulgaria se pronunță pentru menținerea integrității teritoriale a Ucrainei. Sofia condamnă noua lege a pentru folosirea limbilor și cere din partea guvernului de la Kiev eforturi susținute pentru integrarea minorităților.

Ministrul rus a fost întâmpinat de două acțiuni de protest – în fața Ministerului de externe și a Președinției. O parte din protestatari au purtat steaguri ucrainene. Simpatizanți ai partidului ultranaționalist „Ataka” au organizat un firav contraprotest. Au fost luate măsuri sporite de securitate.

XS
SM
MD
LG