Linkuri accesibilitate

Parada cîntăreţilor


În Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, mulţi oameni talentaţi cîntă şi răzbesc, înving tranziţia nemiloasă!

Văd pe sticlă, aproape în fiecare dimineaţă, cîntăreţi. O sumedenie de copii, adolescenţi şi tineri care cîntă din gură, alături de interpreţi mai mult sau mai puţin consacraţi, o adevărată paradă a cîntăreţilor! Dacă deschizi mereu dimineaţa televizorul, vei avea cu certitudine impresia că aici mai toată lumea cîntă, că Moldova e un fief al cîntăreţilor.

Am văzut deja cohorte de cîntăreţi noi, care erau la începutul carierei şi pe care moderatorii emisiunilor îi prezentau cu încredere, cu multă însufleţire. Am auzit o sumedenie de cîntece interpretate de atîţia şi atîţia cîntăreţi. Pe mulţi dintre aceştia nu i-am mai revăzut, dar, cu siguranţă, ei muncesc cu acribie, îşi fac CD-urile şi vor reveni în forţă. Îi aştept cu drag! Să răsune muzica!

E de domeniul evidenţei faptul că un cîntăreţ va interesa mai multă lume decît un scriitoraş oarecare. De aceea, posturile tv dau întîietate interpreţilor cu voci catifelate. Spre deosebire de discursurile sofisticate şi uneori prea lungi ale condeierilor, şlagărele îi apucă imediat de ochi pe telespectatori. Cîntecul e în sufletul fiecărui moldovean! Iată de ce cîntăreţii au mereu fani, pe cînd o mulţime de scriitori autohtoni se plîng de absenţa cititorilor.

Mărturisesc că sînt foarte impresionat de această paradă a cîntăreţilor de toate vîrstele! Se vede de la o poştă că Moldova e bogată în această privinţă. Avem sute şi mii de cîntăreţi valoroşi, ascultaţi de şi mai mulţi fani recunoscători. Acesta e domeniul cu care ne putem mîndri, cu care ne-am integrat demult în Europa!

A zis cineva că tinerii din Moldova preferă juridica, economia şi IT-ul? Să fim serioşi! Mi se pare că cei mai mulţi aleg mizica! Alţii, maI vîrstnici, după ce lucrează o vreme într-un oarecare domeniu, au brusc o revelaţie şi îmbrăţişeză cîntecul, devenind rapid vedete.

Muzica e generoasă cu cei talentaţi. În Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, mulţi oameni talentaţi cîntă şi răzbesc, înving tranziţia nemiloasă! Îmi spunea proful de muzică, în copilărie, că am o voce bunicică. Poate am greşit profesia? Poate trebuia să păşesc şi eu pe calea muzicii?

XS
SM
MD
LG