Linkuri accesibilitate

Noile tehnologii militare ruse în Ucraina („22”)


Momentul politic actual în Uniunea Europeană și în România (contributors.ro).

Armata Rusiei folosește în Ucraina cu totul alte tehnici decât cele clasice, militare, arată Armand Goșu într-un articol publicat de săptămânalul 22. Punctul inițial al noii abordări ar fi un document de principii ale apărării, prezentat la începutul anului 2013 de generalul Vasili Gherasimov, care fructifică, într-un fel, experiența armatei ruse după războiul din Cecenia și cel din Georgia. Principala schimbare constă în prevalența acțiunilor civile. Se estompează masiv distincția dintre trupele echipate militar și civili și crește importanța acțiunilor politice, economice și de intelligence asupra celor militare. Noile tehnologii sunt folosite pentru a izola informațional administrațiile locale din zonele vizate. Pe această cale, reacția lor e practic rapid paralizată. Abia în final se apelează la o intervenție a trupelor propriu-zise, și atunci de preferință sub înfățișarea trupelor de menținere a păcii. Armand Goșu consideră că această abordare se poate deja verifica în conflictele separatiste din Donețk și Lugansk, unde ar fi fost documentate mai multe acțiuni cu caracter mai degrabă terorist: răpiri, toturări ș.a.m.d. Dacă Rusia și-ar retrage trupele și insurgenții din estul Ucrainei, războiul s-ar termina în 24 de ore, mai spune comentatorul de la revista 22.

România liberă publică o știre despre declarațiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin după întrevederea cu liderul regiunii separatiste Transnistria, Evgheni Șevciuc. Cotidianul de la București citează Itar-Tass via Agerpres, selectând opiniile despre semnarea acordurilor de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. Ar fi fost mai normală semnarea unui acord de asociere la Uniunea vamală Rusia-Kazahstan-Belarus, câtă vreme 700.000 de moldoveni lucrează în acest spațiu. „Poziția Chișinăului, pe care noi nu o înțelegem în niciun fel, este contrară logicii firești a dezvoltării vieții” a spus Rogozin. Se notează de asemenea că Transnistria a semnat cu prilejul acestei întîlniri mai multe memorandumuri de colaborare cu Federația Rusă, în special în domeniul comercial și economic.

Valentin Naumescu semnează pe contributors.ro o analiză comparativă privind momentul politic actual în Uniunea Europeană și, respectiv, în România. Este remarcată coaliția formată în Parlamentul Eoropean de cele două mari grupuri politice, popular și socialist, care s-au asociat pentru a face față ponderii neașteptate a eurodeputaților de nuanță antieuropeană, extremistă. Prin contrast, în România scena politică întârzie să se echilibreze. Dreapta se pierde în ocoluri așa-zis democratice, de plebiscitare internă a ideeii de fuziune între liberali și democrat-liberali, or, reamintește Valentin Naumescu, Uniunea Europeană a devenit realitate numai când doctrinele politice au fost slujite de un bun simț al compromisului. Dreapta din România ar trebui să se unească, nu pentru că ar fi superioară stângii, ci pentru că s-a dovedit că doar sistemul bipolar rezistă. Pe lângă partidele mari, se dezvoltă mult mai normal chiar și noile partide mici. Comentatorul de la contributors.ro arată de asemenea că dreapta nu ar trebui să piadă din vedere adevărata miză a acestei perioade politice: premierul social-democrat Victor Ponta nu trebuie să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie, pentru binele Justiției și al statului de drept din România.

XS
SM
MD
LG