Linkuri accesibilitate

Senatorul Benjamin Cardin: „Trebuie să fie foarte clar că nu va fi tolerată corupţia, mai ales în rândul guvernanţilor, indiferent de statutul acestora”


Delegația Congresului American la întrevederile cu premierul Iurie Leancă și membri ai guvernului
Delegația Congresului American la întrevederile cu premierul Iurie Leancă și membri ai guvernului

O trecere în revistă a vizitei la Chișinău a delegației Congresului American.

„Republica Moldova merită mai multă vizibilitate” – acesta este mesajul pe care delegaţia Congresului american, prezentă ieri şi astăzi la Chişinău, susţine că îl vor transmite la revenirea la Washington din turul regional mai larg, care a inclus vizite în Azerbaidjan şi Georgia. După întâlniri cu reprezentanţi ai arcului guvernării şi lideri ai opoziţiei, membrii delegaţiei americane au reconfirmat sprijinul Statelor Unite în cazul unor eventuale presiuni venite din Est şi au încurajat Republica Moldova să continuie reformele începute, reforme care ar putea apropia ţara de standardele occidentale.

Membrii Congresului american au remarcat cu satisfacţie că vizita lor la Chişinău a coincis cu ratificarea în Parlament a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, eveniment pe care l-au numit unul „istoric”. Totuşi, a menţionat senatorul Benjamin Cardin, autorităţile ar trebui să fie conştiente că ratificarea nu reprezintă decât un pas în direcţia aleasă.

Or, partenerii occidentali ai Republicii Moldova sunt în aşteptarea continuării reformelor, în special ale celor din domeniul combaterii corupţiei şi reformarea justiţiei: „Măsurile anticorupţie la care ne aşteptăm încep de sus. Trebuie să fie foarte clar că corupţia, mai ales în rândul guvernanţilor, indiferent de statutul acestora, nu va fi tolerată. Ne aşteptăm ca justiţia să fie una cu adevărat independentă, iar judecătorii să se bazeze pe fapte şi nu pe interese politice. Cred autorităţile moldovene înţeleg acest lucru. Menţionez că fenomenul corupţiei este răspândit pe larg în regiune. Am fost în Ucraina cu puţin timp în urmă, şi cred că este important să atragem atenţia la protestele de pe Maidan, care au fost un manifest împotriva corupţiei. Cred că cetăţenii moldoveni vor să vadă că guvernanţii înţeleg cât de importantă este lupta cu acest fenomen şi că se întreprind paşi concreţi în acest sens.”

La Chişinău, reprezentanţii Congresului american au avut întâlniri cu premierul Iurie Leancă şi liderul opoziţiei comuniste, Vladimir Voronin. Membrii delegaţiei

În compania liderului PCRM
În compania liderului PCRM

din SUA au observat diferenţa de viziuni asupra viitorului Republicii Moldova, Partidul Comuniştilor exprimându-şi poziţia inclusiv prin boicotarea ratificării de ieri a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Totuşi, a spus senatorul Roger Wicker, opoziţia şi guvernarea împărtăşesc o viziune comună şi anume: că îşi doresc o Republică Moldovă unită, liberă să-şi decidă propriul destin: „Trebuie să recunosc că sunt impresionat de felul în care autorităţile de la Chişinău au ştiut să-şi apere poziţia, în ciuda evenimentelor din ultimile luni, mă refer la invazia Federaţiei Ruse în ţările vecine. Se pare că liderii de aici au dat dovadă de mult curaj pentru a face faţă presiunilor. Statele Unite sunt alături de Republica Moldova, care este în drept să ia propriile decizii.”

La memorialul din Chișinău al evreilor uciși în Holocaust
La memorialul din Chișinău al evreilor uciși în Holocaust

Delegaţia Congresului american a întreprins un tur regional mai larg, care a inclus vizite în Azerbaidjan şi Georgia. Senatorul Benjamin Cardin s-a referit şi la declaraţiile recente ale liderilor de la Kremlin, care au avertizat că o consolidare a relaţiei cu Uniunea Europeană va avea consecinte serioase pentru Ucraina şi Republica Moldova: „Ne aşteptăm ca Federaţia Rusă să respecte independenţa Republicii Moldova şi să nu aibă un comportament provocator. Cu siguranţă, din punct de vedere economic, Rusia este un partener important al Republicii Moldova, însă nu unul dominant. Republica Moldova este bine poziţionată astfel încât să poată face faţă unor eventuale presiuni economice, care pot fi întreprinse de Federaţia Rusă. Autorităţile de la Moscova nu ar trebui să uite că măsurile luate împotriva partenerilor săi economici au un efect de bumerang. De exemplu, refuzând vinurile moldoveneşti, nu au făcut decât să-i lipsească pe proprii cetăţeni de un produs de bună calitate. În loc să anticipeze ce poate să facă Federaţia Rusă, comunitatea internaţională trebuie să transmită mesajul foarte clar: integritatea teritorială şi independenţa ţărilor din regiune trebuie respectate.”

Potrivit analizelor recente ale Centrului „Expert Grup” de la Chişinău, Statele Unite ale Americii, alături de Banca Mondială şi de Comisia Europeană, sunt cei mai mari donatori externi ai Republicii Moldova. Din 1992, SUA au oferit Republicii Moldova asistenţă în valoare de 1,2 miliarde dolari, inclusiv peste 22 de milioane anul trecut.

Previous Next

XS
SM
MD
LG