Linkuri accesibilitate

Senatorul Roger Wicker: „suntem nerăbdători să-i vedem pe moldoveni că iau ei înşişi decizii pentru viitorul lor, să vedem că au o țară independentă, în siguranţă, responsabilă pentru propriul ei destin”


Delegația Congresului American în vizită la Chișinău
Delegația Congresului American în vizită la Chișinău

Un interviu acordat Europei Libere la Chișinău.

O delegație a Congresului Statelor Unite a vizitat Republica Moldova în cadrul unui turneu prin fostul spațiu sovietic care a mai cuprins opriri în Azerbaidjan și Georgia. Din delegație au făcut parte senatorii Ben Cardin și Roger Wicker și membrii Camerei Reprezentanților Robert Aderholt, Phil Gingrey, Adam Schiff și David Schweikert. Oana Serafim a solicitat un interviu senatorului republican din Mississippi Roger Wicker.

Europa Liberă: Domnule Senator Wicker, plecaţi dintr-un turneu impresionant pe care l-aţi făcut în mai multe ţări ale Parteneriatului Estic (Azerbaidjan, Georgia, Moldova). Sînt aceste ţări pregătite pentru ceea ce le aşteaptă în viitor?

Senatorul Roger Wicker
Senatorul Roger Wicker

Senator Roger Wicker: „Cred ca aceasta este o întrebare pentru moldoveni, dar lăsaţi-mă să vă spun că a fost pentru mine o onoare și am învățat foarte multe, eu si echipa mea, fiind aici într-un moment istoric atât de important. Cine ar fi putut anticipa că vom ajunge aici chiar în ziua în care Parlamentul Moldovei a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Suntem foarte impresionați de ceea ce am văzut. Am căutat să ascultăm opiniile tuturor părţilor, ne-am intâlnit cu liderul Partidului comuniştilor, cu premierul, cu alți parlamentari şi suntem nerăbdatori să vedem procesul avansând, și să-i vedem pe moldoveni că iau ei înşişi decizii pentru viitorul lor, să vedem că au o țară independentă, în siguranţă, care este responsabilă pentru propriul ei destin.”

Senatorul Roger Wicker: „Am fost impresionați de ce am văzut...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

Europa Liberă: Vor continua Statele Unite să-i stea în preajmă, în această perioada care se arată foarte complicată ce va să vină?

Senator Roger Wicker: „Cred că da. Statele Unite sunt deja partenere cu Moldova. Suntem parteneri în OSCE, alături de alte 55 de ţări, am semnat împreună actul final de la Helsinki, respectăm supremația legii și toate celelalte principii ale Declaraţiei de la Helsinki. Cum ştiţi, Moldova este parteneră a Statelor Unite în programul Provocările Mileniului și ca răspuns la progresele făcute de guvernul moldovean, Statele Unite oferă asistență.

Vom avea în curând, în câteva săptămâni, o ceremonie foarte importantă de tăiere a panglicii pentru o importantă autostrada. Cred așadar că vom fi aici. Nu aș fi surprins să văd, în viitorul apropiat, vizite din partea unor persoane foarte importante din puterea executivă americană venind în vizită în Moldova, datorită semnificației acestei regiuni în această perioadă importantă a istoriei Europei. Eu voi recomanda asta, ca din ce in ce mai mulți americani să vină aici pentru că sunt impresionat.”

Europa Liberă: Credeţi că Moldova va putea sa facă faţă presiunilor venite dinspre vecinii ei mai mari?

Senator Roger Wicker: „Eu așa cred. Sunt impresionat de rezultatele obţinute de liderii ţării, si mi se pare, în urma convorbirilor pe care le-am avut, și cu liderii coaliţiei de la guvernare, și cu opoziția, că pare sa fie o hotarâre ca o Moldovă unită să ia singură deciziile pe care le dorește, fară vreun amestec din afară. Asta este, cel puțin ceea ce am auzit din toate părţile. Și eu cred că așa va fi. Când Rusia vine si ameninţă și trece la acţiuni unilaterale, este și un preţ pe care trebuie să îl plătească la nivelul comunităţii internaţionale şi un preţ intern. Și o să vedem. Și vreau să vă mulţumesc.”

Europa Liberă: Plecaţi aşadar cu o viziune optimistă asupra regiunii?

Senator Roger Wicker: „Optimist şi foarte impresionat și încurajat de rezultatele obţinute de liderii de aici din Moldova.”

XS
SM
MD
LG