Linkuri accesibilitate

Din 1 septembrie importul de produse moldovenești și ucrainene se va face în baza certificatelor sanitar-veterinare ale Uniunii Vamale (Agora)


Moldova - news-stand in Chisinau
Moldova - news-stand in Chisinau

Despre iluzia muncii de lămurire (Petru Bogatu/Adevărul)

Jurnaliştii portalului „ABC News” scriu că liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a efectuat o vizită la Moscova, chiar în ziua în care Parlamentul de la Chişinău ratifica Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Potrivit sursei, în capitala Rusiei, Evgheni Şevciuk a semnat mai multe memorandumuri de colaborare între regiunea transnistreană şi Rusia, în diferite domenii, în special în domeniul comercial și cel economic. „Semnarea acestor documente constituie un prim pas. Vom lucra și în continuare în acest sens. Și vom lucra, desigur, și cu Chișinăul”, este citat vicepremierul rus Dmitri Rogozin de la întâlnirile cu Şevciuk.

Portalul „Agora” publică ştirea despre anumite restricții la importul de carne din Republica Moldova începând cu 5 iulie impuse de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia. Rosselhoznadzor invocă încălcarea cerinţelor fitosanitare ale Uniunii Vamale de către companiile moldoveneşti. Potrivit sursei, decizia a fost luată după ce o companie din Republica Moldova care exportă carne în Rusia ar fi încălcat normele sanitare. Compania Tehnostel Kar din Republica Moldova a livrat în Belarus 15 loturi de 500 de tone de slănină de porc, dintre care patru nu ar fi fost prelucrate corespunzător. „Acest fapt este o încălcare gravă a condițiilor sanitare și a reglementărilor Uniunii Vamale, dar și a cerințelor internaționale de certificare pentru supraveghere veterinară”, se menționează în comunicatul Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară. Pe de altă parte, directorul adjunct al ANSA, Grigore Porcescu, susține că o asemenea înștiințare nu a parvenit.

Într-o altă ştire, „Agora” face trimitere la portalul interfax.com.ua potrivit căruia Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia, Rosselhoznadzor, anunță că din 1 septembrie importul de produse moldovenești și ucrainene se va face în baza certificatelor sanitar-veterinare ale Uniunii Vamale. „Deoarece, după semnarea Acordurilor cu UE, Republica Moldova și Ucraina au ieșit automat din prevederile acordului CSI privind cooperarea în domeniul sanitar-veterinar, considerăm necesar să trecem aceste țări la certificatele sanitar-veterinare ale Uniunii Vamale, în baza cărora lucrăm cu celelalte țări”, a declarat pentru Interfax șeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert.

Eugenia Pogor de la „Adevărul” a solicitat opinia mai multor analişti politici după ce miercuri, 2 iulie, Parlamentul de la Chişinău a ratificat Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE, cu 59 de voturi pro şi patru împotrivă. Nu e o staţie terminus, ci un prim pas în direcţia pe care Moldova a ales-o, dar, dacă politicienii, demnitarii şi funcţionarii noştri nu-l vor întări cu fapte concrete, acest acord va rămâne o victorie pe hârtie, susţine Olga Nicolenco. Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, a analizat comportamentul fracţiunii PCRM care a părăsit sala de şedinţe. „Nu este exclusă ipoteza că PCRM şi-a lăsat o portiţă deschisă atunci când toată fracţiunea, cu excepţia lui Grigore Petrenco, nu a votat nici pro şi nici împotriva acordului, pentru că nu se ştie care vor fi rezultatele alegerilor parlamentare şi s-ar putea ca PCRM să fie interesat să facă o coaliţie cu cineva, cu PD sau cu PLDM”, crede analistul.

„Despre iluzia muncii de lămurire”, este titlul editorialului semnat de Petru Bogatu pe pagina web a „Ziarului Naţional”. „Toţi cei tentaţi să-l dumerească pe Putin, să-i demonstreze că apropierea de Uniunea Europeană nu-i în detrimentul Rusiei, îl consideră, probabil, un idiot. (...) Voi chiar credeţi că el nu pricepe cum stau lucrurile? Că nu înţelege că asocierea Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova cu UE nu va avea efecte economice negative asupra ţării sale?”, întreabă retoric autorul. Petru Bogatu mai scrie că atitudinea negativă a Rusiei faţă de asocierea la UE a fostelor republici sovietice izvorăşte din antioccidentalismul şi antiamericanismul politicii oficiale a Kremlinului. Potrivit editorialistului, Chişinăul „se confruntă nu cu o Moscovă oarbă care trebuie lămurită, ci cu o forţă îndoctrinată care se visează imperiu renăscut”.

Petru Grozavu analizează în editorialul său din „Ziarul de Gardă” ultimele evenimente din Ucraina. „Va ataca Rusia și R. Moldova, dacă se va hotărî s-o facă în cazul Ucrainei? În primul rând, nu se știe dacă va face-o și în cazul Ucrainei, iar cât privește R. Moldova e și mai puțin probabil s-o facă, deși și-ar dori-o. Moscova s-a săturat de tot genul de jocuri diplomatice de-a negocierile în problema transnistreană, sau „de-a Gagauzia”, de-a „republica Bugeac”, „de-a comuniștii”, „de-a socialiștii”, „de-a patrioții Moldovei”, care o costă bani grei, dar din care nu prea are folos”, scrie autorul în context.

XS
SM
MD
LG